iPhone 16 Pro akan menampilkan teknologi Face ID di bawah paparan untuk menyediakan lebih banyak kawasan paparan yang boleh digunakan, menurut The Elec.

Model iPhone 16 Pro boleh menampilkan Face ID di bawah paparan. iPhone 16 Pro, yang tidak dijangka sehingga 2024, dikhabarkan akan datang dengan komponen Face ID di bawah paparan yang menjadi tidak dapat dilihat apabila paparan dihidupkan.

Under Display Face ID Akan Datang

Laporan bahasa Korea menjelaskan bahawa Apple akan mengalihkan komponen yang diperlukan untuk pengesahan ‌Face ID‌ terus di bawah paparan ‌iPhone‌ pada tahun 2024. Apabila tidak digunakan, kamera TrueDepth untuk ‌Face ID‌ tidak akan kelihatan di bawah paparan, yang akan kelihatan bersebelahan dengan lancar dengan kawasan skrin sekeliling.

Laporan itu menjelaskan bahawa lubang pada paparan untuk kamera menghadap hadapan akan kekal pada ‌iPhone‌ 16 Pro, tetapi keseluruhan kawasan paparan dan deria rendaman akan dipertingkatkan. Ia menambah bahawa potongan paparan akan kekal sama daripada iPhone 14 Pro hingga iPhone 15 Pro akhir tahun ini memandangkan teknologi bawah paparan belum lagi sedia.

Ia juga menguatkan khabar angin bahawa keempat-empat model dalam barisan ‌iPhone 15‌ akan menawarkan Pulau Dinamik, mengembangkan ciri daripada ‌iPhone 14 Pro‌ dan ‌iPhone 14 Pro‌ Max kepada dua model standard kemudian pada 2023.

Laporan Dan Anggaran Masa Hadapan

Pada masa hadapan, laporan itu menambah bahawa sebaik sahaja Apple telah melaksanakan teknologi ‌Face ID‌ di bawah paparan, ia akan bergerak untuk menggunakan kamera bawah panel (UPC), sekali gus menghapuskan semua potongan paparan yang ada pada ‌iPhone‌ pada masa ini.

Ini sejajar dengan peta jalan yang ditetapkan oleh penganalisis paparan Ross Young pada Mei 2022. Beliau menggariskan kitaran di mana Apple akan bergilir-gilir antara model Pro dan bukan Pro setiap tahun apabila memperkenalkan potongan paparan yang disemak atau teknologi bawah paparan baharu.

Model Pro akan menjadi yang pertama kepada inovasi paparan baharu jenis ini, seperti yang pertama kali dilihat tahun lepas dengan Pulau Dinamik pada ‌iPhone 14 Pro‌ dan ‌iPhone 14 Pro‌ Max, manakala iPhone 14 dan ‌iPhone 14‌ Plus ditinggalkan dengan “takik” yang sama sebagai iPhone 13. Ini juga bermakna bahawa setiap konfigurasi potongan paparan dan teknologi panel bawah akan berterusan untuk maksimum dua generasi pada setiap ‌iPhone‌ sebelum peranti mempunyai jumlah kawasan paparan yang boleh digunakan sekitar tahun 2027.

Kesimpulan

Menurut The Elec, perancangan Apple akhirnya mengembangkan teknologi ini untuk memasukkan kamera swafoto biasa – bukan hanya kamera IR Face ID – di bawah paparan juga. Ini berpotensi menghapuskan takuk sepenuhnya, kerana Apple tidak lagi memerlukan potongan dalam paparan untuk menempatkan kedua-dua komponen Face ID dan lubang kamera. Tidak jelas bila Apple akan berjaya melakukan ini, tetapi Young tidak menjangkakannya sehingga sekurang-kurangnya iPhone 18 Pro pada 2026.

Buat masa ini, nampaknya iPhone 16 masih akan mempunyai beberapa jenis takuk untuk kamera, walaupun yang lebih kecil dan berpotensi kurang ketara. Tetapi apabila takuk itu berlalu, ia akan mempersoalkan masa depan Dynamic Island, yang dibina di atas potongan dan mengubahnya menjadi ruang interaktif untuk memantau skor sukan atau menyemak status perjalanan Uber anda. Nampaknya Apple belum bercadang untuk menghapuskan ciri itu lagi, kerana nampaknya rancangan itu akan datang kepada semua model iPhone 15. iPhone 15 Pro, sebaliknya, dikhabarkan akan datang dengan beberapa peningkatan tambahan, termasuk kelantangan haptik dan butang kuasa, serta USB-C.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.