TAIPEI, 31 Okt (Reuters) – Pengeluaran iPhone Apple Inc (AAPL.O) boleh merosot sebanyak 30% di salah sebuah kilang terbesar dunia bulan depan berikutan pengetatan sekatan COVID-19 di China, seorang yang mempunyai pengetahuan langsung perkara itu berkata pada hari Isnin.

Pengilang Foxconn, secara rasmi Hon Hai Precision Industry Co Ltd (2317.TW), sedang berusaha untuk meningkatkan pengeluaran di kilang lain di bandar Shenzhen bagi menampung kekurangan itu, kata orang itu, yang enggan dikenali kerana maklumat itu adalah peribadi.

Kilang Zhengzhou utamanya di tengah China, yang menggaji kira-kira 200,000 orang, telah digegarkan oleh rasa tidak puas hati terhadap langkah ketat untuk membendung penularan COVID-19, dengan beberapa pekerja meninggalkan tapak itu pada hujung minggu. Kesan yang mungkin ke atas pengeluaran datang di tengah-tengah masa sibuk tradisional untuk pembuat elektronik menjelang musim cuti akhir tahun, yang juga merupakan masa utama untuk vendor seperti Apple.

Pengeluaran iPhone Apple Mungkin Terbantut Akibat Perpindahan Pekerja Yang Disebabkan Oleh COVID Di Foxconn, Pembekal Terbesarnya

-Pekerja melarikan diri dari Foxconn, kilang iPhone terbesar di China, di tengah-tengah wabak COVID.

-Peristiwa di kilang itu boleh memberi kesan kepada pengeluaran Apple pada bulan November sebanyak hampir 30%, menurut Reuters.

-Apple sudah membayangkan memperlahankan pertumbuhan suku keempat selepas mengeluarkan laporan pendapatannya minggu lepas.

Pekerja yang kecewa melarikan diri dari salah satu kilang iPhone terbesar di China di tengah-tengah wabak COVID-19 yang menyebabkannya terkunci – dan itu boleh menghalang pengeluaran peranti di mana-mana pada masa hadapan. Kilang itu, yang dikendalikan oleh pengeluar elektronik Taiwan Foxconn Technology Group, terletak di bandar Zhengzhou di tengah China. Ia dikenali sebagai ‘IPhone City’ dan menghasilkan kira-kira separuh daripada bekalan global Apple iPhone, menurut The New York Times. Komponen untuk iPhone dihantar dari lokasi yang merangkumi dari Eropah ke Asia dan dipasang di kilang, menurut Bloomberg.

Bagaimanapun, Reuters melaporkan pada hari Isnin, memetik seseorang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang perkara itu, bahawa acara di kilang Foxconn di Zhengzhou boleh mengurangkan pengeluaran Apple November sebanyak 30%. Kilang Zhengzhou Foxconn memasuki sistem gelung tertutup selepas kes COVID-19 mula muncul pada pertengahan Oktober. Ini bermakna pekerja tidak dibenarkan meninggalkan premis dan diuji secara berkala. Ini adalah salah satu cara kilang terus beroperasi di bawah sekatan ketat COVID-19 China.

Hanya pekerja di barisan pengeluaran diberi kotak makanan. Pekerja lain, terutamanya mereka yang dijangkiti virus itu, dibekalkan dengan rezeki asas seperti roti dan mi segera. Lapar, dan terasing secara sosial, ramai pekerja sejak itu memanjat pagar dan berjalan di lebuh raya untuk meninggalkan kilang itu. Perkembangan di Foxconn datang kerana Apple telah pun bergelut dengan jualan iPhone.

Usaha Pihak Apple Untuk Meningkatkan Pengeluaran iPhone Mereka

Syarikat itu mengeluarkan iPhone 14 pada September ini apabila permintaan untuk elektronik global mula menurun di seluruh dunia. Ia telah menjejaskan pengeluaran iPhone yang dirancang selepas melihat permintaan yang perlahan. Selepas mengeluarkan laporan pendapatannya minggu lepas, Apple menyatakan bahawa ia menjual lebih sedikit iPhone daripada jangkaan pada suku keempatnya.

Ini bukan kali pertama pengeluaran di kilang Foxconn terganggu akibat COVID-19 tahun ini. Pada Julai 2022, kilang Foxconn di bandar Shenzhen di tenggara China telah diarahkan untuk menyediakan sistem gelung tertutup oleh pegawai bandar. Begitu juga, pada Mac 2022, peningkatan kes COVID-19 menyebabkan penutupan sementara kilang Foxconn di Shenzhen, China. Foxconn kemudiannya melaksanakan langkah gelung tertutup pada bulan itu juga.

Walaupun sebahagian besar pembuatan Apple berlaku di China, syarikat itu telah mengambil usaha untuk meluaskan jejak pengeluaran globalnya. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Apple telah mengeluarkan peratusan kecil telefonnya di India dan Vietnam. Pada bulan September, penganalisis JPMorgan menyatakan bahawa syarikat itu boleh memindahkan 25% daripada pengeluaran iPhonenya ke India menjelang 2025.

Kesimpulan Dan Langkah Ketat Pengawalan COVID-19

Di bawah dasar sifar COVID-19 yang sangat ketat di China, kawasan tempatan mesti bertindak pantas untuk memadamkan wabak, dengan langkah termasuk penutupan berskala penuh. Kilang di kawasan yang terjejas selalunya dibenarkan untuk terus dibuka dengan syarat ia beroperasi di bawah sistem “gelung tertutup” di mana kakitangan tinggal dan bekerja di tapak. Perniagaan berkata pengaturan sedemikian menimbulkan banyak kesukaran.

Foxconn pada 19 Oktober melarang makan di kantin di kilang Zhengzhou dan memerlukan pekerja makan di asrama. Ia berkata pengeluaran adalah normal. Langkah-langkah itu membawa kepada orang yang mengatakan mereka bekerja di tapak itu melepaskan kekecewaan tentang layanan dan peruntukan mereka melalui media sosial. Ramai yang melarikan diri dari tapak pada hujung minggu, dengan gambar dan video di media sosial yang dikatakan menunjukkan kakitangan Foxconn merentas padang pada waktu siang dan sepanjang jalan pada waktu malam. Reuters tidak dapat segera mengesahkan kesahihan siaran tersebut.

Foxconn tidak mendedahkan sama ada mana-mana pekerja di tapak Zhengzhou telah didiagnosis dengan COVID-19. Pihak berkuasa sejak 19 Oktober melaporkan 264 kes COVID-19 yang ditularkan secara tempatan di Zhengzhou, ibu kota wilayah Henan tengah. Foxconn melaksanakan langkah gelung tertutup pada Mac dan Julai tahun ini di kilang Shenzhen yang lebih kecil apabila kes di bandar selatan meningkat.

Pada bulan Mei, kilang Shanghai pembekal Apple yang lain, pemasang MacBook Quanta Computer Inc (2382.TW), turut dilanda huru-hara pekerja selepas penemuan kes COVID-19 walaupun sistem gelung tertutup telah dilaksanakan. Pengilang Foxconn, secara rasmi Hon Hai Precision Industry Co Ltd (2317.TW), sedang berusaha untuk meningkatkan pengeluaran di kilang lain di bandar Shenzhen bagi menampung kekurangan itu, kata orang itu, yang enggan dikenali kerana maklumat itu adalah peribadi.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.