Suku kedua 2022 adalah sukar untuk industri telefon pintar di seluruh dunia. Walaupun dalam tempoh yang mencabar, Xiaomi telah muncul sebagai pengeluar telefon pintar teratas di Malaysia suku lepas dengan penguasaan pasaran sebanyak 30% berdasarkan anggaran jualan

Antara lima pembuat telefon pintar teratas, semua kecuali Xiaomi telah menunjukkan penurunan yang ketara dalam pertumbuhan antara 27 hingga 45%. Walaupun tidak mencatatkan sebarang pertumbuhan, Xiaomi mendakwa telah meningkatkan bahagian pasaran mereka sebanyak 5% dari Q1 2022. Samsung kini berada di kedudukan #2 dengan bahagian pasaran sebanyak 20%, diikuti oleh jenama kumpulan BBK Electronics Vivo, Oppo dan Realme yang menguasai 14%, 14% dan 8% bahagian pasaran masing-masing. masuk terkini oleh Canalys.

Xiaomi berkata kejayaan mereka pada suku terakhir dikaitkan dengan peranti perdana premiumnya seperti siri Xiaomi 12. Menyasarkan orang ramai, Xiaomi mempunyai pelbagai telefon pintar kelas pertengahan mampu milik di bawah siri Redmi Note 11 yang telah menjadi penjual hangat untuk kategori sub-RM1,200. Juga tidak lupa jenama Poco Xiaomi yang telah popular kerana menawarkan perkakasan terbaik untuk wang anda. Pada bulan April, mereka melancarkan Poco F4 GT yang merupakan telefon pintar utama Snapdragon 8+ Gen 1 paling mampu milik Malaysia yang ditawarkan dari bawah RM2,000 semasa jualan.

Secara keseluruhan untuk tahun 2021, Xiaomi telah dinamakan jenama telefon pintar #1 di Malaysia oleh Canalys dengan penguasaan pasaran sebanyak 25% dan mereka telah mencatatkan pertumbuhan tahunan yang luar biasa sebanyak 93%.

Statistik Pada Q2 2022

Melihat kepada situasi global, Canalys melaporkan penurunan 9% tahun ke tahun pada Q2 2022 disebabkan oleh permintaan yang perlahan. Ini disebabkan oleh masalah ekonomi dan ketidaktentuan serantau. Penganalisis Toby Zhu berkata permintaan yang menurun menyebabkan kebimbangan besar bagi keseluruhan rangkaian telefon pintar. Beliau menambah sementara bekalan komponen dan tekanan kos semakin berkurangan, beberapa kebimbangan kekal dalam logistik dan pengeluaran dengan beberapa pasaran baru muncul mengetatkan undang-undang import dan prosedur tersuai yang boleh menangguhkan penghantaran.

Di peringkat global, Samsung kekal sebagai pengeluar telefon pintar teratas dengan bahagian pasaran 21%, diikuti oleh Apple pada 17%, Xiaomi pada 14%, Oppo pada 10% dan Vivo pada 9%. Menurut Canalys, permintaan untuk iPhone 13 Apple kekal tinggi manakala Xiaomi, Oppo dan Vivo kini bergelut di pasaran rumah mereka di China.

Xiaomi kini merupakan pembuat telefon pintar kedua terbesar di dunia, mengejar Samsung

Firma penganalisis Canalys mendedahkan bahawa Xiaomi menduduki tempat kedua dalam senarai vendor telefon pintar terkemuka di dunia buat kali pertama. Syarikat itu berada tepat di belakang Samsung, yang juga mendahului dalam senarai sebelumnya. Secara keseluruhan, penghantaran telefon pintar ke seluruh dunia meningkat 12% pada suku kedua 2021 di tengah-tengah pemulihan awal COVID-19 di banyak tempat. Walaupun mereka tidak berkongsi bilangan unit yang dihantar kali ini, Canalys telah berkongsi peratusan bahagian setiap vendor utama.

Samsung mendahului papan dengan 19%, diikuti oleh Xiaomi dengan 17%, Apple dengan 14%, dan Oppo dan Vivo dengan 10% setiap satu. Berbanding suku lepas apabila Xiaomi menduduki tempat ketiga di belakang Apple, jenama itu melonjak 83% dalam pertumbuhan—jauh melebihi pesaingnya yang lain. “Xiaomi sedang mengembangkan perniagaan luar negaranya dengan pesat. Sebagai contoh, penghantarannya meningkat lebih daripada 300% di Amerika Latin, 150% Afrika dan 50% di Eropah Barat. Dan apabila ia berkembang, ia berkembang,” kata Pengurus Penyelidikan Canalys Ben Stanton.

Walau bagaimanapun, berbanding Samsung dan Apple, purata harga jualan untuk telefon pintar Xiaomi adalah sekitar 40% hingga 75% lebih murah, yang boleh menjelaskan mereka menjual lebih banyak telefon pintar di seluruh dunia. Jualan berkemungkinan dipacu oleh model mampu miliknya seperti siri Redmi Note 10 dan barisan Poco M3.

Bagi syarikat lain seperti Oppo dan Vivo, matlamat mereka juga adalah untuk bersaing dengan pesaing yang lebih besar. Dan menurut Stanton, mereka berdua sanggup “berbelanja besar untuk pemasaran atas talian untuk membina jenama mereka dengan cara yang tidak dilakukan oleh Xiaomi”. “Xiaomi sudah pun meletakkan sasarannya pada hadiah seterusnya: menggantikan Samsung untuk menjadi vendor terbesar di dunia,” sambung Stanton.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.