Selepas melancarkan iPhone 14 dan iPhone 14 Plus, Apple beralih untuk mempamerkan rangkaian telefon pintar Pro yang diperbaharui hari ini. iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max didatangkan dengan kamera baharu, reka bentuk Notch baharu dan Chipset baharu. Apabila siri iPhone 13 Pro dan Pro Max dilancarkan tahun lepas, ramai yang menyatakan kekurangan peningkatan reka bentuk dengan kedua-dua peranti itu. Nah, jika anda melangkau kedua-duanya dengan mengharapkan penampilan yang lebih baharu, inilah Apple dengan iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max bersama pelbagai peningkatan merentas kedua-dua peranti.

Perubahan Display

Bermula dengan paparan, tiada perbezaan dari segi saiz, dengan iPhone 14 Pro mengekalkan paparan Super Retina XDR 6.1 inci yang sama, manakala iPhone 14 Pro Max mempunyai paparan Super Retina XDR 6.7 inci yang sama juga. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai resolusi yang lebih besar sedikit, masing-masing datang pada 1179 x 2556p dan 1290 x 2796p. Ia juga dilengkapi dengan kadar penyegaran adaptif 120Hz melalui ProMotion, sokongan HDR, nisbah kontras 2,000,000:1 dan sentuhan haptik. Paparan itu sendiri, 6.1″ pada Pro dan 6.7″ pada Pro Max, kini lebih cerah, sehingga 2,000 nits puncak untuk kandungan HDR, dan mempunyai pengawal baharu yang menyokong kadar penyegaran serendah 1Hz. Ini bermakna Paparan Sentiasa Hidup akhirnya tersedia pada produk Apple, eksklusif untuk telefon Pro ini. Masa, widget dan Aktiviti Langsung akan kelihatan sepintas lalu pada Paparan Sentiasa Hidup ini.0

Sudah tentu, satu perkara yang tidak mungkin kita tidak sebutkan ialah Notch baharu, atau lebih tepatnya adalah kekurangannya. Sebaliknya, ia telah digantikan dengan potongan berbentuk Pil yang telah lama dikhabarkan—kecuali ia boleh mengubah bentuknya agar sesuai dengan keperluan anda. Digelar Dinamic Island oleh Apple, potongan itu sendiri mungkin berbentuk Pil, tetapi Apple telah menyepadukannya dengan lancar ke dalam perisian mereka, membolehkan ia berubah dalam saiz untuk memasukkan lebih banyak maklumat, widget dan alatan bergantung pada perkara yang anda lakukan.

Feature Utama pada iPhone 14 Pro Max

Di bawah hud, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max akan datang dengan sistem cip A16 Bionic baharu. Dibina pada proses 4nm, A16 Bionic memuatkan CPU 6-teras dengan 2 teras prestasi dan empat teras kecekapan bersama-sama dengan GPU 5-teras dan Enjin Neural 16-teras. Terdapat 16 bilion transistor di dalamnya, yang didakwa Apple adalah ‘generasi mendahului’ pesaingnya dan sehingga 40% lebih pantas daripada persaingan, semuanya hanya menggunakan satu pertiga daripada kuasa. Terdapat juga Enjin Paparan baharu yang bertanggungjawab ke atas Dinamic Island, mod kecerahan luar dan kadar penyegaran adaptif.

Perubahan visual utama yang anda akan perhatikan ialah potongan berbentuk pil di bahagian atas skrin. Ia lebih kecil daripada takuk lama, dan ini didayakan oleh fakta bahawa kamera di dalamnya kini 30% lebih kecil. Penderia kehampiran juga telah dialihkan di bawah paparan untuk membantu. Apple sudah tentu tidak dapat membantu menamakan potongan itu: Pulau Dinamik adalah bagaimana ia dipanggil. Apple sedang bermain dengan piksel hitam di sekeliling potongan sebenar untuk mencipta beberapa kesan dinamik. Ruang di sekeliling potongan berubah untuk membolehkan akses yang lebih mudah kepada kawalan untuk aktiviti latar belakang yang berterusan seperti Peta atau Muzik atau pemasa. Apl pihak ketiga juga boleh memanfaatkan kawasan ini – contohnya, anda boleh mendapatkan markah sukan di sana.

