Minggu lepas, terdapat laporan bahawa Apple merancang untuk menukar iPhone daripada kabel kilat kepada USB-C. Perubahan ini akan berlaku mulai tahun hadapan. Awal minggu ini, Parlimen Eropah meluluskan arahan baharu untuk memaksa pengeluar menawarkan USB-C sebagai port pengecasan biasa merentasi pelbagai peranti di Eropah menjelang akhir 2024. Dalam surat berita “Power On” terbarunya, Gurman berkata bahawa Apple telah bersedia untuk membuat perubahan pada perantinya untuk memenuhi keperluan undang-undang baharu ini.

Selari pengumuman Kesatuan Eropah dengan undang-undang untuk pelbagai peralatan elektrik beralih kepada penggunaan pengecas berasaskan USB-C, kini Bloomberg berkongsi menyatakan Apple akan turut menerima sokongan sambungan kepada USB-C pada sejumlah produk keluaran mereka. Apple dijangka melakukan perubahan kepada sokongan pada AirPods, membolehkan pengguna mengecas dengan mudah fon telinga menggunakan sokongan USB-C.

AirPods, Pek Bateri MagSafe & Aksesori Lain Juga Akan Bertukar Kepada USB-C

Gurman percaya bahawa Apple akan mengalahkan tarikh penggunaan undang-undang pada akhir 2024 dengan kebanyakan produknya. iPhone 15, dakwanya, akan mengatasi mandat EU selama setahun, menampilkan port USB-C pada musim gugur 2023. iPad tahap permulaan, satu-satunya ‌iPad‌ yang masih menampilkan penyambung Lightning harus bertukar kepada USB-C dengan hujung tahun ni.

Gurman membuat spekulasi bahawa jika Apple mengeluarkan model iPhone SE baharu pada Mac 2024 dengan port Lightning dan bukannya port USB-C, ia akan mematuhi undang-undang EU kerana ia akan dilancarkan sebelum akhir tahun – tetapi mana-mana ‌iPhone SE‌ baharu. model yang dikeluarkan pada 2025 atau 2026 perlu menampilkan USB-C. Gurman menyatakan bahawa semua model AirPods, serta Magic Mouse, Magic Keyboard dan Magic Trackpad perlu menukar apabila versi baharu dikeluarkan. Dia menjangkakan beberapa kemas kini Mac utama tahun depan, termasuk iMac baharu dan Mac Pro, dan berkata bahawa “seseorang mungkin boleh menganggap bahawa langkah itu bertepatan dengan kemas kini aksesori.”

Walaupun beralih kepada USB-C merentasi keluarga produk Apple, Gurman berkata bahawa dia berpendapat era USB-C akan jauh lebih pendek daripada tempoh penyambung iPod 30-pin atau Lightning, “sekurang-kurangnya untuk peranti mudah alih Apple.” Penyambung iPod dan Lightning akan berada pada peranti Apple baharu selama kira-kira 11 tahun setiap satu sebelum ia ditamatkan secara berperingkat, dan Gurman masih percaya bahawa “masa depan Apple adalah tanpa wayar dan beberapa versi impian AirPower yang dibatalkan dari 2017 masih akan menjadi kenyataan. – jauh sebelum sedekad dari sekarang.”

Ini bermakna Apple akan menukar sepenuhnya semua produk dan aksesorinya kepada USB Type-C tahun depan atau lebih. Menurut Kuo, USB Type-C akan meningkatkan kelajuan pemindahan dan pengecasan iPhone. Ming-Chi Kuo juga menjelaskan tentang Apple mencipta iPhone tanpa port. Beliau berkata peranti sedemikian akan menimbulkan banyak masalah.

Dengan membuat perubahan ini kepada semua iPhone dan aksesori Apple, syarikat itu boleh menyelaraskan pengecas yang digunakan untuk mengecas peranti. Kebanyakan peranti canggih seperti Mac dan iPad sudah menggunakan USB-C. Selain itu, pengecas wayarles untuk iPhone dan Apple Watch menggunakan penyambung USB-C.

Pengecas USB-C sedikit lebih tebal daripada penyambung Lightning, tetapi ia mempunyai kelebihan. Ia menawarkan pengecasan yang lebih pantas dan kelajuan pemindahan data daripada penyambung Apple. Terdapat aksesori pihak ketiga termasuk pengecas dan penyesuai, yang menggunakan penyambung Lightning. Jadi, pengeluar pihak ketiga aksesori ini akan dipaksa untuk menukar.

Kesimpulan

Walau bagaimanapun, sebab sebenar di sebalik perubahan baru oleh Apple ini tidak diketahui. Kita boleh menganggap bahawa cadangan Suruhanjaya Eropah untuk peraturan baharu untuk menerima pakai penyelesaian pengecasan tunggal mungkin menjadi sebab Apple beralih kepada USB-C. Dia menambah bahawa “pada satu ketika dalam beberapa tahun akan datang,” Apple mungkin akan mula beralih sepenuhnya kepada pengecasan induktif pada iPhone dan ‌iPad‌, satu langkah yang sebahagian besarnya mengecualikan peranti daripada undang-undang EU yang mewajibkan kemasukan port USB-C. .

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.