Kita berada di dunia di mana telefon bimbit telah menggantikan pasangan kita. Pada keadaan ini, ia adalah bahagian yang menyedihkan, jika bateri semakin pendikit secara beransur-ansur. Adakah anda tahu bahawa terdapat peluang untuk mengurangkan hayat bateri hanya dengan mengecas tinggi? Ya, inilah kisah rasa bersalah anda kerana membunuh bateri hanya kerana kesilapan pengecasan anda.

Anda tidak akan pernah mengetahuinya, tetapi cara anda mengecas telefon anda boleh menjadi penting bukan sahaja untuk bil elektrik dan keselamatan anda, tetapi juga jangka hayat baterinya. Bateri telefon yang digunakan hari ini adalah berdasarkan bilangan kitaran pengecasan yang tepat dan untuk menjadikannya tahan lebih lama, adalah dinasihatkan untuk tidak mengecasnya sehingga 100% atau mengalirkannya kepada 0%.

Saya ingin berkongsi dengan anda beberapa petua lain tentang cara yang betul untuk mengecas telefon anda, supaya anda boleh menggunakannya dengan cara yang terbaik dan mengelakkan sebarang bahaya.

1. Gunakan Pengecas yang Betul:

Dengan ini, kami bermaksud menggunakan pengecas yang anda dapat dengan mudah alih. Pengecas ini direka untuk mengurangkan pengecasan yang berlebihan. Mereka juga pandai mengurangkan aliran kuasa apabila bateri dicas sepenuhnya. Tetapi semasa anda menggunakan beberapa pengecas lain, terdapat masalah dengan pengecasan berlebihan. Ini mungkin membawa kepada mengurangkan hayat bateri.

Setiap telefon mempunyai pengecas yang serasi yang tidak boleh digantikan dengan yang lain daripada jenama lain atau yang dimaksudkan untuk model lain. Jika anda tidak menggunakan pengecas yang betul, kuasa tenaga yang dihantar ke bateri mungkin terlalu banyak atau terlalu sedikit. Ini boleh menyebabkan terlalu panas atau pengecasan yang sangat perlahan. Pengecas terbaik untuk telefon anda ialah pengecas yang anda terima bersamanya semasa anda membelinya. Jika anda patah atau hilang, anda sentiasa boleh menyusun semula, tetapi pastikan ia model yang sama!

2. Anda membiarkan bateri mati sepenuhnya sebelum mengecasnya semula.

Kita sangat taksub dengan telefon kita hari ini. Terdapat ramai di antara kita yang mengecas hanya apabila telefon bimbit mati sepenuhnya. Ini boleh menjejaskan hayat bateri kerana bateri litium, ion mungkin tidak menentu pada sifar peratus. Tetapi pakar juga berkata untuk menghabiskan bateri sekali sahaja sepenuhnya untuk penentukuran yang lebih baik.

Tidak baik membiarkan bateri menjadi 0% sama ada. Inilah sebabnya, seperti yang kami katakan, bateri berasaskan litium terbaharu berfungsi dalam kitaran pengecasan. Jadi jika anda membiarkan bateri mati, anda akan memusnahkan jangka hayat peranti anda selangkah demi selangkah.

3. Anda biarkan casing telefon dipasang pada telefon semasa mengecas

Semasa memberikan lonjakan untuk bateri mudah alih anda, berikut adalah satu lagi kesilapan yang kita semua lakukan. Kami membeli sarung telefon hanya untuk memastikan keselamatan untuk mudah alih. Tetapi jika anda tidak mengeluarkannya semasa mengecas, ia mungkin menyebabkan lebih bahaya daripada keselamatan. Mudah alih mengeluarkan haba semasa mengecas, apabila anda tidak mengeluarkan bekas ini, haba yang sama memberi kesan kepada bateri. Jadi, biasakan menyimpan sarung hanya apabila telefon bimbit menjadi sejuk.

Salah satu musuh utama bateri ialah haba dan dengan mengecas telefon anda dengan sarungnya, anda memerangkap haba yang dihasilkan. Ini akan menyebabkan bateri dan komponen dalaman lain telefon menjadi panas.