Sama seperti rakan stable bukan Pro, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max juga akan menawarkan SOS Kecemasan melalui satelit dan Pengesanan Ranap. Yang pertama ialah alat pemesejan kecemasan yang menggunakan satelit komunikasi, membolehkan anda menerima mesej walaupun tanpa penerimaan selular atau sambungan WiFi. Ia hanya akan tiba pada bulan November ke AS dan Kanada terlebih dahulu, dengan perkhidmatan itu percuma untuk dua tahun pertama. Sementara itu, Pengesanan Ranap menggunakan pecutan baharu dan giroskop dinamik tinggi untuk mengesan apabila anda terlibat dalam kemalangan kereta yang teruk. Jika ia mengesan kemalangan, ia akan menghubungi perkhidmatan kecemasan secara automatik untuk mendapatkan bantuan.

Evolusi Kamera Utama Pada iPhone 14 Pro Max

Di bahagian kamera, barisan iPhone 14 Pro melihat salah satu penambahbaikan terbesar pada persediaan kamera yang telah dibuat oleh Apple dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sudah tiada lagi persediaan tiga 12MP pada masa lalu, dengan Apple menggantikan kamera utama pada iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max kepada kamera 48MP, f/1.78 yang menawarkan panjang fokus 24mm serta mod telefoto 2x yang menawarkan panjang fokus 48mm. . Apple juga mendakwa bahawa sensor yang digunakan adalah 65% lebih besar daripada yang ada pada iPhone 13 Pro, dan menampilkan apa yang pada asasnya teknologi binning piksel untuk menghasilkan foto 12MP.

Kamera utama di bahagian belakang mempunyai penderia “quad-pixel”, yang merupakan yang pertama untuk Apple tetapi agak lama di dunia Android sekarang. Sensor yang mempunyai resolusi 48MP, dan secara lalai telefon akan menangkap dalam 12MP. Kamera mempunyai apertur f/1.78, dan saiz piksel 1.22μm sebelum binning – 2.44μm dengan binning. Anda juga mendapat penstabilan anjakan sensor gen kedua, serta piksel fokus penuh. Penderia utama resolusi tinggi membolehkan langkah zum perantara baharu sebanyak 2x dalam apl kamera, dengan memotong dari tengah, sesuai untuk tangkapan Mod Potret. Terdapat kamera ultralebar 12MP baharu di belakangnya, dengan piksel 1.4μm yang besar, memberikan imej yang lebih tajam dengan lebih terperinci dan menambah baik pada tangkapan makro juga. Akhirnya, kamera telefoto 3x masih ada dan mempunyai penstabilan imej optikal.

Harga iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro akan bermula pada harga RM5,299, manakala iPhone 14 Pro Max akan bermula pada harga RM5,799. Ia akan tersedia dalam pilihan storan 128GB, 256GB, 512GB dan 1TB, dan anda boleh mendapatkannya dalam warna Space Black, Silver, Gold dan Deep Purple. Perlu diingatkan walaupun harganya agak mahal berbanding model iPhone Pro generasi terakhir di Malaysia, walaupun Apple tidak menaikkan harga permulaannya di AS. Untuk konteks, iPhone 13 Pro bermula pada RM4,899 manakala iPhone 13 Pro Max bermula pada RM5,299

Perbandingan iPhone 14 Pro Max VS iPhone 13 Pro Max

iPhone 14 Pro Max telah diperkenalkan semasa acara Apple 7 September, mendedahkan semua yang anda perlu ketahui untuk membuat perbandingan termaklum iPhone 14 Pro Max vs. iPhone 13 Pro Max. Ini ialah phone Notch baharu dalam barisan iPhone 14, dan ia menawarkan beberapa peningkatan ketara berbanding iPhone 13 Pro Max yang menjadikan 14 Pro Max pesaing kuat untuk telefon terbaik yang boleh anda beli sekarang. Walau bagaimanapun, mendahului angka iPhone 13 Pro Max untuk menjadi pesanan yang tinggi, memandangkan ia memenangi Anugerah Panduan Tom 2022 untuk telefon terbaik tahun lalu. Memandangkan kita telah mendengar semua butiran terus daripada Apple, berikut ialah pecahan mendalam tentang perbezaan utama antara iPhone 14 Pro Max berbanding iPhone 13 Pro Max.

