-Kerajaan memetik ‘meningkatkan keupayaan dan ketersambungan’ peralatan dalam menghalang kamera yang dibuat oleh orang seperti Hikvision
-Jabatan dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk mengalih keluar kamera sepenuhnya, termasuk dari tapak yang tidak sensitif

Jabatan kerajaan British telah diarahkan untuk berhenti memasang kamera pengawasan buatan China di tapak kerajaan “sensitif” dan mempertimbangkan untuk mengalih keluar kamera sepenuhnya selepas semakan keselamatan.
Semakan oleh Kumpulan Keselamatan Kerajaan menentukan kawalan tambahan diperlukan “berdasarkan ancaman terhadap UK dan peningkatan keupayaan dan ketersambungan sistem ini”, terutamanya yang melibatkan peralatan yang dibuat oleh syarikat yang tertakluk kepada Undang-undang Perisikan Kebangsaan China, menurut Oliver Dowden, Canselor Kadipaten Lancaster.

Keselamatan Penggunaan CCTV Tersebut

“Memandangkan pertimbangan keselamatan sentiasa diutamakan di sekitar tapak ini, kami mengambil tindakan sekarang untuk menghalang sebarang risiko keselamatan menjadi kenyataan,” kata Dowden dalam satu kenyataan bertulis kepada Parlimen pada Khamis.
Undang-undang tersebut memaksa perniagaan yang berdaftar di China, atau yang mempunyai operasi di negara itu, untuk menyerahkan maklumat dan data kepada agensi perisikan China jika diminta.
Jabatan kerajaan telah dinasihatkan supaya tidak menyambungkan sebarang peralatan sedia ada ke rangkaian teras mereka dan mempertimbangkan untuk mengalih keluar peralatan tersebut lebih awal daripada jangka masa penggantian yang dijadualkan, termasuk dari lokasi yang tidak sensitif, kata Dowden.

Langkah itu dibuat selepas desakan lama oleh ahli Parlimen Konservatif untuk mengeluarkan kamera yang dibuat oleh Teknologi Digital Hangzhou Hikvision China dan Teknologi Zhejiang Dahua dari pejabat kerajaan atas kebimbangan mengenai keselamatan dan dakwaan bahawa peralatan tersebut telah digunakan untuk mengawasi etnik Uygur di negara ini. Wilayah autonomi Uygur Xinjiang di barat laut China.

Tiga tahun lalu, AS menyenaraihitamkan kedua-dua Hikvision dan Dahua bersama sekumpulan syarikat dan biro keselamatan awam di China, dengan pegawai Amerika berkata mereka telah terlibat dalam “pelanggaran dan penyalahgunaan hak asasi manusia” di Xinjiang.

“Mengalih keluar kamera pengawasan China dari ladang [kerajaan] adalah satu langkah ke arah yang betul – tetapi kita boleh pergi lebih jauh,” kata Alicia Kearns, pengerusi jawatankuasa Pilihan Hal Ehwal Luar Negeri dan pengerusi Kumpulan Penyelidikan China yang disokong Konservatif.

“Badan awam dan pihak berkuasa tempatan tidak seharusnya mendapatkan daripada syarikat pengawasan, seperti Hikvision, yang secara konsisten gagal menyelesaikan masalah mereka dalam [Parti Komunis China] pencabulan hak asasi manusia yang didalangi PKC terhadap orang Uygur dan minoriti lain di Xinjiang, ” kata Kearns.

“Sebarang larangan harus disokong oleh rangka kerja perolehan nasional baharu yang menyediakan alternatif kepada teknologi yang disokong kerajaan China yang boleh dipaksa untuk memindahkan sejumlah besar data warga UK ke tangan PKC.”

Catatan CCTV Terbanyak Per-Capital

Hikvision berkata bahawa kameranya mematuhi peraturan dan peraturan UK, dan tertakluk kepada keperluan keselamatan yang ketat.

“Adalah palsu untuk mewakili Hikvision sebagai ancaman kepada keselamatan negara,” kata jurucakap Hikvision. “Tiada institusi teknikal atau penilaian yang dihormati telah membuat kesimpulan ini. Hikvision tidak boleh menghantar data daripada pengguna akhir kepada pihak ketiga, kami tidak mengurus pangkalan data pengguna akhir, dan kami juga tidak menjual storan awan di UK.”
“Kami sentiasa telus sepenuhnya mengenai operasi kami di UK dan telah melibatkan diri dengan kerajaan UK untuk menjelaskan salah faham tentang syarikat, perniagaan kami dan menangani kebimbangan mereka,” kata jurucakap itu. “Kami akan berusaha untuk segera berhubung dengan menteri untuk memahami keputusan ini.”


Kedua-dua Hikvision dan Dahua sebelum ini menafikan terlibat dalam pencabulan hak asasi manusia. Dahua tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas pada Khamis.
Dianggarkan 1.3 juta kamera Hikvision sedang beroperasi di Britain.
Pada hari Isnin, kerajaan Scotland mengesahkan ia menghapuskan peralatan CCTV secara berperingkat daripada Hikvision dan syarikat lain dari pejabat kerajaan “sebagai sebahagian daripada program penambahbaikan berbilang tahun” dan memasang sistem keselamatan bersepadu baharu.

Kesimpulan

Musim panas ini, Jabatan Kerja dan Pencen Britain berpindah untuk mengalih keluar kamera pengawasan buatan China dari bangunannya di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap peralatan itu.
Jabatan Kesihatan dan Penjagaan Sosial Britain juga dilaporkan melarang pembelian baharu peralatan Hikvision pada awal tahun ini, tetapi tidak memaksa pengalihan keluar kamera sedia ada.
Rang undang-undang pemerolehan awam yang telah lama ditunggu-tunggu sedang memasuki Parlimen dan akan memberi kerajaan British kuasa yang lebih besar untuk menyekat syarikat yang terikat dengan pelanggaran hak asasi manusia daripada membida kontrak kerajaan tempatan dan negara.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.