Model iPhone 15 Pro generasi seterusnya mungkin menukar butang fizikal kelantangan dan butang kuasa untuk versi keadaan pepejal yang menggunakan maklum balas haptik, penganalisis Min-Chi Kuo menulis dalam tweet yang dikesan oleh MacRumors. Reka bentuknya akan serupa dengan butang rumah bukan fizikal pada iPhone 7, yang menggunakan Enjin Taptic untuk mensimulasikan penekanan butang dengan getaran. Ia juga boleh menyerupai pad jejak Mac, yang tidak bergerak tetapi mensimulasikan klik menggunakan teknologi haptik yang serupa.

Membuat kerja ini memerlukan Enjin Taptik tambahan di atas yang sudah ada dalam model iPhone semasa. “Akan ada Enjin Taptic yang terletak di bahagian kiri dan kanan dalaman untuk memberikan maklum balas paksa untuk membuatkan pengguna berasa seperti mereka menekan butang fizikal,” kata Kuo dalam benang tweet. “Disebabkan perubahan reka bentuk ini, bilangan Enjin Taptik yang digunakan dalam setiap iPhone akan meningkat daripada yang semasa kepada tiga.”

Apple dilaporkan merancang perubahan serupa untuk Jam Tangan untuk meningkatkan rintangan air, menurut khabar angin 2018, tetapi ia tidak pernah berlaku. Tidak jelas bagaimana reka bentuk tanpa butang akan memberi manfaat kepada iPhone, walaupun, kerana nampaknya dua Enjin Taptic tambahan akan menambah dan bukannya mengurangkan kerumitan (sebahagian besar daripada berat Watch Ultra adalah disebabkan oleh Enjin Taptic yang besar).

Kuo berkata bahawa reka bentuk tanpa butang dan beralih kepada USB-C (yang telah disahkan oleh Apple) akan menjadi dua daripada perubahan utama untuk model iPhone Pro seterusnya. Kuo selalunya betul tentang perkara seperti itu, tetapi model iPhone 15 masih tinggal setahun lagi, jadi banyak yang boleh berubah sementara itu.

Butang Fizikal iPhone 15 Boleh Menjadi Butang 'Taptik' Palsu

Bersedia untuk lebih banyak maklum balas haptik daripada iPhone anda yang seterusnya?

Beberapa reka bentuk Apple yang paling ikonik adalah berasaskan butang “roda klik iPod,” jadi tidak menghairankan bahawa kemungkinan syarikat menukar mekanisme butang pada iPhone seterusnya menjadi trend.

Ming-Chi Kuo, yang telah berjaya meramalkan pergerakan Apple yang akan datang berkali-kali pada masa lalu, memberitahu di Twitter bahawa generasi iPhone akan datang akan menampilkan butang keadaan pepejal di bahagian tepi dan bukannya mekanikal. Butang keadaan pepejal pada asasnya ialah pad jejak mini, serupa dengan butang Laman Utama pada iPhone SE generasi kedua dan ketiga. Seperti butang Laman Utama itu, iPhone baharu akan menggunakan apa yang Apple panggil Enjin Taptic untuk menawarkan maklum balas haptik apabila butang kuasa dan kelantangan di kedua-dua belah pihak diaktifkan. Ini memberi pengguna ilusi bahawa mereka mengalami klik butang yang memuaskan, sekurang-kurangnya secara teori.

“Akan ada Enjin Taptic terletak di bahagian kiri dan kanan dalaman untuk memberikan maklum balas paksa untuk membuatkan pengguna berasa seperti menekan butang fizikal,” jelas Kuo, sambil menambah bahawa ini bermakna iPhone akan melompat dari satu Enjin Taptic untuk getaran dan maklum balas haptik kepada tiga selepas suis.

Sangat menarik untuk melihat Kuo menyebut bagaimana perubahan perkakasan ini akan mempengaruhi seluruh industri telefon pintar. “Dijangkakan bahawa telefon pintar Android mewah juga akan mengikuti reka bentuk Apple untuk mencipta titik jualan baharu,” tulis Kuo, menekankan bahawa ini boleh menjadi “positif struktur untuk industri penggetar telefon mudah alih.” Dan ia tidak sukar untuk dibayangkan. Sebagai contoh, penggunaan pantas standard eSIM Apple telah mencetuskan keajaiban sama ada ia akan memberi inspirasi kepada pengeluar Android untuk mengelakkan slot kad SIM dalam model telefon akan datang.

