Walaupun pengeluar lain sudah melancarkan beberapa generasi telefon pintar boleh lipat di pasaran, nampaknya Apple tidak akan mengikutinya sebaliknya mengeluarkan tablet boleh lipat terlebih dahulu. Malah, menurut firma penganalisis CCS Insight, Apple mungkin melancarkan iPad boleh lipat pada 2024.

CCS Insight, yang mempunyai kebanyakan gergasi teknologi dalam senarai pelanggannya, telah meramalkan bahawa iPhone lipat tidak akan dilancarkan sebelum 2025, dan ia akan menelan kos sekitar RM 11,800. Ia mengatakan bahawa Apple pertama kali akan melancarkan iPad lipat, dan kami boleh menjangkakan peranti itu pada 2024. Ini secara amnya konsisten dengan laporan awal oleh penganalisis paparan Ross Young, dan penganalisis Apple Ming-Chi Kuo – dengan CSS mengatakan bahawa menggunakan iPhone terlebih dahulu akan menjadi terlalu berisiko …

Latar Belakang Untuk Peranti Boleh Lipat Apple

Apple setakat ini telah mengambil pendekatan biasa terhadap teknologi canggih: duduk dan tonton, biarkan syarikat lain melakukan kesilapan, dan lancarkan hanya apabila ia merasakan ia boleh mencipta sesuatu yang jauh lebih baik daripada pesaingnya. Samsung telah pun menunjukkan risiko besar untuk melompat terlalu awal, dengan pelancaran model Galaxy Fold pertama terbukti menjadi bencana yang lengkap. Walaupun prapesanan berjalan lancar, hanya 48 jam sebelum masalah besar ditemui semasa pengulas menguji peranti. Samsung pada mulanya berkata ia menangguhkan pelancaran sehingga Mei sebelum ia membatalkan prapesanan. Syarikat itu kemudian bercakap tentang pelancaran Julai, sebelum membatalkannya juga.

Telefon itu akhirnya dilancarkan, tetapi kerosakan reputasi adalah besar – dan kajian di  9to5Google mendapati bahawa kecacatan terbesar masih terdapat dalam lelaran terkini, Galaxy Z Fold 4:

“Samsung tidak membuat sebarang perubahan di mana ia penting. Kecacatan paling ketara yang saya secara peribadi masih ada dengan ketahanan pada Galaxy Z Fold 4 adalah dengan rintangan habuk – tidak ada apa-apa. Terdapat berus dalam engsel yang sepatutnya menghalang habuk, tetapi pada Fold 3 saya, ia tidak berfungsi dengan baik. Debu menyelinap semasa beberapa bulan pertama saya menggunakan, dan kekal tersangkut pada engsel sepanjang tahun ini, dan masih ada sehingga hari ini, menyebabkan sedikit bonjolan pada paparan […]

Malah sekarang, hanya beberapa hari selepas Fold 4s tiba di depan pintu, masalah rekahan lipatan telah pun timbul.”

Penganalisis paparan Ross Young berkata pada awal tahun ini bahawa tiada petunjuk rantaian bekalan berfungsi pada iPhone lipat, dan dia kini tidak menjangkakannya sebelum 2025. Ini kemudiannya disokong oleh Ming-Chi Kuo, yang juga mencadangkan peranti pertama mungkin iPad boleh lipat.

Apa itu iPhone? Apa itu iPad? Apa itu Mac?

Salah satu soalan utama mengenai rancangan boleh lipat Apple adalah yang mana antara dua pendekatan yang akan diambil oleh syarikat itu.

Yang pertama ialah setara dengan Fold: iPhone yang terbentang ke dalam iPad. Yang kedua adalah seperti Motorola Razr: iPhone besar yang dilipat menjadi iPhone kecil. Kebanyakannya nampaknya mengharapkan pendekatan dahulu.

Tetapi, sama seperti Apple mencadangkan bahawa iPad menimbulkan soalan “Apakah komputer?”, jadi pendekatan Fold menimbulkan soalan yang sama. Adakah peranti sedemikian iPhone yang dibuka ke dalam iPad, atau iPad yang dilipat menjadi iPhone? Foldable phone juga boleh mengaburkan lagi garis antara iPad dan Mac, seperti yang dilihat dalam konsep Paparan Luna di atas.

Ramalan Foldable iPad

Tetapi apa yang CSS ramalkan ialah iPad bersaiz sederhana yang terbentang menjadi besar. Ia mengatakan Apple akan mengambil pendekatan ini untuk mengelakkan risiko bencana gaya Samsung dengan produk utamanya. CNBC melaporkan:

“Sekarang ini tidak masuk akal untuk Apple membuat iPhone boleh lipat. Kami fikir mereka akan mengelak trend itu dan mungkin mencelupkan jari kaki ke dalam air dengan iPad boleh lipat, “kata Ben Wood, ketua penyelidikan di CCS Insight, kepada CNBC dalam temu bual.

“IPhone lipat akan berisiko tinggi.  Jika Apple mempunyai sebarang masalah teknikal dengan telefon boleh lipat, maka ia akan menjadi “kegilaan makan” dengan pengkritik yang menyerang Apple untuk masalah tersebut.

Syarikat itu membuat hujah yang kurang meyakinkan bahawa Apple akan bimbang tentang peranti lipat yang mengkanibal jualan lain. Terdapat risiko yang jelas bahawa pengguna memutuskan mereka hanya memerlukan satu peranti berbanding dua – tetapi ini sudah berlaku. IPhone yang besar sudah pasti mengambil perniagaan dari iPad mini, dan iPad Pro dengan Papan Kekunci Ajaib juga menyebabkan syarikat itu mengalami beberapa jualan MacBook. Tetapi Apple sentiasa berkata bahawa jika ia tidak sanggup mengkanibal produknya sendiri, orang lain akan melakukannya.

Firma itu juga mencadangkan bahawa iPhone lipat akhirnya akan jauh lebih mahal daripada model Pro Max kelas atas, meramalkan tanda harga RM 11,800

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.