Android 13 dibina untuk privasi pengguna dengan pemilih foto dan kebenaran pemberitahuan. Tingkatkan produktiviti dengan ikon apl bertema, bahasa per apl dan pratonton papan keratan. Bina untuk standard moden seperti Bluetooth LE Audio dan MIDI 2.0 melalui USB. Berikan pengalaman yang lebih baik pada tablet dan skrin besar.

Name and release date

Sebelum Android 10, Google menamakan versi OSnya sempena hidangan manis. Walaupun ia telah bertukar kepada nombor secara terbuka, ia sering merujuk kepada versi sebagai konfeksi secara dalaman. Terima kasih kepada pratonton pembangun yang pertama, kami tahu nama kod untuk Android 13 ialah “Tiramisu.” Ini adalah kali pertama sejak sekian lama kami melihat Google begitu terbuka dengan nama kod tersebut.

Bagi tarikh keluaran Android 13, Google pada asalnya berkongsi jadual yang dijangkakan. Ia berpegang pada jadual itu dan secara rasmi melancarkan versi stabil pada 15 Ogos 2022, pada 1:00 PM ET.

Perubahan reka bentuk

Android 12 membawa salah satu rombakan UI sistem pengendalian yang paling ketara selama bertahun-tahun dengan Material You. Antara muka baharu membolehkan pilihan penyesuaian yang lebih menarik, daripada kawalan palet warna berasaskan kertas dinding kepada animasi yang lebih intuitif. Android 13 tidak mengubah perkara secara radikal, tetapi Google masih membawa beberapa ciri baharu dan tweak reka bentuk.

Adaptive to theme
Auto-theming icons
More Material You theming options

Google berkongsi tangkapan skrin di atas apabila ia melancarkan pratonton pembangun pertama. Versi Android 2022 membolehkan anda auto-temakan ikon anda sama seperti anda tema seluruh sistem pengendalian dengan Android 12.

Malangnya, terdapat dua kaveat di sini. Yang pertama ialah ini hanya tersedia pada peranti Pixel, sekurang-kurangnya buat masa ini. Yang kedua ialah ini hanya akan berfungsi dengan apl di mana pembangun telah menyertakan ikon monokrom untuk Bahan Anda gunakan. Dalam erti kata lain, jangan mengharapkan pengalaman autotema yang mantap dan lengkap apabila anda menaik taraf. Ia mungkin mengambil sedikit masa sebelum ini benar-benar automatik seperti yang dibayangkan oleh Google.

Google juga menyatakan bahawa bermula dengan peranti Pixel berkuasa Android 13, pengguna dapat mengautomasikan tema aplikasi tertentu. Tetapan ikon tema auto yang diterangkan dalam bahagian sebelumnya termasuk ciri ini. Menghidupkannya akan memadankan semua apl anda yang disokong dengan warna utama telefon anda.

Penambahbaikan fungsi

Android 13 memperkenalkan beberapa utiliti baharu, termasuk sokongan tangkapan skrin menatal bakar dalam, mod sebelah tangan, tetapan autoputaran yang lebih pintar dan ciri AppSearch. Inilah yang dibawa oleh Android 13!

Pengimbasan kod QR telah menjadi kekok pada Android, tetapi ini kini menjadi perkara yang sudah berlalu. Kini terdapat togol pantas untuk melancarkan pengimbas QR ringkas terus dari dulang pemberitahuan anda. Fungsi ini mudah, tetapi sekurang-kurangnya anda tidak memerlukan aplikasi berasingan untuknya lagi!

Sokongan Bluetooth LE Audio asli
Audio wayarles mendapat rangsangan dalam versi terbaharu Android. Ia mempunyai sokongan terbakar untuk Audio LE Bluetooth dan Codec Komunikasi Kerumitan Rendah (LC3). Codec adalah masalah yang agak besar, menggembar-gemburkan penggunaan kuasa yang lebih rendah dan kualiti audio yang lebih baik merentas peranti yang disokong.

Tetapan bahasa setiap apl ‘Panlingual’
Jika anda berbilang bahasa, ini mungkin tambahan terbaik untuk Android 13: togol bahasa setiap apl. Ini membolehkan pengguna menetapkan bahasa tertentu untuk apl tertentu, berasingan daripada tetapan sistem.