Sudah tentu, Apple membawakan cip A16 Bionic yang paling canggih, dan kamera utama 48MP serba baharu dijangka meningkatkan kualiti foto dengan ketara. Tetapi semua ini juga boleh menyebabkan tanda harga yang lebih tinggi. Dalam artikel ini kita menyelami lebih dalam perbezaan antara iPhone 14 Pro Max dan iPhone 13 Pro Max, jadi mari kita mulakan dengan:

 

Reka bentuk dan paparan iPhone 14 Pro Max VS iPhone 13 Pro Max

iPhone 14 Pro Max
iPhone 13 Pro Max

Pada pandangan pertama, iPhone 14 Pro Max menyerupai pendahulunya, dengan tepi rata mengelilingi paparan 6.7 inci yang mengambil sebahagian besar bahagian muka telefon. Perbezaan besarnya tidak begitu besar sama sekali, sebaik sahaja anda perasan — terdapat potongan berbentuk pil baharu di tengah bahagian atas paparan yang menempatkan susunan kamera telefon, menggantikan takuk yang lebih kecil daripada telefon tahun lepas.

Apple telah menjenamakan potongan bujur ini sebagai Pulau Dinamik, dan iOS sedang direka bentuk untuk menghidupkan di sekelilingnya supaya perkara seperti pemberitahuan dan penunjuk status akan kelihatan mengelilingi atau terkeluar daripada potongan itu. Di hadapan iPhone 14 Pro Max mengekalkan paparan OLED 6.7 inci yang sama seperti pendahulunya, tetapi kali ini ia direka bentuk dengan paparan sentiasa hidup yang dibina untuk mempamerkan skrin kunci anda, yang lebih boleh disesuaikan berbanding sebelum ini dalam iOS 16.

Warna grafit, perak dan emas daripada iPhone 13 Pro Max masih tersedia pada model baharu, begitu juga dengan warna Deep Purple baharu — malangnya, Apple nampaknya telah menolak pilihan warna biru dan hijau yang ditawarkan pada model tahun lepas. iPhone 14 Pro Max baharu mempunyai teknologi kadar penyegaran adaptif yang sama seperti pendahulunya, tetapi sementara iPhone 13 Pro Max hanya boleh pergi dari 120Hz ke 10Hz, iPhone 14 Pro Max baharu boleh pergi dari 120Hz hingga serendah 1Hz. Itu membantu paparan sentiasa hidup menjimatkan kuasa, memadankan ciri serupa yang ditawarkan pada Galaxy S22 Ultra Samsung.

Kamera iPhone 14 Pro Max VS iPhone 13 Pro Max

iPhone 14 Pro Max
iPhone 13 Pro Max

Walaupun iPhone 14 Pro Max menggunakan susunan kamera belakang yang sama dengan pendahulunya, yang menampilkan kanta lebar, ultralebar dan telefoto akan datang kepada iPhone 14 Pro Max, mengharapkan perubahan besar pada kamera utama itu.

iPhone 14 Pro Max kini mempunyai kamera utama 48MP di hadapan, menamatkan bertahun-tahun penderia 12MP muncul pada telefon Apple. Sensor baharu itu sepatutnya membantu iPhone 14 Pro Max menyampaikan foto yang lebih baik, dan Apple mendakwa teknologi Enjin Fotonik baharunya akan meningkatkan lagi kualiti foto cahaya malap yang ditangkap dengan iPhone 14 Pro Max.

The iPhone 14 Pro Max is also better at capturing video than its predecessor, since it can now record videos in cinematic mode (for shallow depth of field) at up to 30 fps in 4K HDR, whereas its predecessor could only manage the same at 1080p with no HDR. The iPhone 14 Pro and Pro Max also have access to a new Action Mode for capturing videos full of high-speed action.

