Raja kamera telefon pintar baharu ialah iPhone 14 Pro Max. Raksaksa ini memancarkan penderia quad-pixel 48MP dengan zum telefoto 2x, serta telefoto 12MP 3x dan sensor ultralebar 12MP. Sukar untuk salah di sini, walau apa pun keadaan pencahayaan. Dan jika anda mahukan kehebatan kamera yang sama dalam badan yang lebih kecil, terdapat iPhone 14 Pro.

Jika anda ingin melihat di luar telefon Apple, banyak telefon Android terbaik menampilkan kamera mereka sendiri yang mengagumkan. Google Pixel 6 Pro, dan Pixel 6 di sebelahnya, adalah krim terbaik, sekurang-kurangnya sehingga penggantinya tiba. Telefon terbaharu daripada Samsung — terutamanya Galaxy S22 Ultra — datang hampir, terutamanya apabila ia berkaitan dengan foto cahaya malap dan mengezum masuk pada subjek, tetapi telefon Google kekal yang terbaik. (Tiga foto ini menunjukkan sebab Pixel 6 Pro mengatasi Galaxy S22 Ultra.)

Jika anda mahukan telefon kamera kos rendah, Pixel 6a sememangnya pilihan terbaik. iPhone SE (2022) tidak menyokong mod Malam. Kedua-duanya mengambil gambar yang bagus pada waktu siang, tetapi Pixel muncul di hadapan apabila cahaya itu mula malap. Kedudukan telefon kamera terbaik kami termasuk galeri tangkapan yang kami ambil dengan setiap telefon. Cuma klik pada anak panah dalam gambar di bawah untuk melihat sampel keupayaan telefon kamera ini.

1. iPhone 14 Pro Max

The best camera phone you can buy
 

iPhone 14 Pro Max ialah semua yang anda inginkan dalam telefon pintar, termasuk prestasi dan kamera terbaik dalam kelasnya. Sensor utama 48MP baharu sangat berkuasa, menawarkan imej jernih dengan warna dan pencahayaan yang cantik. Kanta ultralebar juga melihat saiz benjolan, jadi ia membenarkan lebih banyak cahaya masuk. Telefoto melekat pada 3x, yang kami fikir agak rendah memandangkan persaingan.

Penderia utama juga menggunakan zum optik 2x dengan sendirinya, membolehkan anda mendapatkan kualiti empat piksel pada imej yang dizum. Terdapat Enjin Fotonik baharu Apple, yang menambah baik pada fotografi pengiraan pembuat telefon untuk pemandangan pertengahan dan cahaya rendah. Semua diberitahu, anda tidak akan menemui yang lebih baik di sekeliling kamera pada telefon pintar.

2. Google Pixel 6 Pro

The best Android camera phone you can buy

Google telah sekali lagi menuntut mahkota fotografi Androidnya. Pixel 6 Pro mempunyai kamera yang luar biasa, terima kasih kepada perkakasan yang dipertingkatkan dan pemotongan perisian yang berkuasa. Hasil akhirnya ialah sesuatu yang boleh digunakan bersama Apple dan juga pukulan yang sama rata (terutamanya dengan mod malam, Night Sight).

Penderia kamera utama 50MP membenarkan masuk 150% lebih banyak cahaya, manakala kanta telefoto 48MP memaparkan zum optik 4x dan zum digital 20x. Dan kamera menghadap hadapan 11MP mempunyai medan pandangan 94 darjah untuk swafoto ultralebar.

Bukan sahaja anda mendapat kamera terbaik pada telefon Android, malah Pixel 6 Pro menggunakan cip Tensor baharu, yang sesuai untuk perkara seperti fotografi pengiraan dan ciri Google Assistant baharu. Jika anda berada dalam kem Android, ini adalah telefon yang perlu anda dapatkan jika anda mahukan pengalaman fotografi mudah alih yang terbaik, walaupun Pixel 7 dan Pixel 7 Pro kedua-duanya akan tiba lewat musim luruh ini.

3. Google Pixel 6a

Best camera phone on a budget

Walaupun Pixel 6a berharga ratusan dolar kurang daripada Pixel 6 Pro, ia masih merupakan alternatif yang menggerunkan, terutamanya jika anda ingin mendapatkan telefon kamera yang hebat dengan harga yang murah. Pixel 6a tidak mempunyai lensa telefoto, tetapi ia mendapat manfaat daripada fotografi pengiraan, menghasilkan imej yang sangat baik yang membuatkan kebanyakan perkara yang anda lihat daripada telefon berharga setanding.

Pixel 6a mempunyai persamaan dengan model Pixel 6 terulung — kesemuanya dijalankan pada pemproses Tensor yang sama, jadi peranti bajet ini mampu menggunakan ciri dikuasakan pembelajaran mesin yang sama yang terdapat pada telefon Google yang lebih mahal. Itu termasuk Pemadam Ajaib, alat penyunting foto yang membolehkan anda memadamkan orang dan objek luar daripada imej dengan satu ketikan. Pembaikan pada Pixel 6a membolehkan anda meredakan objek yang mengganggu juga.

Hayat bateri sudah tentu lebih baik pada telefon ini, tetapi untuk telefon kamera kos rendah, tiada pilihan yang lebih baik daripada Pixel 6a.

