Bagaimana apl ini menyamar

Sebelum ini tersedia di App Store dan Google Play Apple, aplikasi palsu itu menyamar sebagai editor foto, permainan, perkhidmatan VPN dan utiliti untuk menipu pengguna supaya berkongsi bukti kelayakan Facebook mereka.

Facebook menasihatkan penggunanya supaya berhati-hati terhadap aplikasi palsu dan berniat jahat yang cuba merampas kelayakan anda untuk rangkaian sosial yang popular. Dalam laporan yang diterbitkan pada hari Jumaat, syarikat itu mendedahkan bahawa ia telah menemui lebih daripada 400 aplikasi Android dan iOS yang berniat jahat yang menyamar sebagai program sah yang direka untuk memperdayakan orang ramai supaya log masuk menggunakan kata laluan Facebook mereka. Apl yang dikenal pasti sejak itu telah dialih keluar oleh Apple dan Google, bagaimanapun, ancaman itu sendiri kekal kerana aplikasi serupa sentiasa boleh muncul untuk menggantikannya.

Disenaraikan di App Store dan Google Play Apple, apl berniat jahat itu menyamar sebagai rangkaian program yang kelihatan tulen. Ada yang menyamar sebagai editor foto yang berjanji untuk menukar foto anda menjadi kartun. Orang lain memalsukan apl VPN yang mendakwa meningkatkan kelajuan internet anda atau menyediakan akses kepada tapak web yang disekat. Permainan palsu disebut-sebut grafik 3D berkualiti tinggi. Sesetengah daripadanya muncul sebagai apl lampu suluh yang berjanji untuk menambah baik lampu suluh terbina dalam telefon anda. Yang lain menyamar sebagai aplikasi kecergasan dan program horoskop. Malah terdapat apa yang dipanggil perniagaan dan apl pengurusan iklan yang mendakwa menawarkan ciri tersembunyi atau tidak dibenarkan yang tidak ditemui dalam program lain.

Cara apl ini berfungsi

Apl berniat jahat ini semuanya cuba melakukan penipuan yang sama. Selepas dipasang, apl itu akan meminta pengguna untuk “Log masuk dengan Facebook” untuk memanfaatkan sepenuhnya semua cirinya. Jika pengguna mematuhi, kelayakan Facebook mereka kemudiannya akan dikompromi oleh penjenayah siber di sebalik apl itu, membenarkan mereka mendapat akses penuh ke akaun, melihat maklumat peribadi atau sulit dan menghantar mesej kepada rakan orang itu. Untuk menyembunyikan ulasan negatif daripada orang yang terpengaruh dengan penipuan, penjenayah akan menyiarkan ulasan palsu yang menggembar-gemburkan apl tersebut.

Kedua-dua Apple dan Google melengkapkan kedai aplikasi mereka dengan keselamatan yang bertujuan untuk mengesan dan menyekat perisian berniat jahat. Tetapi sesetengah apl mampu melepasi pengesanan keselamatan. Selepas menemui apl yang dimaksudkan, Facebook melaporkannya kepada Apple dan Google, yang mengalihkannya keluar dari kedai aplikasi masing-masing.

Bagaimana untuk mengelakkan apl palsu dan berniat jahat

Banyak apl dan tapak web menawarkan pilihan untuk log masuk dengan akaun Facebook anda, jadi adalah wajar bahawa penjenayah siber telah mengeksploitasi keupayaan ini. Oleh itu, bagaimana anda boleh membezakan apl palsu daripada apl yang sah? Berikut adalah beberapa soalan untuk ditanya, menurut Facebook:

1. Adakah aplikasi memerlukan kelayakan media sosial untuk menggunakannya? Adakah aplikasi tidak akan berfungsi jika anda gagal memberikan nama pengguna dan kata laluan Facebook anda? Sebagai contoh, berhati-hati terhadap editor foto atau apl kecergasan yang mendakwa memerlukan kelayakan Facebook anda sebelum anda boleh menggunakannya.

2. Adakah apl itu bereputasi? Periksa kiraan muat turunnya serta penilaian dan ulasan. Pastikan anda mencari ulasan negatif.

3. Adakah apl itu menyediakan fungsi yang dijanjikan, sama ada sebelum atau selepas anda log masuk?

Apa yang perlu dilakukan jika anda jatuh untuk penipuan

Jika anda fikir anda telah memasang apl berniat jahat dan telah melog masuk dengan Facebook atau bukti kelayakan media sosial anda, anda harus memadamkan apl tersebut daripada peranti mudah alih anda terlebih dahulu.

1. Seterusnya, tetapkan semula kata laluan untuk akaun media sosial yang anda gunakan untuk log masuk. Ingat untuk mencipta kata laluan yang kukuh dan unik dan jangan gunakannya merentas berbilang tapak. Jika perniagaan anda memerlukan bantuan mengurus kata laluan, pakar di TechRepublic Premium telah menyusun dasar untuk membantu. Muat turun Dasar Pengurusan Kata Laluan kami untuk maklumat lanjut.

2. Sediakan pengesahan dua faktor untuk akaun anda menggunakan apl pengesah.

3. Dayakan makluman log masuk untuk dimaklumkan jika seseorang cuba mengakses akaun anda. Semak sesi sebelumnya untuk akaun anda untuk mengesahkan peranti yang mempunyai akses kepadanya.

Kesimpulan

Kebanyakan daripada 400 aplikasi berbahaya ini termasuk alat Editor Foto, yang terdiri daripada kira-kira 42.6% daripada jumlah aplikasi berniat jahat. Selain itu, 15.4% ialah apl Utiliti Perniagaan, 14.1% ialah apl Utiliti Telefon, 11.7% ialah permainan, alatan VPN menyumbang 11.7% dan apl Gaya Hidup direkodkan pada 4.4% daripada jumlah keseluruhan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.