Berikutan pelancaran AMD siri Ryzen 7000 baru-baru ini, CPU generasi seterusnya Intel kini rasmi. CPU “Raptor Lake” Generasi ke-13 akan datang ke pasaran tidak lama lagi dan dalam cara biasa, banyak perkara yang perlu dibincangkan.

Secara lebih khusus, Intel telah memperincikan cip desktop Generasi ke-13nya pada ketika ini. Banyak yang perlu dibincangkan, dibedah dan sudah tentu, dibandingkan dengan pertandingan. Gen ke-13, dalam satu langkah yang tidak mengejutkan, akan menjadi lebih sukar, lebih cepat dan lebih kuat daripada Gen ke-12 yang berjaya.

Intel 13th Gen spesifikasi

Terdapat banyak spesifikasi, butiran dan metrik prestasi untuk dilalui. Tetapi jika anda sedang mencari versi yang lebih ringkas, inilah yang kami lihat.

  • Sehingga 24 teras (gabungan teras P (prestasi) dan E (cekap) dan 32-benang.
  • Pengarah Benang Intel mengoptimumkan beban kerja dengan membantu OS mengagihkan beban ke teras yang optimum.
  • Intel Core i9-13900K ialah “CPU permainan terpantas di dunia” dengan kelajuan jam 5.8GHz pada teras P.
  • Sokongan DDR4 3200 dan DDR5 5600.
  • Sokongan PCIe 4.0 (sehingga 4 lorong) dan PCIe 5.0 (sehingga 16 lorong).
  • P-teras, E-teras, grafik dan memori boleh overclocked pada Z690 dan Z790 chipset.
  • Sokongan XMP 3.0.
  • Grafik bersepadu yang mampu memacu video HDR 8K60 dan empat paparan 4K60 serentak.
  • Intel Killer Wi-Fi 6E.

Kini cip rasmi kami mempunyai gambaran yang lebih jelas tentang spesifikasi utama. Seperti yang telah disahkan sebelum ini, CPU Generasi ke-13 dibina pada proses Intel 7 yang sama seperti “Tasik Alder” Generasi ke-12. Tetapi dengan peningkatan prestasi yang mengagumkan. Dijangka ini akan menjadi CPU terakhir yang dibina pada Intel 7 sebelum beralih ke Intel 4.

Berikut ialah pecahan spesifikasi utama yang diharapkan daripada Intel Core i5, i7 dan i9 Generasi ke-13:

Intel 13th Gen Perfomance

Sama seperti Generasi ke-12, CPU Raptor Lake baharu mempunyai reka bentuk hibrid Intel bagi teras P (prestasi) dan E (cekap). Core i9 yang mendahului julat kini mempunyai 24 jumlah teras, walaupun seperti Core i7 hanya 8 daripadanya adalah teras P. Walau bagaimanapun, secara keseluruhannya, Generasi ke-13 menyaksikan dua kali ganda bilangan E-teras berbanding pendahulunya yang berkaitan. Dan semua teras ini boleh overclock pada varian K. Kelajuan jam turbo juga meningkat berbanding Gen ke-12, dengan sehingga 600MHz tambahan daripada Core i9.

Selain itu, Intel Generasi ke-13 meningkatkan sokongan DDR5nya sehingga 5600, berbanding 4800 pada Generasi ke-12. Ia juga kini mengesahkan bahawa sokongan DDR4 kekal sehingga 3200. AMD telah meninggalkan DDR4 dengan Ryzen 7000, jadi keserasian ke belakang tambahan ini tidak diragukan lagi keselesaan kepada sesetengah pembina PC Intel. Kedua-dua sokongan PCIe 4.0 dan 5.0 disertakan, dengan sehingga 16 lorong lebar jalur PCIe 5.0. Dan Generasi ke-13 serasi dengan kedua-dua cipset Z690 dan Z790 semasa menggunakan soket LGA1700 yang sama dengan Generasi ke-12. Ini juga bermakna sokongan yang lebih sejuk yang sama seperti Gen ke-12.

Setakat ini, kami tidak mempunyai sebarang data prestasi tangan pertama untuk diteruskan. Semua yang kita boleh bincangkan sekarang datang daripada data perbandingan Intel sendiri. Jika dibandingkan dengan cip Gen ke-12nya sendiri, data tersebut memberikan penunjuk yang baik tentang jenis peningkatan prestasi yang boleh kita jangkakan. Walau bagaimanapun, Intel tidak dapat membandingkan dengan pesaing terbaharunya, sebaliknya hanya membandingkan Generasi ke-13 dengan AMD Ryzen 5000. Namun begitu, Generasi ke-13 sepatutnya mendapat keuntungan sehingga 15% pada benang tunggal dan keuntungan sehingga 41% pada berbilang benang prestasi.

