Face ID menggantikan Touch ID pada iPhone bermula dengan iPhone X pada tahun 2017. Sejak itu, terdapat khabar angin yang tersebar mengenai Apple yang berpotensi menambah Touch ID kembali ke iPhone, tetapi tiada apa yang sebenarnya menjadi kenyataan. Kini, laporan baru dari Bloomberg mengatakan bahawa walaupun Apple telah menguji menambah ID Sentuh kembali ke iPhone, ia tidak mungkin berlaku dalam masa terdekat.

IPhone Apple adalah telefon pintar yang hebat, dan ia telah berlaku selama beberapa tahun sekarang. Tidak kira bahagian mana dalam perdebatan Android vs iOS anda berpegang pada, sukar untuk tidak mengenali iPhone sebagai satu teknologi yang semua orang dalam industri cuba bersaing. Apa sahaja yang Apple lakukan dengan iPhone, industri telefon pintar mengejek untuk tahun pertama dan kemudian tanpa malu menyalin tahun berikutnya. Sebaliknya, Apple sangat lambat untuk beralih kepada teknologi baharu, dan OEM Android biasanya mempunyai ciri beberapa tahun sebelum gergasi yang berpangkalan di Cupertino itu memutuskan untuk mengguna pakainya. Satu situasi sedemikian ialah penderia cap jari di bawah paparan, teknologi yang telah diterima pakai oleh OEM Android sejak 2018. Jika anda sedang menunggu Apple menggunakan penderia cap jari dalam paparan, anda perlu menunggu beberapa tahun lagi, walaupun Touch ID mempunyai banyak isu sendiri.

Apple Mempertimbangkan Kehadiran Semula Touch ID

Apple mempertimbangkan untuk menghidupkan semula Touch ID untuk model iPhone utamanya, tetapi walaupun menjalani ujian, tidak mungkin ciri itu akan kembali ke barisan telefon pintar utama dalam masa terdekat. Peralihan daripada Touch ID kepada Face ID mempunyai faedahnya, serta kelemahannya, tetapi masih terdapat beberapa keutamaan di kalangan pengguna untuk pembaca cap jari. Walaupun sentimen untuk sistem yang lebih lama masih kuat, nampaknya Apple tidak akan berundur daripada Face ID pada iPhone dalam beberapa generasi akan datang. Dalam surat khabar “Power On” Ahad untuk Bloomberg, Mark Gurman menulis bahawa Apple telah membincangkan kemungkinan mendapatkan Touch ID pada iPhone mewah sekali lagi.

Apple juga dilaporkan menguji ciri seperti ID Sentuh dalam skrin, yang sebelum ini muncul dalam laporan tetapi akhirnya tidak tiba dalam produk akhir. Terdapat juga sebutan tentang percubaan menambah Touch ID pada butang kuasa, seperti iPad Air 4, tetapi itu juga tidak berlaku. “Pada ketika ini, saya percaya Face ID berada di sini untuk kekal dan Touch ID tidak akan kembali ke iPhone perdana – sekurang-kurangnya pada bila-bila masa pada masa hadapan,” tulis Gurman. Walaupun iPhone 15 dengan Touch ID mungkin tidak dapat disangkal, Gurman mencadangkan bahawa butang kuasa Touch ID masih boleh digunakan pada model berorientasikan nilai, seperti iPhone SE.

Jangkaan In Display Touch ID Akan Hadir

Menurut penganalisis terkenal Ming-Chi Kuo, iPhone yang dikeluarkan pada 2023 dan 2024 tidak akan menggunakan Touch ID di bawah paparan. Kuo sebelum ini meramalkan bahawa 2023 boleh menjadi tahun apabila Apple membuat lompatan kepada teknologi kurang paparan pada iPhone. Tetapi ramalan ini kini sedang disemak, menunjukkan kita perlu melepasi 3 generasi lagi iPhone sebelum kita berpeluang melihat Touch ID kembali padanya dalam bentuk penyelesaian kurang paparan.

Ambil perhatian bahawa ramalan itu tidak menyebut secara jelas bahawa iPhone pada tahun 2026 akan menggunakan Touch ID di bawah paparan. Untuk satu, itu terlalu jauh pada masa hadapan untuk meramalkan dengan tepat pada peringkat ini. Dan Apple tidak membentangkan apa-apa untuk menunjukkan bahawa mereka berminat untuk membawa balik Touch ID sama sekali. Di sinilah masalah timbul.

Pendapat Kami

Dalam realiti semasa saya, saya harap saya boleh kembali ke iPhone Touch ID. Tiada cara untuk melumpuhkan Face ID daripada pembelajaran dan penampilan yang berkembang. Jadi, walaupun saya menetapkan semula penampilan tersimpan saya, hanya beberapa hari dan minggu sebelum ia sepadan dengan kedua-dua wajah itu semula. Penyelesaian fasih Apple di sini ialah meminta pengguna untuk melumpuhkan Face ID sepenuhnya, dan itulah yang saya lakukan buat masa ini. Memandangkan saya sudah biasa tidak dapat membuka kunci iPhone saya dengan mudah sejak dua tahun lalu kerana saya memakai topeng (Apple mengambil masa yang manis untuk melancarkan buka kunci berasaskan topeng muka), kesulitan itu agak biasa. Sebahagian daripada saya masih berharap bahawa perdana iPhone masa depan boleh membawa kembali Touch ID. Tetapi nampaknya saya perlu menunggu sebentar sekarang.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.