PETALING JAYA: Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan langkah tambahan yang akan diambil oleh industri perbankan untuk memerangi penipuan kewangan, termasuk pemindahan Kata Laluan Satu Kali SMS (OTP) kepada bentuk pengesahan yang lebih selamat untuk aktiviti atau transaksi dalam talian yang berkaitan. kepada pembukaan akaun, pemindahan dana dan pembayaran, serta perubahan pada maklumat peribadi dan tetapan akaun.

Gabenor BNM Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata bank-bank utama telah pun memulakan proses ini untuk berhijrah kepada bentuk pengesahan yang lebih selamat.

Bertukar Daripada Pengesahan OTP Kepada Yang Lebih Selamat

Selain itu, peraturan pengesanan akan diperketatkan lagi dan pencetus untuk menyekat urus niaga berkaitan penipuan; serta menundukkan pendaftaran kali pertama perkhidmatan perbankan dalam talian dan peranti selamat kepada tempoh bertenang. Pelanggan juga akan dihadkan kepada satu peranti mudah alih atau peranti selamat untuk pengesahan transaksi perbankan dalam talian; dan bank akan dikehendaki menyediakan talian hotline penipuan khusus.

“Bersama-sama dengan industri kewangan, BNM akan terus memastikan saluran perbankan dan pembayaran kekal selamat dan dilengkapi dengan kawalan keselamatan terkini. Usaha membanteras jenayah kewangan juga memerlukan sokongan semua pihak. Sebagai pengguna, setiap daripada kita bertanggungjawab untuk melindungi diri daripada ancaman penipuan,” katanya dalam satu kenyataan sempena pelancaran Pameran Jenayah Kewangan oleh Muzium dan Galeri Seni BNM hari ini.

Dalam ucapannya, Nor Shamsiah berkata BNM menghendaki bank-bank di Malaysia mengamalkan standard keselamatan yang tinggi, terutamanya untuk perkhidmatan perbankan Internet dan mudah alih. Dari semasa ke semasa, BNM juga mengeluarkan nasihat keselamatan kepada industri kewangan yang menonjolkan modus operandi (taktik) terbaru penipu dan langkah keselamatan tambahan yang perlu dilaksanakan oleh bank untuk melindungi simpanan pelanggan mereka.

“Realitinya, bagaimanapun, kaedah yang digunakan oleh penjenayah akan terus berkembang. Oleh itu BNM secara berterusan mempergiatkan usaha dan mengambil langkah untuk memerangi penipuan dengan memperkenalkan kawalan dan perlindungan tambahan dari semasa ke semasa.”

Di samping itu, institusi kewangan dikehendaki menyediakan cara mudah untuk pelanggan menggantung akaun bank mereka jika mereka mengesyaki bahawa akaun mereka telah terjejas akibat penipuan. Pelanggan juga akan dapat mengaktifkan semula akaun mereka selepas tempoh yang munasabah untuk memastikan akaun mereka selamat.

Beliau berkata BNM dan industri kewangan akan terus memastikan saluran perbankan dan pembayaran kekal selamat dan dilengkapi dengan kawalan keselamatan terkini. Kawalan keselamatan yang lebih ketat sedang dilaksanakan untuk menghalang usaha penjenayah menipu pengguna. Walau bagaimanapun, kawalan ini juga mungkin membawa kepada beberapa geseran atau kesulitan dalam pengalaman perbankan dalam talian pelanggan.

“Sebagai contoh, urus niaga perbankan dalam talian mungkin mengambil masa lebih lama untuk diproses. Institusi kewangan juga akan menjalankan lebih banyak semakan apabila pelanggan meminta untuk menukar atau mendaftarkan nombor telefon baharu. Jangan silap, walaupun langkah ini memerlukan sedikit kesulitan, langkah ini penting untuk melindungi kepentingan pelanggan.

“Dalam melaksanakan langkah-langkah ini, BNM dan industri kewangan akan terus mengimbangi dengan teliti antara pertimbangan keselamatan dan keselesaan pelanggan. BNM juga akan terus memantau dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas institusi kewangan bagi memastikan tahap kawalan dan piawaian keselamatan tertinggi dipatuhi. Kami juga akan terus mengambil langkah pencegahan yang berkesan terhadap penipuan kewangan yang sentiasa berkembang.”

So what are you waiting for, visit our store with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.