Revamped clipboard features

Apabila anda memotong atau menyalin beberapa teks dalam Android 13, anda akan melihat kotak amaran baharu di penjuru kiri sebelah bawah (lihat foto di atas). Ini bukan sahaja memberi anda gambaran visual tentang apa yang anda ada pada papan keratan anda, tetapi anda boleh mengetik ikon pensel dengan cepat untuk mengedit teks tersebut. Kemudian, apabila anda memilih untuk menampal teks, anda akan mendapat versi terbaharu. Ini adalah perubahan kecil tetapi mungkin mempunyai kesan besar pada kebolehgunaan teks dalam Android. Dalam berita berkaitan, Android 13 kini akan mengosongkan papan keratan secara automatik daripada mana-mana item yang berusia lebih daripada satu jam. Ini akan memberikan sedikit keselamatan dan privasi.

Kemas kini privasi dan keselamatan

Privasi dan keselamatan sentiasa penting untuk Google. Dengan setiap keluaran Android baharu, syarikat menjadikan sistem pengendalian lebih selamat dan lebih peribadi, dengan lebih kawalan pengguna ke atas perkara yang paling penting. Android 13 tidak terkecuali.

Terdapat ciri Android 13 baharu lain yang disesuaikan khas untuk pengalaman pengguna pintar seperti kawalan media pintar, sokongan bahasa apl yang berasingan dan sokongan UI yang lebih baik untuk peranti skrin besar dan banyak lagi yang perlu diterokai pada versi Android yang akan datang ini.

Senarai Brand Smartphone Yang akan Menggunakan Android 13

Android 13 ialah permulaan yang dilihat semua orang, dan Google telah menyediakan resipi Android 13 untuk pelbagai jenis pembuat telefon pintar Android termasuk Samsung, Xiaomi, OnePlus dan banyak lagi dengan senarai peranti yang disokong yang besar. Android 13 menjanjikan dan begitu juga dengan ciri baharunya.

Menurut Google, Android 13 membawa anda kepada perubahan antara muka pengguna yang serba baharu termasuk salinan dan UI yang lalu. Selain daripada pilihan pengurusan teks tradisional, penambahan baharu ini mengesahkan bahawa kandungan tersebut telah berjaya disalin dan akan membolehkan anda melihat kandungan itu terus menerus.

Sekarang mari kita bincangkan tentang ikon apl bertema, versi lanjutan bagi ciri tema Dinamik tahun lepas yang dikuasakan oleh perpustakaan reka bentuk Android Material You. Ciri baharu ini akan membolehkan anda menambah kombinasi warna rona pada apl berdasarkan palet warna tema dinamik semasa anda, yang hebat dan mengubah keseluruhan antara muka pengguna dengan cara baharu.

Bukan sahaja antara muka pengguna tetapi Android 13 meletakkan asas pilihan kawalan privasi dan keselamatan yang lebih baik seperti kebenaran storan yang dikategorikan – satu untuk foto dan video dan satu lagi untuk muzik dan audio. Pendekatan ini mengukuhkan lagi kawalan pengguna ke atas bahagian privasi.

Android 13 kini sedang dalam ujian beta pada pembuat peranti Android yang berbeza dan beberapa daripadanya termasuk Pixel, Lenovo, Asus, Nokia, OnePlus, Oppo, Realme, Vivo, Xiaomi dan lain-lain telah memulakan program beta untuk senarai peranti yang disokong yang sepadan. . Samsung juga didapati menguji Android 13 secara dalaman.

Memandangkan pembuat telefon ini semuanya bergantung pada versi Android, mereka juga akan mengguna pakai ciri Android 13 yang berguna ini pada kulit perisian tersuai mereka seperti One UI 5.0, OxygenOS 13, Realme UI 4.0, ColorOS 13, MIUI 13.5 atau seterusnya, Funtouch OS 13, dan lain-lain. Walaupun, pembuat Telefon masih belum mengesahkan senarai peranti mereka untuk Android 13 tetapi kita boleh melihat sebahagian daripadanya sebelum pelancaran rasmi.

Kesimpulan

Itu semua adalah ciri Android 13 baharu yang paling penting. Adakah anda mempunyainya pada telefon anda? Bagaimanakah anda menyukai (atau tidak menyukainya)? Pastikan anda memberitahu kami dalam ulasan. Jika anda berminat dengan feature feature terbaru yang ditawarkan oleh Android 13 ini anda boleh melayari website kami untuk maklumat lanjut atau menghubungi customer service kami.

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.