Mark Gurman, wartawan Apple yang terkenal dengan rekod prestasi yang hebat, mengatakan bahawa Apple mungkin sedang melihat untuk membawa perkhidmatan video 3D dan persekitaran realiti lanjutan seperti metaverse kepada set kepala Apple VR yang akan datang.

Apple bersedia untuk memasuki kategori produk yang sama sekali baru tahun depan. Daripada apa yang kami dengar sejak beberapa bulan lalu, Apple akan memasuki realiti maya dengan set kepala realiti lanjutannya (dan perisian serta infrastruktur pembangunan di sekelilingnya), pada tahun 2023. Kami tahu bahawa syarikat sedang melihat untuk menggunakan penjenamaan Realiti untuk produk realiti lanjutannya, dan kini kami mempunyai beberapa butiran lanjut tentang set kepala.

Apple terus mengambil pekerja untuk mixed-reality headset project

Apple terus mengisi pasukannya yang bekerja pada set kepala ARnya, dengan perubahan peranan yang menunjukkan projek peranti yang dipasang di kepala masih hidup dan sihat di Cupertino.
Apple telah lama dikhabarkan akan mengusahakan berbilang set kepala VR, cermin mata AR dan item lain dalam bidang realiti tambahan dan realiti maya. Spekulasi semasa mempunyai Apple memulakan pengeluaran set kepala realiti campuran pada awal 2023, namun ia masih meninggalkan masa untuk pembangunan selanjutnya dan penciptaan model masa depan. Ini boleh termasuk kerja pada tiga peranti, termasuk “Apple Reality Pro” mewah, keluaran generasi kedua, dan satu lagi mendekati idea cermin mata pintar Apple Glass.

Untuk menghasilkan perkakasan, Apple mempunyai pasukan khusus untuk pembangunan dan pengeluaran peranti yang tidak diumumkan. Nampaknya perubahan kepada pasukan dalaman Apple juga telah berlaku untuk memaksimumkan peluang kejayaan untuk kategori produk yang belum diterokai pada masa ini. Dua perubahan besar pengurusan telah berlaku, menurut surat berita “Power On” Mark Gurman untuk Bloomberg. Bekas anggota kanan unit kereta pandu sendiri, Dave Scott kembali selepas berlepas pada awal 2021. Dengan latar belakang dalam industri perubatan dan robotik serta pengetahuan tentang produk kompleks perkapalan, dicadangkan penglibatannya mungkin bermakna akan ada aplikasi berkaitan kesihatan untuk set kepala .

Pengarah kanan Kejuruteraan Yaniv Gur juga dilaporkan telah berpindah ke pasukan set kepala. Gur menyertai Apple lebih dua dekad yang lalu, dan sebelum ini telah berurusan dengan kejuruteraan untuk apl iWork dan apl asli yang lain. Adalah dicadangkan bahawa penglibatan Gur boleh membawa kepada pembangunan aplikasi produktiviti untuk set kepala.

Apple juga telah menyiarkan banyak senarai pekerjaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk Kumpulan Pembangunan Teknologi, yang menyelia pembangunan set kepala. Sesetengah penyenaraian adalah berkaitan pengeluaran kandungan, seperti pembangun perisian kesan visual. Penyenaraian lain nampaknya membayangkan beberapa bentuk perkhidmatan video juga sedang dibangunkan, yang berpotensi menampilkan kandungan 3D yang boleh dimainkan dalam VR. Satu penyenaraian menyebut pembangunan dunia MR 3D, yang akan berada di tempat yang sama seperti beberapa usaha Metaverse Facebook.

VR Apple Hampir Menjadi Kenyataan

Produk utama Apple Inc. seterusnya—set kepala realiti campuran yang diharapkan akan membawa syarikat itu ke dalam era pengkomputeran baharu—tidak ditetapkan untuk tiba sehingga tahun depan. Tetapi penyenaraian kerja dan perubahan kakitangan di syarikat memberikan pratonton beberapa keupayaan peranti.

Inilah yang telah kami ketahui: Set kepala itu sendiri berkemungkinan berharga antara $2,000 dan $3,000 kerana ia merupakan produk mewah yang akan memuatkan cip M2 peringkat Mac, lebih daripada 10 kamera diletakkan di luar dan di dalam peranti, dan yang tertinggi- paparan resolusi yang pernah dipaparkan dalam set kepala pasaran massa.

Kami juga tahu bahawa peranti itu akan menjalankan sistem pengendalian baharu yang digelar realityOS, yang akan menyertakan versi realiti campuran apl Apple teras seperti Messages, FaceTime dan Peta. Versi pertama sistem pengendalian, dengan nama kod Oak, sedang disiapkan secara dalaman dan harus bersedia untuk perkakasan baharu tahun depan.

Satu lagi perincian penting ialah nama yang berpotensi, kerana ia mengesahkan sifat high-end set kepala. Saya melaporkan pada bulan Ogos bahawa Apple berada di belakang pemfailan tanda dagangan untuk “Reality Pro” dan “Reality One,” menunjukkan bahawa syarikat itu membuat keputusan antara kedua-dua jenama tersebut untuk peranti itu. Nama “Reality” masuk akal memandangkan nama sistem pengendalian dan alat pembangunan Apple AR sedia ada seperti RealityKit.

Kesimplan

Apple baru-baru ini beralih kepada Yaniv Gur, pengarah kanan kejuruteraan, kepada pasukan alat dengarnya. Gur menyertai Apple lebih 20 tahun lalu sebagai sebahagian daripada pemerolehan yang turut membawa Roger Rosner, naib presiden aplikasinya dan perintis aplikasi produktiviti iWork. Sebelum menyertai kumpulan set kepala, Gur menyelia kejuruteraan untuk apl iWork (Pages, Keynote dan Numbers), selain apl Buku, Nota dan Berita di seluruh platform syarikat. Pasukan set kepala sudah mempunyai ketua sistem pengendalian, Geoff Stahl, jadi pelantikan Gur mencadangkan kepada saya bahawa syarikat itu sedang membangunkan suite aplikasi produktiviti untuk set kepala.

Memasukkan beberapa keupayaan produktiviti adalah masuk akal, sepadan dengan pendekatan Meta Platforms Inc. dan HoloLens Microsoft Corp. Produktiviti jelas tidak menjadi titik jualan yang menang untuk saingan Apple di angkasa, tetapi ia pastinya merupakan komponen utama mana-mana platform AR/VR baharu—selagi ia bukan satu-satunya tumpuan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.