Ulasan: Ini akan menjadi satu lagi tanda bahawa barisan Galaxy Z Fold menggantikan Galaxy Note.

Galaxy Z Fold 4 baru sahaja dilancarkan pada bulan Ogos, tetapi khabar angin mengenai Galaxy Z Fold 5 telah pun timbul. Jika laporan daripada saluran berita Korea The Elec ternyata benar, salah satu peningkatan terbesar Z Fold 5 mungkin ialah penambahan slot S Pen. Ia akan menjadi perubahan kecil tetapi penting yang menangani salah satu kelemahan Z Fold 4 dan mengukuhkan kedudukannya sebagai pengganti kepada keluarga Galaxy Note yang kini pupus.

Samsung Galaxy Z Fold 5 mungkin membawa pemegang S-Pen, gunakan cip baharu

Galaxy S22 Ultra ialah pengganti Samsung Note dalam erti kata literal, memandangkan ia mempunyai S Pen tertanam tandatangan Note dan skrin terbesar bagi mana-mana telefon Samsung yang tidak boleh dilipat. Tetapi Z Fold adalah pengganti Galaxy Note apabila ia berkaitan dengan tujuan ia berfungsi dalam barisan Samsung.

Lebih penting lagi, menjadikan S Pen sebagai bahagian yang lebih penting daripada Galaxy Z Fold boleh menentukan lagi tujuannya. Walaupun telefon Galaxy Z Fold dan Z Flip Samsung telah bertambah baik secara drastik sejak dua tahun lepas, telefon boleh lipat berasa seperti penyelesaian untuk mencari masalah. Nampaknya perubahan kecil seperti penambahan port S Pen boleh membantu dalam menentukan dengan tepat untuk siapa dan untuk tujuan Fold itu. Itu benar terutamanya kerana Samsung memperkenalkan Z Fold sebagai peranti berorientasikan produktiviti, seperti yang dibuktikan oleh ciri baharu seperti keupayaan untuk menggunakan bahagian bawah telefon sebagai pad jejak mini apabila dilipat separuh ke bawah.

Laporan Elec tidak secara terang-terangan mengatakan Z Fold 5 akan mempunyai slot S Pen, tetapi mencadangkan ia sedang dipertimbangkan. Samsung dilaporkan menyebut pengenalan sarung S Pen sebagai cabaran utama yang perlu diatasi untuk menjadikan telefon boleh lipat lebih popular, bersama-sama menjadikan telefon lebih ringan dan meminimumkan lipatan skrin. Samsung tidak menjawab permintaan untuk mengulas mengenai laporan The Elec.

Galaxy Z Fold 4 dan Z Fold 3 kedua-duanya serasi dengan S Pen, tetapi stylus mesti dibeli secara berasingan dan tiada mekanisme untuk melekatkannya pada peranti. Membenamkan S Pen berkemungkinan menimbulkan cabaran kerana ia akan menambahkan lebih banyak ketebalan pada peranti yang sudah lebih tebal daripada telefon biasa apabila ditutup. Tetapi dalam ulasannya, Patrick Holland dari CNET berkata dia berharap pen itu sekurang-kurangnya boleh melekat secara magnet pada Z Fold 4 seperti yang dilakukan oleh Pensil Apple dengan iPad.

Samsung Galaxy Z Fold 5 masih agak lama lagi, tetapi penambahan stylus S-Pen akan dialu-alukan oleh semua.

Ini adalah teka-teki yang saya harap Samsung menyelesaikannya pada Z Fold 5, seperti yang dicadangkan The Elec, dan bukan hanya untuk kemudahan. Galaxy Note memulakan kerjaya pada tahun 2011 dan menetapkan pentas untuk telefon skrin besar hari ini dalam poket kami, dan Samsung mempunyai cita-cita yang sama untuk barisan boleh lipatnya.

“Hanya tiga tahun lalu, kategori ini tidak wujud,” kata TM Roh, presiden dan ketua perniagaan pengalaman mudah alih Samsung, semasa ucaptama syarikat pada Ogos sebelum mengumumkan Galaxy Z Fold 4 dan Flip 4. “Sekarang kami menerajuinya. ke dalam arus perdana.”

Pengalaman S Pen yang lebih lancar boleh membantunya sampai ke sana, yang penting memandangkan telefon boleh lipat hanya dijangka menyumbang 1.1% daripada penghantaran telefon pintar global pada 2022, menurut International Data Corporation.

Walaupun tanpa S Pen bersepadu sepenuhnya, Galaxy Z Fold semakin mula berasa seperti penjelmaan baharu Galaxy Note. Galaxy Note tidak pernah dimaksudkan untuk semua orang; itulah gunanya barisan Galaxy S. Sebaliknya, Samsung meletakkan Nota sebagai pilihan bagi mereka yang sanggup membayar harga yang lebih tinggi untuk tambahan yang anda tidak boleh dapatkan pada kebanyakan telefon lain, seperti skrin yang lebih besar, pemproses terkini dan keupayaan untuk mengambil nota tulisan tangan.

Kisah Galaxy Z Fold adalah serupa: Ia datang pada harga premium, tetapi melakukan sesuatu yang boleh dilakukan oleh beberapa telefon lain. Dari satu segi, kedua-dua telefon mewakili percubaan Samsung untuk menggabungkan pengalaman telefon pintar dan tablet. Galaxy Note kadangkala dirujuk sebagai “phablet” pada tahun-tahun selepas pelancarannya pada 2011 kerana ia mempunyai skrin 5.3 inci yang luar biasa besar untuk telefon pintar pada masa itu. Galaxy Z Fold adalah sentuhan yang lebih moden pada idea yang sama.

Galaxy Note berjaya sebahagiannya kerana ia datang pada masa yang tepat. Apabila telefon pintar semakin popular dan ekonomi aplikasi berkembang pesat, kami mula bergantung pada telefon untuk segala-galanya daripada membaca berita hingga bermain permainan, membayar bil dan memanggil teksi. Nampaknya logik bahawa orang mengidamkan skrin yang lebih besar kerana mereka mula menghabiskan lebih banyak masa pada telefon mereka. Galaxy Note akhirnya membuka jalan ke arah yang akhirnya diambil oleh telefon pintar premium Samsung, seperti yang dibuktikan oleh fakta bahawa ia telah diserap ke dalam barisan Galaxy S.

Kesimpulan

Samsung pastinya menjangkakan Z-linenya akan mengisi jurang yang ditinggalkan oleh Note. Syarikat itu juga berkata pada panggilan pendapatan suku kedua bahawa ia mahu jualan boleh lipat melebihi siri Galaxy Notenya.

Walaupun Galaxy Z Fold berusia empat generasi, tidak jelas sama ada Samsung akan kekal dengan pendekatan yang sama dalam jangka panjang untuk telefon lipat berbentuk bukunya. Syarikat itu mempamerkan konsep baharu di CES 2022, mencadangkan Samsung mempunyai banyak idea untuk ke mana telefon boleh lipat boleh digunakan pada masa hadapan. “Ini semua yang anda lihat [di CES] serta lebih banyak lagi,” kata TM Roh Samsung kepada CNET pada bulan Ogos apabila ditanya mengenai reka bentuk boleh lipat yang akan datang.

Tetapi untuk mencapai masa depan yang dibayangkan oleh Samsung akhirnya bermula dengan menapis peranti boleh lipat hari ini. Dan buat masa ini, ini bermakna membuat penambahbaikan pada Z Fold dan Z Flip — sekecil yang mungkin kelihatan — yang memberikan peranti ini tujuan yang lebih disengajakan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.