Melihat garisan mendatar pada paparan iPhone 14 Pro anda? Pembaikan sedang dalam perjalanan

Isu ini dilaporkan berkaitan dengan perisian, bukan perkakasan

Apple akhirnya mengakui pepijat yang menyebabkan garis mendatar berkelip muncul pada paparan iPhone 14 Pro apabila paparannya dihidupkan. Syarikat itu telah mengesahkan bahawa ia tidak berpunca daripada kecacatan perkakasan, dan ia sedang mengusahakan kemas kini perisian untuk menangani pepijat.

Apple Mengusahakan Fix untuk Isu Paparan Garisan Mendatar iPhone 14 Pro

Apple telah mengakui bahawa pengguna iPhone 14 Pro Max mungkin melihat garis mendatar berkelip pada paparan mereka apabila peranti dihidupkan.

Bulan lalu, MacRumors melaporkan bahawa semakin ramai pelanggan ‌iPhone 14 Pro‌ menggambarkan melihat garis mendatar hijau dan kuning berkelip pada paparan iPhone mereka apabila peranti dihidupkan. Butiran tepat pada masa itu, termasuk sama ada Apple sedang meneliti isu itu atau sama ada ia adalah masalah perkakasan atau perisian, tidak diketahui.
Kini, dalam memo baharu, Apple telah mengakui isu itu dan berasa tenang kebimbangan ia berpunca daripada kecacatan perkakasan, mengesahkan ia sedang disiasat dan kemas kini iOS untuk menanganinya akan dikeluarkan tidak lama lagi. Pelanggan ‌iPhone 14 Pro‌ mungkin “melaporkan bahawa apabila mereka menghidupkan atau membuka kunci telefon mereka, mereka secara ringkas melihat garis mendatar berkelip pada skrin,” kata memo yang dilihat oleh MacRumors. “Apple menyedari isu itu dan kemas kini perisian akan datang tidak lama lagi yang akan menyelesaikan isu itu,” tambah memo itu.

iOS 16.3 kini sedang menjalani ujian dengan pembangun dan ahli program beta awam, tetapi kemas kini itu tidak dijangka akan dilancarkan sekurang-kurangnya beberapa minggu lagi. Lebih dekat lagi, Apple boleh mengeluarkan iOS 16.2.1, berikutan keluaran iOS 16.2 bulan lepas, untuk menangani masalah ini dan pepijat lain yang dialami oleh pengguna.

"Fix" Akan Datang Tidak Lama Lagi

Sesetengah pengguna iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max menggunakan media sosial dan forum sokongan Apple sebelum Krismas untuk melaporkan pepijat yang menjengkelkan: skrin iPhone akan menunjukkan garisan mendatar apabila bangun. Kebimbangannya ialah skrin mungkin rosak. Tetapi sesetengah pengguna iPhone 14 Pro mendapat berita baik apabila berurusan dengan kakitangan sokongan Apple. Garisan mendatar bukanlah masalah perkakasan tetapi sebaliknya gangguan perisian. Itu membayangkan pembetulan dalam kemas kini iOS akan menyelesaikan isu itu.

Hampir sebulan kemudian, terdapat lebih banyak maklumat mengenai perkara itu. Nampaknya Apple telah memberi perhatian kepada masalah itu, dan pembaikan akan datang. Kemungkinan besar, keluaran iOS 16.3 yang akan datang akan membetulkan pepijat garisan mendatar yang memberi kesan kepada pengguna iPhone 14 Pro.

Seperti yang dijelaskan oleh MacRumors, tidak jelas pada bulan Disember sama ada Apple merancang untuk membetulkan pepijat itu. Kakitangan sokongan Apple Store menunjukkan bahawa masalah dengan pemacu paparan mungkin menyebabkan garis mendatar muncul. Oleh itu, pembetulan perisian boleh menghalang model iPhone 14 Pro daripada menunjukkan garisan.

Berikut adalah petikan daripada pengalaman seorang pengguna di Apple Store:

“Saya membawanya ke Apple, dan mereka menjalankan diagnostik, dan semuanya kembali baik (hijau). Juruteknik memberitahu saya bahawa tidak ada masalah dengan perkakasan, bahawa ia perlu melakukan perisian.”

“Ahli sokongan Apple berkata ‘Kami menyedari isu ini dan ini disebabkan oleh pemacu […] Ia pastinya isu perisian dan kemas kini dijangka akan datang tidak lama lagi.'”

Tetapi itu jelas bukan pendirian rasmi dari Apple. Maju pantas ke pertengahan Januari dan Apple dilaporkan mengakui isu garis mendatar yang memberi kesan kepada model iPhone 14 Pro dan Pro Max.

Kesimpulan

Syarikat itu menangani perkara itu dalam memo yang dilihat oleh MacRumors. Apple menjelaskan bahawa ia bukan isu perkakasan.

Pelanggan iPhone 14 Pro‌ mungkin “melaporkan bahawa apabila mereka menghidupkan atau membuka kunci telefon mereka, mereka melihat secara ringkas garis mendatar berkelip pada skrin,” kata memo itu. “Apple menyedari isu itu dan kemas kini perisian akan datang tidak lama lagi yang akan menyelesaikan isu itu.”

Memandangkan iOS 16.3 kini dalam versi beta, kemungkinan keluaran terakhir iOS 16.3 akan menyertakan pembetulan untuk gangguan paparan, terutamanya jika ia merupakan isu yang meluas. Tetapi tidak jelas pada masa ini berapa ramai pengguna iPhone 14 Pro dan Pro Max yang mengalami masalah itu.

Sehingga iOS membetulkan isu ini, anda boleh mencuba pembetulan tidak rasmi untuk menghilangkan garis mendatar tersebut. Sesetengah pengguna mematikan ciri paparan Sentiasa hidup, mematikan iPhone 14 Pro, atau menetapkan semula untuk menghilangkan talian. Tetapi ini adalah pembetulan sementara, dan ia mungkin tidak selalu berfungsi.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.