Cukai 10% untuk barangan beli-belah dalam talian yang diimport bernilai di bawah RM500 mulai April 2023. Inilah yang anda perlu tahu

Mulai April ini, kerajaan Malaysia akan mula mengutip cukai jualan baharu, yang menyaksikan pembeli Malaysia perlu membayar lebih 10 peratus setiap kali membeli barangan yang diimport dari luar negara (yang berharga kurang daripada RM500).

Bagaimanakah cukai baharu ini berfungsi? Adakah ia hanya terpakai kepada pembeli Malaysia? Bagaimana jika anda seorang penjual barangan import di Malaysia dalam talian yang mempunyai nilai kurang daripada RM500?

Inilah semua yang anda perlu ketahui, berdasarkan sebahagiannya pada panduan cukai draf Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mulai 1 Januari.

Apakah ini 10% cukai jualan ke atas barangan bernilai rendah (LVG)?

Kerajaan Malaysia akan mengenakan cukai jualan sebanyak 10 peratus ke atas “barangan bernilai rendah” (LVG) (barangan yang berharga kurang daripada RM500) yang dijual dalam talian dan dihantar dari luar negara kepada pelanggan di Malaysia (termasuk tanpa cukai. pulau Labuan, Langkawi, Tioman dan Pangkor serta kawasan khas seperti zon bebas) melalui udara, laut atau darat.

Anda perlu membayar cukai baharu ini mulai 1 April 2023 dan seterusnya.

Berapa banyak lagi yang perlu anda bayar apabila membeli barang dari luar negara?

Cukai jualan baharu sebanyak 10 peratus hanya untuk barangan bernilai rendah di luar negara (harga kurang daripada RM500) yang dibeli dalam talian mulai 1 April 2023, dan seterusnya.

Cukai ini tidak akan dikenakan ke atas caj penghantaran atau kos insurans untuk membawa masuk barang dari luar negara ke Malaysia.

Berikut adalah contoh: Katakan anda membeli barang dari luar negara dengan harga RM490 daripada platform beli-belah dalam talian, dan terdapat caj penghantaran sebanyak RM10. Jumlahnya ialah RM500, jika anda membelinya sebelum April.

Mulai April dan seterusnya, cukai jualan baharu bermakna anda perlu membayar RM490, ditambah RM49 (cukai jualan 10 peratus ke atas item tersebut), dan yuran penghantaran RM10. Jumlah yang perlu dibayar semasa pembelian kini ialah RM549.

Cukai jualan ke atas LVG akan dicaj pada masa platform beli-belah dalam talian mengeluarkan pengesahan pesanan.

Pengesahan Daripada Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan bahawa kerajaan Malaysia akan mula melaksanakan cukai jualan sebanyak 10% ke atas barangan import bernilai rendah (LVG) yang dibeli secara dalam talian, yang akan berkuat kuasa mulai 1 April 2023 dan seterusnya.

Dengan ini, rakyat Malaysia tidak lama lagi perlu membayar cukai tambahan 10% untuk barangan import yang berharga kurang daripada RM500, dibeli dalam talian dan dihantar dari luar negara kepada pelanggan di Malaysia melalui pengangkutan udara, laut atau darat (termasuk kawasan bebas cukai dan zon bebas). Barangan sedemikian – tidak termasuk barangan tertentu, seperti rokok, tembakau dan minuman keras – pada masa ini dikecualikan daripada cukai jualan apabila ia dibawa masuk menggunakan perkhidmatan kurier udara melalui lapangan terbang antarabangsa terpilih.

Seiring dengan pengesahan ini, JKDM juga menjelaskan bahawa cukai baharu ini tidak akan dikenakan ke atas caj penghantaran atau kos insurans untuk mengangkut barang tersebut ke Malaysia; ia hanya akan digunakan pada harga asas atau nilai barang. Selain itu, alkohol, produk tembakau (termasuk paip merokok dan mangkuk paip), dan rokok (termasuk rokok elektronik, vape dan cecair bukan nikotin atau sediaan gel) tidak tertakluk kepada cukai 10%.

Jadi untuk menggambarkan, jika anda membeli barang import pada harga RM300 daripada tapak e-dagang (dengan caj penghantaran RM10) selepas April 2023, jumlah anda akan meningkat kepada RM340 (RM300 + RM30 + RM10) . Ini berbanding dengan jumlah RM310 yang dikenakan jika anda membuat pembelian sebelum April 2023.

Kesimpulan

Bagaimana jika barang hanya sampai selepas 1 April, adakah anda perlu membayar cukai?

Selagi anda membeli LVG dalam talian sebelum 1 April 2023, anda tidak perlu membayar cukai jualan LVG 10 peratus, walaupun barang dihantar kepada anda selepas 1 April. Contoh satu: Jika penjual mengeluarkan invois pada 31 Mac 2023 (dengan pembayaran diterima), dan anda menerima barang pada 1 April atau selepas 1 April, tiada cukai jualan LVG dikenakan.

Contoh dua: Tarikh invois penjual (pembayaran diterima) ialah 1 April 2023, anda perlu membayar cukai jualan LVG. Cukai jualan 10% baharu tidak dikenakan kepada alkohol dan rokok. Cukai jualan 10 peratus akan dikenakan kepada semua LVG yang dibeli dalam talian.

Cukai jualan tidak akan dikenakan kepada perkara ini yang dibeli dalam talian pada harga di bawah RM500:

  • rokok
  • produk tembakau
  • paip merokok (termasuk mangkuk paip)
  • rokok elektronik dan peranti mengewap elektrik peribadi yang serupa
  • cecair bukan nikotin atau sediaan gel yang digunakan untuk merokok melalui e-rokok atau peranti vaping
  • minuman keras yang memabukkan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.