Awal tahun ini, Asus menggugurkan ROG Phone 6 dan ROG Phone 6 Pro ke pantai kami. Telefon pintar permainan utama ini memuatkan segala-galanya yang dikehendaki oleh pemain mudah alih, seperti silikon terbaik, lampu RGB dan butang bahu; setelah menyemak satu, kami juga agak kagum dengannya. Asus kini menggandakan senario telefon pintar permainan dengan keluaran terbaru mereka, ROG Phone 6D dan ROG Phone 6D Ultimate.

ASUS ROG Malaysia telah mengumumkan telefon permainan siri ROG Phone 6D hari ini, ini adalah telefon permainan pertama yang dikuasakan oleh Dimensity 9000+ Mediatek yang menyaingi cip Snapdragon 8+ Gen 1 Qualcomm, walaupun ROG Phone 6D menyerupai ROG Phone 6 biasa dalam dari segi estetika, ia menampilkan casis warna kelabu angkasa dan sedikit peningkatan pada terma.

Spesifikasi ROG Phone 6D dan ROG Phone 6D Ultimate

Kedua-dua ROG Phone 6D dan ROG Phone 6D Ultimate sebenarnya sangat serupa dengan rakan bukan D mereka. Sebagai permulaan, anda mendapat paparan 6.78-inci, FHD+ AMOLED yang sama yang menolak kadar penyegaran 165Hz dengan masa tindak balas 1ms, lengkap dengan lapisan Corning Gorilla Glass di atasnya untuk rintangan calar. Pasangan ini juga didatangkan dengan penarafan IPX4 untuk rintangan percikan, menampilkan pembesar suara stereo menghadap hadapan, pembaca cap jari dalam paparan dan penderia sentuhan di mana butang bahu akan diletakkan semasa bermain permainan.

Di mana mereka berbeza daripada telefon pintar permainan biasa Asus walaupun dengan apa yang ada di bawah hud. ‘D’ dalam nama mereka berkemungkinan singkatan kepada Dimensity, kerana ROG Phone 6D dan ROG Phone 6D Ultimate menukar Snapdragon 8+ Gen 1 pada rakan sejawat biasa mereka dengan cip MediaTek Dimensity 9000+, dipadankan sehingga 16GB LPDDR5X RAM dan sehingga 512GB storan. Ini bermakna bahawa GPU juga ditukar daripada Qualcomm’s Adreno 730 kepada Mali-G710 juga. Kedua-dua peranti akan datang dengan Android 12 di luar kotak juga.

ROG Phone 6D Ultimate juga mempunyai satu lagi helah di lengannya. Walaupun ROG Phone 6D mempunyai panel pencahayaan Aura RGB di bahagian belakang yang menampilkan logo ROG, ROG Phone 6D Ultimate mempunyai skrin kedua di sana sama sekali. ‘Paparan warna matriks’ ini boleh ditetapkan untuk mempamerkan sekumpulan animasi, malah anda boleh menyesuaikan sendiri padanya. Bukan itu sahaja, kerana di sebelahnya ialah Portal AeroActive. Ia pada asasnya adalah kepak kecil yang terbuka sebaik sahaja anda menyambungkan AeroActive Cooler padanya, membolehkan peranti itu menghilangkan lebih banyak haba dan meningkatkan kecekapan terma sehingga 20%.

Selain daripada itu, kebanyakannya sekali lagi perkakasan yang sama seperti yang anda akan dapati dalam siri ROG Phone 6. Ini bermakna persediaan tiga kamera belakang dengan kamera utama 50MP, f/1.9 menggunakan sensor Sony IMX766 diapit oleh kamera ultralebar 13MP dan lensa makro 5MP, bersama-sama dengan kamera menghadap hadapan 12MP untuk swafoto. Terdapat juga bicu audio 3.5mma, sokongan untuk 5G, NFC, WiFi 6E dan Bluetooth 5.3, sementara anda juga boleh menggunakan penyasaran giroskop dalam permainan juga. Memastikan lampu menyala sementara itu ialah bateri 6,000mAh yang besar dengan pengecasan 65W.

Harga Dan Ketersediaan Asus ROG Phone 6D Dan 6D Ultimate

Mengenai harga dan ketersediaan, kami telah menyenaraikannya di bawah di sini:

  • 9th November 2022
    • -ROG Phone 6D (12GB RAM / 256GB storage) = RM3,499
    • -ROG Phone 6D Ultimate (16GB RAM / 512GB storage) = RM4,999

 

Sebagai perbandingan, siri ROG Phone 6 yang asal bermula pada harga RM3,599 lebih tinggi sedikit untuk model asas dengan 12GB RAM dan storan 256GB, dengan model pembungkusan 16GB RAM dan storan 512GB berharga RM4,399. ROG Phone 6 Pro pula memuatkan 18GB RAM dan storan 512GB pada harga RM4,999, harga yang sama dengan ROG Phone 6D Ultimate walaupun ia mempunyai lebih banyak memori. Walau bagaimanapun, mungkin perlu dinyatakan bahawa ROG Phone 6D Ultimate akan datang dengan Asus ROG AeroActive Cooler 6, yang biasanya berharga RM349.

Jika anda berminat dengan ROG Phone 6D, anda juga boleh pergi ke peruncit sah Asus terdekat anda untuk mendapatkan rebat RM300 pada ROG Phone 6D dengan hanya berdagang dalam peranti lama anda. Kempen ini akan berlangsung dari 9hb hingga akhir November 2022.

Kesimpulan

Dari 9-30 November 2022, pelanggan boleh menukar mana-mana telefon pintar lama untuk menerima rebat RM300 pada ROG Phone 6D di Pengedar Sah ROG, yang sebenarnya merupakan tawaran yang baik jika anda ingin meningkatkan permainan mudah alih anda. Di Kelantan hanya terdapat 6 biji sahaja, iaitu di kedai kami Factory Mobile Kota Bharu. Kedai kami hanya menyediakanhanya sebilangan yang terhad. Rebut lah peluang anda sekarang untuk meningkatkan pengalaman gaming ada pada masa kini.

So what are you waiting for, if ROG 6D and ROG 6D ULTIMATE fits your taste, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.