Fahmi: Kerajaan perkenal pelan internet mudah alih prabayar Pakej Perpaduan

Semasa pengumuman Pakej Perpaduan yang menawarkan 30GB data dengan tempoh sah 6 bulan pada harga RM30, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata kementeriannya akan mengumumkan berita baik untuk pengguna jalur lebar tetap dalam beberapa bulan akan datang. Beliau berkata, terdapat beberapa perkara yang akan diutamakan bagi membantu rakyat Malaysia terutama apabila kerajaan mahu mengembangkan ekonomi di samping mengurangkan kos sara hidup.

Pelan Internet jalur lebar bulanan RM5 baharu untuk golongan memerlukan diumumkan

PUTRAJAYA (21 Dis): Kerajaan akan memperkenalkan pelan internet mudah alih prabayar Pakej Perpaduan pada harga lebih rendah RM5 sebulan, dan ia akan berada di pasaran Februari depan, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Beliau berkata pelaksanaan pakej itu akan melibatkan lima penyedia perkhidmatan telekomunikasi iaitu CelcomDigi, Maxis, U Mobile, Telekom Malaysia (TM) dan YTL Communications. Beliau berkata golongan yang disasarkan ialah golongan belia berumur sehingga 30 tahun, mereka dalam kumpulan pendapatan isi rumah 40% terbawah, orang kurang upaya, warga emas dan veteran badan beruniform.

“Pakej prabayar itu akan ditawarkan pada harga RM30 dengan 30 gigabait data selama enam bulan, dengan kelajuan 3Mbps (megabit sesaat).

“Pengguna akan menikmati penjimatan 50% berbanding pakej sedia ada iaitu daripada RM10 hingga RM5 sebulan,” katanya pada sidang media selepas melakukan tinjauan persiapan bantuan bencana banjir Kementerian Perhubungan dan Digital di sini pada Rabu (21 Dis) .

Pakej Asas Yang Akan Datang

Pengumuman utama hari ini ialah tawaran data prabayar baharu yang disasarkan kepada Belia, B40, OKU, warga emas dan veteran. Inisiatif Pakej Perpaduan pada asasnya adalah peningkatan kepada Pakej Remaja Keluarga Malaysia semasa dan pelan baharu itu menawarkan 50% lebih data (20GB hingga 30GB) dan menggandakan kesahan (3 bulan hingga 6 bulan). Walau bagaimanapun, pelan itu disertakan dengan had kelajuan 3Mbps.

Perubahan harga jalur lebar terbesar berlaku semasa pentadbiran Pakatan Harapan sebelum ini dengan Gobind Singh sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia. Sepanjang tempoh perkhidmatannya, dia menunaikan janjinya untuk menggandakan kelajuan internet dan mengurangkan separuh yuran langganan. Akibatnya, pelan jalur lebar 30Mbps Unifi yang sebelum ini berharga RM179/bulan telah diturunkan kepada bawah RM100/bulan. Pada masa sama, pelanggan Unifi Fiber Broadband sedia ada turut diberikan peningkatan turbo dengan kelajuan lebih tinggi sehingga 800Mbps.

Melalui pelaksanaan Standard Mandatori mengenai Harga Akses (MSAP), kos untuk gentian borong TM juga dikurangkan, membolehkan lebih banyak syarikat telekomunikasi runcit seperti Astro, Celcom, Digi, Maxis dan ViewQwest menyediakan pelan jalur lebar gentian yang kompetitif menggunakan HSBB TM. rangkaian.

Kesimpulan

Fahmi berkata ini adalah pakej asas, dan penyedia perkhidmatan dibenarkan menawarkan nilai tambah dalam pakej tersebut. Beliau berkata pengenalan pakej itu adalah selaras dengan hasrat Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan kos sara hidup dan memastikan ketersambungan digital yang menyeluruh untuk rakyat Malaysia.

“Penurunan harga itu jelas membuktikan kerajaan memberi perhatian serius kepada keperluan rakyat untuk menikmati perkhidmatan telekomunikasi pada harga yang lebih rendah dan berpatutan,” katanya sambil menambah bahawa penyedia perkhidmatan akan mengumumkan butiran pakej itu tidak lama lagi.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.