4. iPhone 14 Pro

Same cameras as the iPhone 14 Pro Max, just more compact

Jika anda tertangguh dengan iPhone 14 Pro, tetapi mahukan kehebatan kamera yang sama, maka jangan cari lebih jauh daripada iPhone 14 Pro. Dengan paparan 6.1-inci yang lebih padat, telefon ini adalah satu binatang yang berkuasa. Dan dengan sensor utama 48MP baharu, iPhone 14 Pro boleh mengambil beberapa foto yang cantik.

Kamera ultralebar juga mendapat peningkatan untuk membenarkan lebih banyak cahaya untuk gambar yang lebih terang. Kanta telefoto melekat pada 3x — dan kami berharap sekurang-kurangnya 4x sepadan dengan persaingan — tetapi kamera utama mempunyai zum optik 2x sendiri juga. Semua diberitahu, iPhone 14 Pro adalah telefon kamera kompak terbaik.

5. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung’s best camera phone

Samsung tidak membuat perubahan besar pada persediaan kamera pada Galaxy S22 Ultra, tetapi penambahbaikan ke atas S21 Ultra sangat dialu-alukan. Sebagai permulaan, kamera utama 108MP mempunyai sensor yang lebih besar, membenarkan lebih banyak cahaya masuk. Kaca Super Jelas di atas kanta itu menghilangkan suar apabila anda merakam pada waktu senja dan pada waktu malam. Hasil akhirnya ialah foto bercahaya malap yang lebih baik dan beberapa imej tajam apabila menggunakan mod Malam Galaxy S22 Ultra.

Penambahbaikan kamera lain pada Galaxy S22 Ultra memfokuskan pada aspek perisian. Anda kini mendapat teknologi piksel adaptif untuk menggabungkan 9 piksel menjadi satu (satu lagi peningkatan foto cahaya rendah), pemprosesan AI resolusi tinggi yang dipertingkatkan dan pemprosesan berbilang bingkai 4x lebih pantas. Mod potret mendapat manfaat daripada Peta Kedalaman Stereo AI untuk memisahkan subjek anda dengan lebih baik daripada latar belakang tangkapan. Dan ciri Auto Framing video mengecam sehingga 10 orang dan memastikan mereka fokus semasa anda merakam. Ciri perisian ini sudah mendapat rangsangan daripada Samsung, yang memulakan pelancaran kemas kini kamera pada Jun 2022. Antara peningkatan utama ialah peningkatan prestasi kepada mod potret dan pembetulan pepijat untuk Single Take.

Akhirnya, telefon kamera Apple dan Google teratas kekal mendahului usaha terbaik Samsung, tetapi hampir tidak. Ini adalah telefon kamera untuk mendapatkan untuk peminat Samsung.

Kesimpulan Bagi Kamera Terbaik Di Smartphone

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan jika faktor kualiti kamera banyak mempengaruhi keputusan pembelian telefon pintar anda. Cara yang baik untuk bermula ialah dengan bertanya kepada diri sendiri jenis foto yang anda lihat sendiri ambil. Tidak semua kamera berbilang kanta dicipta sama — sesetengahnya mempunyai kanta ultralebar untuk landskap yang menakjubkan, yang lain mempunyai telefoto untuk potret bidang cetek kedalaman yang dizum masuk, dan yang lain masih mempunyai kedua-duanya. Perdana terbaharu daripada jenama seperti Samsung dan Huawei malah mempunyai kanta gaya periskop yang boleh mencapai zum tanpa kehilangan sehingga 10x, menyaingi kuasa DSLR.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan: Megapiksel tidak penting seperti apertur. Kamera dengan apertur yang lebih luas (nombor ƒ-hentian yang lebih rendah diterjemahkan kepada kanta yang lebih luas) membenarkan lebih banyak cahaya masuk, yang sangat membantu menghasilkan tangkapan yang lebih baik dalam gelap. Penderia megapiksel tinggi yang ditemui dalam peranti terbaharu adalah bagus, tetapi salah tanggapan umum bahawa kiraan piksel secara langsung diterjemahkan kepada foto yang kelihatan lebih baik.

Adakah anda memerlukan mod potret yang membenarkan latar belakang bokeh? Di situlah subjek foto berada dalam fokus yang tajam, manakala kabur artistik menyelimuti seluruh adegan. Walaupun ia bermula sebagai ciri eksklusif untuk telefon berbilang kamera, iPhone SE kanta tunggal mampu merakam potret kesan bokeh. Sesetengah peranti malah membenarkan anda melaraskan kekuatan kabur sebelum dan selepas anda mengambil syot.

Spesifikasi kamera hadapan juga penting. Dalam dunia di mana kami mengambil lebih banyak swafoto berbanding sebelum ini, anda tidak seharusnya mengabaikan kamera hadapan telefon. Banyak kamera hadapan, seperti yang terdapat pada iPhone 13 dan Pixel 6, sebenarnya boleh melakukan kesan mod potret yang sama seperti yang dilakukan oleh kamera belakang. Sesetengah telefon mempunyai dua kamera hadapan, dengan lensa kedua menarik lebih banyak butiran latar belakang, walaupun ciri itu telah ketinggalan zaman baru-baru ini.

Akhir sekali, jangan lupa tentang video. Kamera anda menangkap lebih daripada sekadar imej pegun. Pertimbangkan resolusi yang kamera menangkap video bersama-sama dengan kadar bingkai. Satu perkataan untuk orang bijak, walaupun: Berhati-hati bahawa meningkatkan resolusi akan menghasilkan klip yang mengambil lebih banyak ruang pada storan dalaman telefon pintar anda.

So what are you waiting for, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

iPhone 14 Pro Max
Samsung S22 Ultra
iPhone 14 Pro

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.