Sebelum mengecas telefon anda, keluarkan sarungnya untuk membiarkan bateri “bernafas”.

4. Anda menggunakan telefon semasa mengecas.

Anda tidak seharusnya terus menghabiskan bateri telefon anda semasa cuba mengecasnya. Ini membawa kepada tekanan berlebihan bateri, yang kini cuba melakukan 2 perkara sekaligus. Jika seseorang memanggil anda, anda boleh mencabut palam telefon (dan pengecas daripada soket) dan kemudian meletakkannya semula apabila anda menamatkan panggilan.

Jika anda tetap menggunakan dia sewaktu pengecasan maka telefon akan cepat panas dan justeru mengurangkan jangka hayat bateri tersebut. Jika hendak menggunakannya anda perlu mencabut pengesan dahulu dan sambung ia kembali selepas siap penggunaan.

5. Anda mengecas telefon anda dari komputer riba anda

Komputer riba kerap digunakan untuk mengecas telefon, tetapi ia mengambil masa lebih lama daripada menggunakan soket biasa dan ia tidak mengaktifkan pilihan pengecasan pantas bateri. Jika anda ingin mengecasnya dengan lebih pantas dan dengan cara yang terbaik, anda hendaklah sentiasa menggunakan soket dinding. Dalam hal ini, bateri anda dapat mengalami stress dan akan menyebabkan bateri mudah kurang jangka hayat atau bateri akan lambat penuh dan cepat habis

6. Anda meninggalkan telefon anda untuk mengecas semalaman.

Jika anda membiarkan telefon anda mengecas sepanjang malam, anda akan membazir elektrik dan anda akan mengecas bateri lebih daripada yang diperlukan. Ini juga akan merosakkan kitaran pengecasan bateri.

Satu lagi sebab untuk tidak membiarkan telefon mengecas semalaman adalah untuk memastikan ia tidak terlalu panas. Bateri reput dari saat anda mula menggunakan telefon baharu anda. Ini bermakna mereka secara beransur-ansur kehilangan keupayaan mereka untuk memegang pertuduhan. Dengan mengecas telefon anda semalaman, anda meningkatkan jumlah masa yang diluangkan dengan pengecas. Akibatnya, ia merendahkan kapasiti lebih cepat

Kesimpulan

Kita harus menjaga jangka hayat bateri kita, hal ini kerana bateri litium-ion dinilai untuk bilangan kitaran cas tertentu, atau masa ia boleh diisi. (Kitaran ini terkumpul, jadi dua cas daripada 50 peratus hingga 100 peratus dikira sebagai satu kitaran.) Jadi semakin anda menggunakan telefon anda, semakin banyak anda perlu mengecas semula bateri dan semakin banyak ia merosot.

Untuk mengatasi masalah ini, kami ingin mengesyorkan suatu produk iaitu Mcdodo CA-3901 Auto Disconnect Lightning Cable. Kabel ini dapat membantu melindungi batery healt anda daripada merosot.

Tidak seperti kebanyakan kabel pengecas biasa, kabel dari aksesori Mcdodo ini dilengkapi dengan teknologi automatik. Apabila anda menyambungkannya kepada elektrik dan iPhone, kabel ini akan membekalkan kuasa elektrik secara automatik kepada iPhone anda. Dalam erti kata lain, apabila iPhone anda tidak dicas sepenuhnya, kabel ini akan terus menjalankan tugasnya.

Apabila dicas sepenuhnya, ciri auto-disconnect pintar kabel Mcdodo ini akan menghentikan aliran elektrik dengan serta-merta. Jadi, bateri iPhone anda tidak akan rosak akibat pengecasan yang berlebihan. Kebanyakan “penyakit” iPhone sememangnya bateri yang bocor atau membazir. Ya, anda boleh mengatasinya dengan aksesori Mcdodo yang satu ini.

So what are you waiting for, if Mcdodo CA-3901 Auto Disconnect Lightning Cable fits your taste, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.