Port USB akan menjadi lebih pantas—sekurang-kurangnya untuk peranti akan datang. Forum Pelaksana USB (USB-IF) telah membuat susulan pengumuman piawaian USB4 Versi 2.0 (USB4 v2) bulan lepas dengan menyediakan spesifikasi baharu kepada pembangun produk. Selain itu, Intel telah mengumumkan teknologi Thunderbolt generasi seterusnya yang dibina di atas asas USB4 v2. Kedua-duanya akan membolehkan sambungan sehingga 80Gbps secara simetri dengan pilihan untuk menghantar sehingga 120Gbps.

USB4 v2 menggandakan lebar jalur spesifikasi USB4 asal. USB4 v1 terdiri daripada empat pautan 20Gbps yang membolehkan pemindahan sehingga 40Gbps secara dwiarah apabila diagregatkan menjadi pasangan—dua pautan pemancar dan dua pautan menerima. USB4 v2 menyokong pautan ini kepada 40Gbps setiap satu untuk mencapai penarafan dwiarah sehingga 80Gbps.

Kelajuan Luar Jangkauan

Ia boleh mencapai kelajuan ini dengan menggunakan seni bina lapisan fizikal baharu yang menggunakan isyarat PAM3. USB-IF mengatakan bahawa pengguna akan dapat menggunakan kabel Jenis-C pasif berkadar 40Gbps sedia ada untuk mencapai operasi 80Gbps baharu sehingga 1 meter panjang. USB-IF juga telah menentukan kabel Jenis-C aktif 80Gbps baharu untuk pengguna yang memerlukan penggunaan kabel yang lebih lama.

Jadi di manakah tuntutan lebar jalur 120Gbps masuk? Pautan individu boleh disusun semula secara dinamik ke dalam konfigurasi 3+1. Ini membolehkan USB4 v2 menghantar sehingga 120Gbps dalam satu arah, tetapi pertukaran adalah penurunan daya pengeluaran kepada 40Gbps. Keupayaan ini sesuai untuk keperluan seperti menyambungkan paparan resolusi tinggi dan kadar penyegaran yang hanya benar-benar mengambil berat tentang menghantar trafik throughput tinggi sehala. Pada bahagian hadapan paparan, USB4 v2 serasi sepenuhnya dengan spesifikasi DisplayPort 2.1 dengan PHY yang dikongsi.

USB4 v2 akan tiba pada peranti dengan lencana “USB 80Gbps” mengikut konvensyen penamaan baharu. Ini tidak bermakna ia akan kelihatan seperti itu untuk semua peranti, walaupun. Lencana USB 80Gbps memerlukan peranti menjalani proses pensijilan, tetapi lencana tidak diperlukan. Ini bermakna beberapa kabel dan peranti yang lebih murah mungkin masih muncul dengan penamaan alternatif.

Generasi Seterusnya USB

Intel berkata Thunderbolt generasi seterusnya boleh dianggap sebagai penyelesaian untuk spesifikasi USB4. Next Gen Thunderbolt akan diperlukan untuk menyokong keupayaan puncaknya. Sebenarnya, sementara port USB4 boleh menerangkan keupayaan menjangkau daripada 20Gbps hingga 80Gbps, peranti diperakui Thunderbolt Generasi Seterusnya mesti menyokong kedua-dua 80Gbps secara simetri dan mampu untuk operasi asimetri 120Gbps.

Seperti USB4 v2, Next Gen Thunderbolt adalah bebas royalti yang sepatutnya membantu dengan penggunaan. Walau bagaimanapun, proses pensijilannya diperlukan supaya sesetengah pengeluar boleh memilih untuk menggunakan lencana USB 80Gbps untuk menjimatkan kos jika ia memilih untuk memperakui sama sekali. Walau apa pun, pelanggan harus mencari penjenamaan Next Gen Thunderbolt untuk memastikan pengalaman terbaik.

Ngomong-ngomong, Next Gen Thunderbolt hanyalah nama yang berfungsi semasa ia sedang dibangunkan, dan Intel belum lagi mendedahkan nama terakhirnya. Ia mungkin akan muncul sebagai Thunderbolt 5, tetapi Intel boleh memilih untuk menggunakan konvensyen penamaan yang lebih deskriptif pada bahagian yang dihadapi pengguna seperti yang dimiliki oleh USB-IF.

Kesimpulan

Baru semalam Kumpulan Promoters USB mengumumkan spesifikasi USB4 Versi 2.0 dengan sokongan untuk kelajuan sehingga 80 Gbps, sesuatu yang disebut TechPowerUp pada penghujung artikel balik USB4 kami pada bulan Jun. Kini butiran mod asimetri 120 Gbps telah muncul, ihsan Angstronomics dan kami telah berjaya mengesahkan bahawa ia sememangnya sesuatu yang datang daripada salah satu sumber kami sendiri. Kami sebenarnya telah diberitahu pada bulan Jun bahawa mod 80 Gbps dimaksudkan untuk menjadi tidak simetri, tetapi ini tidak disebut dalam siaran akhbar baru-baru ini.

Mod 120 Gbps akan menggunakan tiga daripada empat pasangan data untuk data huluan dan pasangan data 40 Gbps keempat adalah untuk data hiliran dari dan ke pengawal hos. Pemindahan data asimetri bukanlah sesuatu yang baharu melalui kabel USB Jenis-C, kerana DP Mod Alt sudah pun mengambil kesempatan daripada ini. Ini mungkin kerana USB4 Versi 2.0 akan beralih kepada pengekodan data PAM3 (Pulse-Amplitude Modulation) daripada pengekodan 64/66- atau 128/132-bit hari ini. Thunderbolt generasi seterusnya juga dijangka menggunakan pengekodan PAM3 untuk mencapai kelajuan 80 Gbps yang dikhabarkan yang telah disiarkan secara tidak sengaja oleh seorang eksekutif Intel tahun lepas.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.