Seseorang didakwa menjual nombor telefon mudah alih terkini hampir 500 juta pengguna WhatsApp. Sampel data yang disiasat oleh Cybernews berkemungkinan mengesahkan ini adalah benar. Beberapa sumber melaporkan bahawa iklan telah disiarkan di forum komuniti penggodaman terkenal yang mendakwa menjual pangkalan data 2022 dengan 487 juta nombor mudah alih pengguna WhatsApp. Daripada jumlah itu, 11 juta adalah nombor Malaysia.

Pada 16 November, seorang pelakon menyiarkan iklan di forum komuniti penggodaman yang terkenal, mendakwa mereka menjual pangkalan data 2022 yang mengandungi 487 juta nombor mudah alih pengguna WhatsApp.

Dataset tersebut didakwa mengandungi data pengguna WhatsApp dari 84 negara. Pelakon ancaman mendakwa terdapat lebih 32 juta rekod pengguna AS disertakan. Satu lagi bahagian besar nombor telefon adalah milik rakyat Mesir (45 juta), Itali (35 juta), Arab Saudi (29 juta), Perancis (20 juta), dan Turki (20 juta).

Dataset untuk dijual juga didakwa mempunyai hampir 10 juta nombor telefon warga Rusia dan lebih 11 juta warga UK. Aktor ancaman memberitahu Cybernews bahawa mereka menjual set data AS pada harga $7,000, UK – $2,500, dan Jerman – $2,000.

Maklumat sedemikian kebanyakannya digunakan oleh penyerang untuk menyerang dan menyerang serangan, jadi kami mengesyorkan pengguna untuk sentiasa berwaspada terhadap sebarang panggilan daripada nombor tidak dikenali, panggilan tidak diminta dan mesej.

Senarai Data Yang Telah Dijual Seluruh Dunia

Ini adalah jumlah pengguna yang meresahkan yang terjejas oleh kebocoran WhatsApp. Maklumat itu boleh digunakan oleh penyerang untuk serangan pancingan data, dan WhatsApp mempunyai kira-kira dua bilion pengguna aktif bulanan di seluruh dunia.

Atas permintaan, penjual pangkalan data WhatsApp berkongsi sampel data dengan penyelidik Cybernews—mereka yang pertama kali melaporkan kebocoran itu. Sebagai sampel, penjual berkongsi 1097 UK dan 817 nombor pengguna AS. Dengan lebih banyak penyiasatan, nombor yang dimasukkan dalam sampel disahkan pengguna WhatsApp. Penjual, bagaimanapun, tidak menyatakan bagaimana mereka memperoleh pangkalan data. Tetapi selalunya, pembuangan data besar-besaran yang disiarkan dalam talian ternyata diperolehi dengan mengikis—yang melanggar Syarat Perkhidmatan WhatsApp.

“Pada zaman ini, kita semua meninggalkan jejak digital yang besar—dan syarikat gergasi teknologi seperti Meta harus mengambil semua langkah berjaga-jaga dan cara untuk melindungi data tersebut… Kita harus bertanya sama ada klausa tambahan ‘mengikis atau penyalahgunaan platform tidak dibenarkan dalam Terma dan Syarat ‘ sudah memadai. Aktor ancaman tidak mengambil berat tentang syarat tersebut, jadi syarikat harus mengambil langkah tegas untuk mengurangkan ancaman dan mencegah penyalahgunaan platform dari sudut teknikal,” kata Ketua pasukan penyelidik Cybernews Mantas Sasnauskas.

Cybernews menghubungi syarikat induk WhatsApp, Meta, tetapi tidak menerima respons segera. Tetapi buat masa ini, adalah disyorkan untuk sentiasa berwaspada terhadap sebarang panggilan daripada nombor tidak diketahui, panggilan tidak diminta dan mesej. Jangan klik atau buka sebarang pautan yang mencurigakan dan dayakan pengesahan dua langkah untuk terus melindungi akaun WhatsApp anda jika anda belum berbuat demikian.

Laporan Daripada Pihak Whatsapp

WhatsApp dilaporkan mempunyai lebih daripada dua bilion pengguna aktif bulanan di seluruh dunia.Atas permintaan, penjual pangkalan data WhatsApp berkongsi sampel data dengan penyelidik Cybernews. Terdapat 1097 UK dan 817 nombor pengguna AS dalam sampel yang dikongsi.Cybernews menyiasat semua nombor yang dimasukkan dalam sampel dan berjaya mengesahkan bahawa kesemuanya sebenarnya adalah pengguna WhatsApp.

Penjual tidak menyatakan cara mereka memperoleh pangkalan data, mencadangkan mereka “menggunakan strategi mereka” untuk mengumpul data, dan memberi jaminan kepada Cybernews semua nombor dalam contoh itu adalah milik pengguna WhatsApp yang aktif.Cybernews menghubungi syarikat induk WhatsApp, Meta, tetapi tidak menerima respons segera. Kami akan mengemas kini artikel sebaik sahaja kami mengetahui lebih lanjut.Maklumat mengenai pengguna WhatsApp boleh diperoleh dengan menuai maklumat secara berskala, juga dikenali sebagai mengikis, yang melanggar Syarat Perkhidmatan WhatsApp.

Tuntutan ini adalah spekulatif semata-mata. Walau bagaimanapun, selalunya, pembuangan data besar-besaran yang disiarkan dalam talian ternyata diperolehi dengan mengikis.

Kesimpulan

Meta sendiri, lama dikritik kerana membenarkan pihak ketiga mengikis atau mengumpul data pengguna, menyaksikan lebih 533 juta rekod pengguna bocor di forum gelap. Pelakon itu berkongsi set data secara praktikal secara percuma.

Beberapa hari selepas kebocoran data Facebook besar-besaran menjadi tajuk utama, arkib yang mengandungi data yang dikatakan dikikis daripada 500 juta profil LinkedIn telah dijual di forum penggodam yang popular.

Nombor telefon yang bocor boleh digunakan untuk tujuan pemasaran, pancingan data, penyamaran dan penipuan.

“Pada zaman ini, kita semua meninggalkan jejak digital yang besar – dan gergasi teknologi seperti Meta harus mengambil semua langkah berjaga-jaga dan cara untuk melindungi data itu,” kata ketua pasukan penyelidik Cybernews, Mantas Sasnauskas. “Kita harus bertanya sama ada klausa tambahan ‘mengikis atau penyalahgunaan platform tidak dibenarkan dalam Terma dan Syarat’ sudah mencukupi. Aktor ancaman tidak mengambil berat tentang syarat tersebut, jadi syarikat harus mengambil langkah yang rapi untuk mengurangkan ancaman dan mencegah penyalahgunaan platform dari sudut teknikal.”

So what are you waiting for,visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.