Kementerian Kehakiman di Brazil hari ini mengarahkan Apple berhenti menjual iPhone tanpa pengecas di dalam kotak, lapor Reuters. Pegawai Brazil mengatakan bahawa Apple memberikan pelanggan produk yang tidak lengkap apabila penyesuai kuasa tidak disertakan dengan pembelian, satu tindakan yang didakwa kerajaan sebagai “amalan diskriminasi yang disengajakan terhadap pengguna.”

Pada bulan September, Apple telah diarahkan oleh Kementerian Kehakiman Brazil untuk menghentikan penjualan iPhone, jika pakej itu tidak termasuk penyesuai kuasa, dan dikenakan denda sebanyak 12.275 juta Ries- bersamaan (~RM11 juta).

Apple terus kalah dalam pertempuran mahkamah di Brazil atas keputusannya untuk menghentikan penghantaran iPhone dengan pengecas. Mahkamah negeri São Paulo telah memutuskan terhadap syarikat gergasi teknologi itu dan mengenakan denda 100 juta Ries (~RM89 juta) dalam tuntutan mahkamah yang difailkan oleh Persatuan Pengguna Brazil, sekumpulan peminjam, pengguna dan pembayar cukai. Di samping itu, mahkamah telah mengarahkan Apple untuk membekalkan semua pelanggan di Brazil yang membeli iPhone 12 atau 13 sejak beberapa tahun lalu dengan pengecas, serta mula memasukkan mereka dengan semua pembelian baharu. Apple, seperti yang anda jangkakan, memberitahu organisasi berita bahawa ia akan merayu keputusan itu.

Keputusan Hakim Brazil

Menurut Barron’s, hakim yang bertanggungjawab ke atas kes itu menyebut ketidakmasukan pengecas dalam pembelian telefon sebagai “amalan kesat” yang “memerlukan pengguna membeli produk kedua agar yang pertama berfungsi.” Apple telah berselisih dengan pihak berkuasa Brazil mengenai isu itu untuk seketika sekarang. Pada 2021, agensi perlindungan pengguna São Paulo Procon-SP mendenda Apple sekitar $2 juta (~RM9.4 juta) kerana mengalih keluar penyesuai kuasa daripada iPhone 12, memberitahu syarikat itu bahawa ia melanggar Kod Pertahanan Pengguna Brazil.

September ini, Kementerian Kehakiman negara itu mengeluarkan perintah yang melarang Apple daripada menjual iPhone yang tidak disertakan dengan pengecas. Ia juga mendenda syarikat itu lagi $2.38 juta (~RM11.23 juta) dan mengarahkan pembatalan pendaftaran iPhone 12 dengan agensi telekomunikasi nasional Brazil. Gergasi teknologi itu juga merayu keputusan itu.

Penyesuaian Apple

Apple berhenti menggabungkan iPhonenya dengan penyesuai kuasa pada 2020 dengan keluaran iPhone 12. Syarikat itu memetik kebimbangan alam sekitar untuk mengeluarkan pengecas dengan setiap pembelian peranti itu dan mendakwa bahawa keputusan itu akan menjimatkan 861,000 tan tembaga, zink dan timah. Kementerian Kehakiman Brazil tetap tidak terpengaruh dengan alasan itu, memberitahu Apple bahawa ia boleh membantu alam sekitar dengan cara lain, seperti memberikan perantinya sokongan USB-C. Di Eropah, Apple mempunyai beberapa tahun untuk melakukan perkara itu selepas Parlimen Eropah mengundi untuk menjadikan USB-C sebagai standard pengecasan biasa di EU. Peranti mudah alih seperti iPhone yang dijual di rantau ini perlu disertakan dengan pos pengecasan USB-C menjelang akhir tahun 2024.

Kesimpulan

Apple telah memberitahu pegawai Brazil bahawa tidak memasukkan penyesuai kuasa dengan ‌iPhone‌ menawarkan faedah alam sekitar dan mengurangkan pembaziran, tetapi Brazil setakat ini menolak hujah ini. Apple memetik sebab persekitaran untuk menghantar hanya kabel Lighting ke USB-C dan bukan penyesuai juga dalam iPhone sejak 2020. Sebilangan pembuat lain mengikuti contohnya sejak itu, terutamanya dalam segmen premium.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.