Seorang netizen baru-baru ini telah mengumpulkan senarai kecil orang yang telah menerima peranti Peranti Siswa mereka selepas memohonnya melalui institut pendidikan masing-masing telah dilihat menjualnya secara terbuka, termasuk menyebut bahawa mereka telah mendapatkannya tanpa kos daripada program Peranti Siswa tajaan kerajaan .

Inisiatif Peranti Siswa di bawah bajet 2022 bertujuan menyediakan tablet untuk pelajar universiti daripada keluarga berpendapatan rendah. Dengan lebih 400,000 penerima dan ramai lagi pemohon, inisiatif ini diperkenalkan untuk pelajar dan remaja untuk dibekalkan dengan alat teknologi pengguna yang diperlukan untuk peralihan kepada pembelajaran digital, terutamanya untuk keluarga pelajar yang berpendapatan rendah dan mungkin tidak dapat mampu menyediakannya untuk mereka.

Apa yang Diberikan Kepada Pemohon Dan Berapa Banyak?
Tablet Samsung Galaxy A8 (64GB+4GB) – RM 1299
Sarung Kulit Buku untuk Galaxy A8 – RM 209
Papan Kekunci Pintar Trio 500 – RM 179
Pen Stylus – RM 99

Jumlah Nilai : RM 1786
Nilai yang di jual balik : RM 800 – 1000+

Kenapa ini terjadi?

Menurut alasan mereka (penerima), ada yang menyebut alasan yang sangat tidak adil seperti mengatakan iPad lebih sesuai untuk mereka, ada yang ingin mengeluarkan wang untuk menaik taraf kepada model yang lebih mahal, dengan yang paling teruk ialah : SAYA SUDAH ADA IPAD JADI SAYA SAYA TIDAK INGIN MENGGUNAKAN INI. Ini menggiling gear saya. Jika anda tidak menggunakan atau tidak menggunakan ini, MENGAPA BERSUSAH-SUDAH MEMOHONNYA? Sudah menjadi fakta bahawa kerajaan mungkin tidak dapat menyediakan setiap pemohon yang masih hidup kerana bajet, jadi mengapa anda menafikan peluang mereka untuk belajar? Hanya untuk mendapatkan wang tunai RM 900 dengan pantas?

Bagaimana Kita Tahu Jika Ia Tablet Peranti Siswa?

Walaupun kami ada menyebut skrin pemuatan Peranti Siswa (mungkin anda boleh meminta penjual menunjukkan tablet dimuatkan sebagai bukti bahawa ia berfungsi?), spesifikasi teknologi juga merupakan hadiah yang tidak berguna. Kebanyakan tablet Samsung Galaxy Tab A8 yang tersedia secara komersial tidak mempunyai 4GB RAM dan 4G LTE terbina dalam kerana ini biasanya tersedia melalui saluran B2B atau Peranti Siswa.

Secara umumnya, tablet Samsung Galaxy Tab A8 dengan 4GB RAM, storan 64GB dan terbina dalam 4G LTE berharga sekitar RM1300 atau lebih. Jika penjual menawarkannya dengan harga yang lebih rendah daripada ini, ia boleh menjadi bendera merah untuk anda.

Sebenarnya, tablet itu pada asasnya muncul dengan imej dengan Peranti Siswa dan beberapa logo kerajaan, dan fakta yang diketahui umum bahawa Samsung Malaysia tidak menjual tablet ini secara rasmi di mana-mana kedai atau rakan kongsi sah mereka. Mereka hanya menyenaraikannya untuk memastikan orang ramai boleh menyemak spesifikasi dan ciri tetapi tidak akan menjualnya secara terbuka kepada umum kerana ia mungkin terlalu mengelirukan dan harga mungkin berbeza disebabkan oleh pengaturan kerajaan.

HARAM MENJUAL PERANTI SISWA KEPADA ORANG LAIN UNTUK KEPENTINGAN SENDIRI

Seperti yang tertulis dalam terma dan syarat Peranti Siswa, adalah haram bagi pelajar yang telah menerima tablet ini untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak jelas tentang apa sebenarnya akibat undang-undang untuk pelajar ini, cuma mereka akan dihukum oleh Pentadbir Program.

Walaupun secara moral tidak betul (ini adalah tablet yang dibeli dengan wang pembayar cukai Malaysia), setakat ini, tiada kesan undang-undang jika anda membeli tablet Peranti Siswa ini. Cuma skrin pemuatan Peranti Siswa adalah hadiah mati bahawa anda menggunakan tablet ini dan bukan sesuatu yang anda beli melalui cara yang lebih rasmi.

Kami telah menghubungi pentadbir program Peranti Siswa untuk mendapatkan penjelasan lanjut tentang perkara ini, jadi nantikan ruang ini jika anda ingin dikemas kini. Kami akan memaklumkan anda semua sebaik sahaja kami mendapat jawapan.

Kesimpulan

Ini Mencatatkan Imej Buruk Di Semua Sisi
Kerajaan mungkin mempunyai niat yang besar, memilih set perkakasan yang baik daripada jenama yang boleh dipercayai, tetapi mungkin tidak melakukan kerja yang cemerlang untuk memeriksa keluarga yang berpendapatan tidak serendah yang kita fikirkan. Ia adalah rampasan wang tunai yang sangat mementingkan diri sendiri yang benar-benar menyatakan: “Ini barang saya, saya melakukan apa yang saya mahu dengannya, apa untungnya kepada anda?”. Kami cukup yakin inisiatif ini adalah panggilan untuk keluarga bergelut sebenar dengan anak-anak yang mempunyai masa depan yang cerah dengan gred cemerlang tetapi benar-benar tidak mempunyai peluang untuk dibekalkan dengan perkakasan yang sesuai untuk melanjutkan pelajaran mereka.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.