Add up all these changes, and it’s looking like the iPhone 14 Pro Max will provide a better camera experience than the iPhone 13 Pro Max — impressive, since that latter phone already ranks as the best camera phone in our estimation. Of course, we’ll have to wait until we test one out for ourselves to know for sure.

iPhone 14 Pro Max VS iPhone 13 Pro Max hayat bateri dan pengecasan

iPhone 14 Pro Max
iPhone 14 Pro Max

Untuk barisan iPhone 13, Apple meningkatkan saiz bateri di sekeliling, dengan iPhone 13 Pro Max melonjak kepada sel 4,352 mAh. Itu membantu telefon bertahan selama 12 jam dan 16 minit pada ujian bateri kami, meletakkan iPhone 13 Pro Max pada senarai hayat bateri telefon terbaik kami.

Nampaknya Apple tidak banyak menukar bateri untuk iPhone 14 Pro Max, sebaliknya hanya meningkatkan sedikit penarafan mAhnya. Namun, memandangkan kemungkinan peningkatan kecekapan kuasa kedua-dua cipset A16 Bionic dan paparan 1-120Hz telefon, iPhone 14 Pro Max sepatutnya dapat bersaing dengan pendahulunya. Apple mendakwa iPhone 14 Pro Max boleh mencapai sehingga 29 jam main balik video pada bateri penuh, iaitu satu jam lebih lama daripada 28 jam yang dijanjikan untuk iPhone 13 Pro Max.

Kedua-dua iPhone terus mengecas pada 20W, manakala peranti Android saingan mendorong untuk kelajuan pengecasan yang lebih pantas dan lebih pantas. Walaupun khabar angin awal tahun ini mengatakan bahawa Apple sedang mengusahakan pengecasan 30W, iPhone 14 Pro Max masih bergantung pada pengecas 20W, dan seperti Apple pendahulunya mendakwa ia boleh mencapai kapasiti 50% selepas 30 minit pengecasan.

Prestasi iPhone 14 Pro Max VS iPhone 13 Pro Max

iPhone 14 Pro Max
iPhone 13 Pro Max

iPhone 14 Pro Max memuatkan cip A16 Bionic Apple, versi A15 Bionic yang dinaik taraf yang menjanakan telefon tahun lepas. A16 Bionic baharu ini memuatkan CPU 6 teras dengan 2 teras prestasi dan 4 teras kecekapan, serta GPU 5 teras dan Enjin Neural 16 teras.

Chipset baharu ini juga dibina pada proses 4-nanometer berbanding proses 5nm pendahulunya. Ringkasnya, spesifikasi ini mencadangkan anda harus mengharapkan iPhone 14 Pro Max menjadi lebih pantas dan lebih berkuasa daripada iPhone 13 Pro Max, tetapi bukan dengan margin yang besar. Perbandingan A16 Bionic vs. A15 Bionic kami mencadangkan ia tidak akan menjadi satu lompatan besar, walaupun Apple mendakwa A16 menggunakan kuasa 20% kurang daripada A15 dan menggunakan GPU dengan lebar jalur memori 50% lebih daripada pendahulunya.

Pengurusan kuasa adalah penting sekarang kerana iPhone 14 Pro Max dilengkapi dengan paparan sentiasa hidup, dan A16 direka untuk menguruskan paparan dengan bijak dan kadar segar semula 1-120Hz untuk menjimatkan kuasa. Jadi anda yang dah pakai iPhone 13 Pro Max, rasa berbaloi tak kalau upgrade kepada iPhone 14 Pro Max? Terletak pada pandangan dan cita rasa anda masing masing

Kesimpulan

iPhone 13 Pro Max ialah telefon yang hampir sempurna yang menaikkan bar untuk setiap telefon yang datang selepasnya — termasuk iPhone 14 Pro Max. Memandangkan Apple telah memperkenalkan model baharu, kami tidak sabar-sabar untuk melakukan ujian prestasi kami sendiri — jadi nantikan! Kami tidak lama lagi akan melihat sama ada telefon Apple akan datang menghadapi cabaran untuk mengungguli model tahun lepas, tetapi kami sudah teruja dengan ketibaan paparan 1-120Hz sentiasa hidup dan potongan kamera yang lebih lebar dan gemuk yang disepadukan dengan lebih rapat dengan iOS.

Jadi apa tunggu lagi, lawati laman web kami seperti di bawah atau hubungi customer service kami untuk maklumat lebih lanjut:

So what are you waiting for, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.