Pertama kali didedahkan kepada dunia pada pameran IFA 2022 bulan lepas, HMD Global baru-baru ini telah mengesahkan bahawa Nokia X30 5G akan menuju ke Malaysia tidak lama lagi. Sekiranya anda terlepas berita pelancaran kami, model baharu ini dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 695.

Nokia hari ini melancarkan tawaran telefon pintar terbarunya untuk pasaran Malaysia, Nokia X30 5G. Dibina dengan mengutamakan kemampanan dan umur panjang, peranti ini dilengkapi dengan jaminan 3 tahun, 3 peningkatan OS dan 3 tahun kemas kini keselamatan bulanan, dengan bingkai logam yang teguh dan paparan yang sukar untuk but. Bercakap mengenai yang terakhir, X30 5G memaparkan paparan AMOLED 90Hz 6.43 inci dengan resolusi FHD+ (1080 x 2400 piksel). Selain itu, skrin mempunyai nisbah aspek 20:9, kecerahan puncak 700 nits dan dilindungi oleh Corning Gorilla Glass Victus. Telefon ini mempunyai bingkai logam, tetapi ia diperbuat daripada 100% aluminium kitar semula, manakala panel belakang plastik menggunakan 65% bahan kitar semula.

Specifikasi Ringkas

Di samping itu, peranti ini dikuasakan oleh cipset Qualcomm Snapdragon 695 5G yang dipasangkan dengan 8GB RAM. Tambahan pula, ia ditawarkan dalam pilihan storan 256GB tunggal dan mempunyai bateri 4200mAh dengan sokongan untuk pengecasan pantas 33W.

Bagi pengimejan, X30 5G menampilkan persediaan dwi-kamera ultra lebar 50MP utama + 13MP dengan denyar LED di belakangnya dan kamera swafoto 16MP di hadapan. Persediaan kamera mampu menampilkan beberapa ciri pengimejan, termasuk kamera PureView OIS berpiksel besar 50MP, Corning Gorilla Glass dengan DX+, Capture Fusion untuk UW, Mod Malam 2.0, Penglihatan Gelap, Mod Tripod, Selfie Malam dan Potret AI.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, peranti itu dibuat dengan mengambil kira kelestarian, di mana Nokia mengesahkan bahawa bingkai itu dibuat dengan 100 peratus aluminium kitar semula manakala bahagian belakangnya diperbuat daripada 64.5 peratus plastik kitar semula. Bercakap tentang X30 5G yang dibina, peranti ini mempunyai penarafan IP67 untuk kalis air.

Spesifikasi ketara lain termasuk pengimbas cap jari bawah paparan, sambungan 5G, Android 12, Bluetooth 5.1, buka kunci muka, eSIM, NFC dan USB-C. 

Release Date Dan Harga

Pra-Tempahan Nokia X30 5G Di Malaysia Akan Bermula Pada 24 Oktober

Melengkapkan spesifikasi amnya ialah bateri 4200mAh yang nampaknya mampu memberikan hayat bateri sehingga dua hari menurut HMD Global. X30 mampu menyokong pengecas pantas dengan penarafan kuasa sehingga 33W walaupun pengguna perlu membelinya secara berasingan memandangkan HMD Global tidak menyertakan pengecas di samping telefon.

Walaupun HMD Global mungkin secara rasmi mengesahkan ketibaan telefon yang diperakui IP67 dalam pasaran kami, butiran mengenai harga dan tarikh pelancaran rasminya masih tiada. Ia juga tidak diketahui buat masa ini konfigurasi memori dan storan dalaman yang mana syarikat akan tawarkan di Malaysia kerana X30 boleh diperolehi dengan pilihan sama ada 6GB/128GB atau 8GB/256GB.

Namun begitu, jika anda memerlukan rujukan, X30 mempunyai purata harga permulaan EUR529 (~RM2,471) mengikut HMD Global. Bagaimanapun, syarikat itu telah mengumumkan bahawa pra-pesanan untuk X30 akan berlangsung pada 24 Oktober melalui kedai Lazada dan Shopee rasmi jenama itu.

Kesimpulan

Nokia X30 5G ialah tawaran semasa paling premium syarikat, yang serta-merta terbukti dengan kemasukan panel OLED – yang pertama pada telefon Nokia sejak 9 PureView dari 2019. Skrin ialah panel 6.43-inci 1080x2400px dengan kadar segar semula 90Hz dan kecerahan puncak 700 nit. Ia dilindungi oleh Gorilla Glass Victus. Sebagai OLED, paparan telah memuatkan pengimbas cap jari. Telefon ini mempunyai bingkai logam, tetapi ia diperbuat daripada 100% aluminium kitar semula, manakala panel belakang plastik menggunakan 65% bahan kitar semula.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.