Dalam beberapa permainan apabila Core i9-13900K dibandingkan dengan AMD Ryzen 9 5950X, Intel menawarkan sehingga 58% peningkatan kadar bingkai purata dan sehingga 107% ketekalan bingkai dengan 1% terendah yang lebih tinggi. Sememangnya, ini telah dipilih dengan teliti, jadi perlakukan dengan kaveat biasa. Tetapi kedua-duanya dipasangkan dengan Nvidia RTX 3090 pada 1080p. Lebih penting lagi dalam beberapa tajuk yang lebih baharu dan agak intensif, seperti Spider-Man Remastered, Core i9 Generasi Ke-13 juga dengan mudah mengatasi prestasi pendahulunya. Tetapi terdapat juga tajuk yang nampaknya akan kurang peningkatan. Dan mungkin anehnya, Intel juga membandingkan dengan Ryzen 7 5800X3D di mana ia tidak memerintahkan petunjuk sedemikian.

Pencipta kandungan juga boleh mengharapkan keuntungan yang serupa. Dalam perisian seperti Premiere Pro, After Effects dan Blender, Core i9-13900K adalah sehingga 34% lebih pantas daripada adik beradik Gen ke-12nya. Memandangkan Generasi ke-13 adalah proses Intel 7 yang sama dengan Generasi ke-12, keuntungan datang dari beberapa bidang. Tidak kurang dengan menggandakan bilangan E-teras pada setiap CPU baharu. E-teras ini juga mempunyai kelajuan jam yang lebih tinggi dan turbo sehingga 4.3GHz. Ia adalah kisah yang serupa dengan teras P, dengan reka bentuk yang dikemas kini, peningkatan kelajuan jam sehingga 600MHz, dan cache L2 yang lebih besar. Jika anda melakukan overclocking, teras P telah mencapai 8 GHz menggunakan nitrogen cecair.

Mungkin lebih mengagumkan ialah prestasi berskala berbanding cabutan kuasa. Core i9-13900K boleh memberikan tahap prestasi yang sama kepada Core i9-12900K 241W manakala hanya melukis 65W. Atau kira-kira satu perempat daripada kuasa Generasi ke-12. Tingkatkan kuasa dan keuntungan bermula, tetapi pada 241W yang sama dengan turbo maksimum pada Core i9-12900K, Intel berkata Core i9 13900K akan berprestasi 37% lebih baik. Hebatnya, Intel Core i9-13900K mempunyai TDP yang sama dengan Core i7-13700K, walaupun bilangan terasnya meningkat.

Bukti sebenar akan datang apabila kami dapat mengujinya sendiri, serta membandingkannya dengan cip Ryzen terbaru.

Intel 13th Gen Release Date

Berita baiknya ialah Intel telah menepati kata-katanya mengenai pelancaran Generasi ke-13 sebelum penghujung 2022. Pada masa ini, cip itu berada di landasan untuk dilancarkan kepada orang ramai pada 20 Oktober. Jadi tidak terlalu lama menunggu.

Harga berbeza-beza, dengan Intel Core i5-13600KF bermula pada hanya di bawah RM 1400, dengan varian Knya hanya melebihi RM 1400. Core i9 yang mendahului julat bermula sekitar RM 2700. Perbezaan antara varian K dan KF ialah CPU KF tidak disertakan dengan grafik bersepadu. Jadi, jika anda membina PC permainan dengan GPU khusus, anda boleh menjimatkan sedikit wang.

Kesimpulan

Ia adalah masa yang tepat untuk menjadi pembina PC antara CPU Intel Generasi ke-13 baharu ini dan tawaran terbaru AMD sendiri. Tanpa sebarang perkakasan untuk disentuh dengan tangan kita sendiri, kami akan meninggalkan penghakiman terakhir buat masa ini. Tetapi semua petanda positif bahawa sekurang-kurangnya sesuatu daripada Gen ke-13 akan berada dalam senarai CPU terbaik. Ini bukanlah peralihan yang sama dengan Gen ke-12 daripada Gen ke-11, jadi dapat mengekalkan beberapa perkakasan sedia ada anda sudah tentu merupakan satu bonus.

Gen ke-13 pastinya lebih. Lebih banyak teras, lebih banyak prestasi, dan yang penting, nisbah prestasi kepada kuasa yang lebih baik. Terdapat beberapa sentuhan tambahan yang menarik perhatian juga. Pengarah Benang Intel berfungsi bersama-sama dengan Windows 11 untuk mengagihkan beban kerja dengan lebih baik merentas teras optimum. Setakat ini, ia kelihatan seperti kemas kini yang kukuh.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.