Perjanjian Activision Blizzard Microsoft adalah kunci kepada usaha permainan mudah alih syarikat. Microsoft secara senyap-senyap membina kedai Xbox mudah alih yang akan bergantung pada permainan Activision dan King.

Microsoft sedang membina kedai mudah alih Xbox untuk menawarkan permainan secara langsung pada peranti mudah alih, mencabar Apple dan Google. Gergasi perisian itu mula-mula membayangkan kedai “generasi seterusnya” yang akan “dibina untuk permainan” awal tahun ini tetapi kini secara senyap-senyap mendedahkan butiran rancangan dalam pemfailan dengan Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran (CMA) UK.

Sponsor Untuk Menggerakkan Cita Cita Ini

CMA kini sedang menyiasat pemerolehan Activision Blizzard bernilai $68.7 bilion dan telah meminta konteks Microsoft. Dalam pemfailannya, Microsoft berkata motivasi besar untuk pembelian adalah untuk membantu membina kehadiran permainan mudah alihnya. Rancangannya untuk ruang ini nampaknya termasuk mewujudkan platform dan kedai permainan mudah alih Xbox. Inilah yang dikatakan syarikat dalam pemfailan:

“Urus niaga itu akan meningkatkan keupayaan Microsoft untuk mencipta kedai permainan generasi seterusnya yang beroperasi merentasi pelbagai peranti, termasuk mudah alih hasil daripada penambahan kandungan Activision Blizzard. Membina komuniti pemain permainan Activision Blizzard yang sedia ada, Xbox akan berusaha untuk meningkatkan Xbox Store kepada mudah alih, menarik pemain ke Platform Mudah Alih Xbox yang baharu. Walau bagaimanapun, mengalihkan pengguna daripada Gedung Google Play dan App Store pada peranti mudah alih akan memerlukan perubahan besar dalam tingkah laku pengguna. Microsoft berharap dengan menawarkan kandungan yang terkenal dan popular, pemain akan lebih cenderung untuk mencuba sesuatu yang baharu.”

Call of Duty: Mobile dan Candy Crush Saga ialah dua permainan mudah alih yang sangat popular yang diterbitkan oleh Activision dan King, dan Microsoft boleh memanfaatkan tajuk ini untuk membantu membina kedai permainan untuk menyaingi Google Play dan App Store. Memandangkan dasar Apple menyekat kedai aplikasi pihak ketiga pada iOS, sukar untuk membayangkan Microsoft bersaing pada iPhone dalam masa terdekat. Tetapi itu jelas tidak menghalangnya daripada membayangkan kedai aplikasi mudah alih Xbox.

Dorongan Untuk XBOX Membina Platform Play Store

Pengakuan Microsoft terhadap dorongan permainan mudah alih datang apabila syarikat semakin meletakkan Xbox Cloud Gaming sebagai pilihan untuk permainan mudah alih pada pegang tangan yang baru muncul. Microsoft pantas menyokong Xbox Cloud Gaming di Valve’s Steam Deck, diikuti dengan perkongsian dengan Logitech dan Razer untuk pegang tangan tertumpu kepada permainan awan mereka. Ini bermakna dorongan ke dalam permainan mudah alih boleh berlaku dalam pelbagai aspek — bukan hanya pada telefon dan tablet.

Di luar perkakasan, terdapat banyak hasil yang dipertaruhkan di sini juga. Permainan ialah beberapa muat turun paling popular pada mudah alih dan mendorong pembelian dalam apl di gedung aplikasi. Microsoft jelas mahukan sekeping pai itu. Lihat bagaimana syarikat menerangkan peluang:

“Transaksi itu memberikan Microsoft kehadiran yang bermakna dalam permainan mudah alih. Hasil permainan mudah alih daripada bahagian King dan tajuk seperti Call of Duty: Mudah Alih, serta hasil sampingan, mewakili lebih separuh daripada … hasil Activision Blizzard pada separuh pertama 2022. Pelanggan mudah alih menyumbang kira-kira tiga perempat daripada MAUnya. Microsoft pada masa ini tidak mempunyai kehadiran yang bermakna dalam permainan mudah alih dan Transaksi akan membawa kepakaran yang sangat diperlukan dalam pembangunan permainan mudah alih, pemasaran dan pengiklanan. Activision Blizzard akan dapat menyumbangkan pembelajarannya daripada membangunkan dan menerbitkan permainan mudah alih kepada studio permainan Xbox.”

Walau bagaimanapun, CMA hampir tidak membincangkan potensi kemasukan Microsoft ke dalam permainan mudah alih sebagai sebahagian daripada penyiasatannya dan sebaliknya lebih memfokuskan pada permainan konsol, yang dipertikaikan oleh Microsoft sebagai bahagian yang semakin kecil daripada keseluruhan pasaran. Dalam graf yang disiarkan di tapak pemerolehan Activision Blizzard Microsoft, syarikat itu menggambarkan keseluruhan pasaran permainan bernilai $165 bilion pada 2020, dengan konsol menghasilkan $33 bilion (20 peratus), PC pada $40 bilion (24 peratus), dan permainan mudah alih pada $85 bilion (51 peratus).

Kesimpulan

Walau bagaimanapun, potensi besar penghalang untuk cita-cita permainan mudah alih Microsoft adalah kawalannya terhadap Call of Duty pada kedua-dua mudah alih dan konsol. Microsoft telah melihat kejayaan dengan Xbox Game Pass, dan ia telah menjelaskan ia mahu membawa permainan Activision ke perkhidmatan tersebut. Pengawal selia kini menimbang bagaimana ini akan memberi kesan kepada persaingan.

Xbox Game Pass juga merupakan nadi kepada pertempuran berterusan antara Microsoft dan Sony mengenai Call of Duty. Sony berhujah bahawa Microsoft boleh mengambil Call of Duty dari PlayStation sepenuhnya, manakala Microsoft mengatakan itu tidak masuk akal perniagaan. Perselisihan pendapat ini telah merebak ke dalam perang mulut umum antara ketua PlayStation Sony dan ketua Xbox Microsoft, tetapi konflik sebenar berlaku di sebalik pintu tertutup.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.