9to5Mac berpendapat bahawa perubahan ini akan membantu Apple memasarkan iPhone 15/15 Pro generasi akan datang sebagai alternatif yang tahan lama, yang sejajar dengan laporan awal Bloomberg bahawa Apple sedang mengejar varian “ultra” telefon pintarnya. IPhone dengan bahagian yang lebih sedikit untuk pecah dan dibina untuk mengelakkan air daripada meresap ke dalam akan sesuai dengan pendekatan pemasaran itu.

Memandangkan iPhone 14/14 Pro telah dikeluarkan dan orang ramai telah menaik taraf, jangkakan untuk mendengar lebih lanjut tentang iPhone 15. Bloomberg telah melaporkan bahawa penyambung USB-C sedang dalam perjalanan.

iPhone 15 akan 'kehilangan butang sisi fizikal apabila Apple bergerak ke arah telefon tanpa port'

Apple sedang bersedia untuk menukar butang sebenar di sisi iPhone 15 kepada “Solid State Area” yang hanya terasa seperti butang, menurut laporan baharu yang besar.

Butang akan berfungsi sama dengan butang rumah pada iPhone 7 dan 8. Pada telefon tersebut, butang itu boleh disalah anggap sebagai yang sebenar – tetapi sebenarnya hanyalah pad sentuh yang menggunakan getaran yang tepat untuk merasa seolah-olah ia ditekan ke bawah. .

Teknologi yang sama boleh digunakan untuk mengeluarkan butang kelantangan mekanikal dan kuasa daripada telefon akan datang, menurut laporan baharu daripada penganalisis Apple yang boleh dipercayai Ming-chi Kuo. Teknologi ini mungkin terhad kepada peranti yang lebih tinggi, mungkin iPhone 15 dan 15 Pro.

Menambahnya ke dalam telefon memerlukan penambahan dua lagi enjin Taptic pada peranti. Itu akan menjadikan jumlah keseluruhannya menjadi tiga, kerana yang kini digunakan untuk getaran tepat yang berlaku semasa menavigasi telefon.

Laporan itu tidak memberikan petunjuk tentang kelebihan teknologi baharu itu untuk telefon yang menggunakannya. Tetapi menambah butang maya mungkin boleh membolehkan peranti itu dikecilkan, serta melindungi butang daripada pecah dan menambah ketahanan.

Apple telah menambah beberapa ciri dalam iPhone baru-baru ini bertujuan untuk menjadikannya lebih berdaya tahan, seperti kalis air yang lebih baik dan kaca yang kurang berkemungkinan pecah.

Teknologi yang sama juga boleh digunakan dalam Apple Watch, yang masih menggunakan butang fizikal walaupun diiklankan sebagai digunakan dalam keadaan yang melampau.

iPhone 15 juga dijangka menjadi yang pertama yang akan bertukar kepada USB-C dan bukannya penyambung Lightning, selaras dengan peraturan baharu dari Kesatuan Eropah. Perubahan itu mungkin mengimbangi sebarang kos dan kelebihan tambahan kepada pembekal yang akan datang daripada enjin Taptic tambahan dalam telefon baharu itu, dakwa laporan itu.

Kesimpulan

Apple terkenal dengan keberanian mengeluarkan barangan seperti bicu fon kepala dan terbaru, slot kad SIM fizikal untuk siri iPhone 14 yang dijual di AS. Tahun depan, nampaknya langkah seterusnya syarikat Cupertino adalah untuk menyingkirkan butang tekan mekanikal klik yang kini digunakan untuk kawalan kelantangan dan butang kuasa.

Penganalisis Apple terkenal Ming-Chi Kuo meramalkan bahawa kelantangan fizikal dan butang kuasa dua peranti iPhone 15 mewah akan digantikan dengan butang keadaan pepejal. Beliau berkata ini sama dengan butang rumah Touch ID kapasitif statik yang diperkenalkan pada iPhone 7, iPhone 8 dan iPhone SE 2020/2022. Untuk memberikan rasa menekan butang sebenar, beliau berkata peranti itu akan mempunyai Enjin Taptic di sebelah kiri dan kanan peranti untuk memberikan maklum balas paksa. Ini menjadikan jumlah keseluruhan Enjin Taptik kepada tiga kerana pada masa ini terdapat satu yang terletak di bahagian bawah peranti.

Masih tidak jelas model iPhone 15 tertentu yang akan menggunakan butang pepejal baharu ini untuk kawalan kelantangan dan butang kuasa. Pada masa ini, dua model iPhone yang mendahului julat ialah iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max, dan khabar angin mengatakan bahawa Apple mungkin berpotensi memperkenalkan model “Ultra” yang lebih tinggi pada tahun hadapan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.