Siri GT Neo daripada Realme sepatutnya menawarkan tawaran nilai yang lebih baik daripada rakan sejawat GT sepenuhnya. GT Neo2 tahun lepas sudah pasti salah satu telefon paling bijak yang anda boleh dapatkan menawarkan kualiti paparan yang hebat, prestasi yang baik, pengecasan pantas dan hayat bateri yang panjang. GT Neo3, bagaimanapun, hadir dengan sedikit kenaikan harga sambil menyampaikan beberapa ciri seperti Flagship.

Selain daripada penambahbaikan paparan dan kamera, GT Neo3 menjanjikan SoC MediaTek Dimensity 8100 yang lebih cekap dan berkuasa berbanding Snapdragon 870 yang lebih lama yang menguatkan Neo2 yang lebih lama. Malah, Neo3 adalah salah satu peranti pertama yang menggunakan chipset tersebut, dan ini adalah kali pertama kami dapat mengujinya. Syarikat itu telah menggabungkan cip dengan “kawasan penyejukan terbesar pada telefon Realme” untuk memastikan prestasi lancar dari semasa ke semasa. Kami mengujinya juga.

Pengecasan Berkuasa Tinggi 150 Watt

Telefon bimbit ini datang dalam kotak runcit yang agak besar yang mengandungi manual pengguna biasa dan bata pengecasan pantas 160W yang sepadan (telefon menyokong sehingga 150W). Yang terakhir ini berfungsi atas protokol pengecasan UltraDart Realme, yang nampaknya berfungsi dengan kabel USB-C ke USB-C. Pengecas menyokong pengecasan PD 3.0 juga – sehingga 45W.

Edisi 150W telefon bimbit dilengkapi dengan bata 160W yang sesuai, yang cukup mengagumkan dengan sendirinya. Ia dinilai pada 160W, dan ia pasti besar tetapi tidak begitu besar. Kami telah melihat pengecas yang lebih besar sehingga 120 atau 135W. Yang ini agak padat untuk keupayaannya. Satu lagi fakta menarik ialah protokol itu nampaknya berfungsi melalui kabel USB-C ke USB-C, dan pengecas itu sendiri boleh melakukan Penghantaran Kuasa 3.0 hingga 45W, yang mungkin berguna semasa mengecas peranti lain. Kami juga mengukur output sebenar pengecas, dan ia tidak melebihi 130W. Ini adalah perkara biasa kerana 160W ialah penarafan maksimum sebenar pengecas.

Pelaksanaan ini boleh dikatakan sebagai persediaan pengecasan terpantas untuk datang kepada kita. Caj penuh daripada 0% hanya mengambil masa 16 minit. Itu lebih pantas daripada pengecasan 120W Xiaomi dan lebih pantas daripada pengecasan 80W yang diperkenalkan baru-baru ini oleh Oppo/Realme/OnePlus.

Baterry Yang Tahan Lama

Seperti yang telah kami nyatakan, GT Neo3 didatangkan dalam dua versi – yang standard 80W membawa sel 5,000 mAh, manakala lelaran 150W yang sedang kami semak memperdagangkan 500 mAh kapasitinya untuk pengecasan berkelajuan tinggi. Tetapi walaupun kapasitinya lebih rendah sedikit daripada purata, hayat bateri keseluruhan GT Neo3 adalah mengenai perkara yang anda harapkan daripada sel yang lebih besar. Atau mungkin sedikit di atas purata jika kita melihat pesaing langsungnya.

Walaupun nama telefon mencadangkan lebih banyak perkakasan berorientasikan bajet, Realme tidak mengambil bahagian dengan paparan. Sebaliknya, sebenarnya. Walaupun dengan hanya melihat spesifikasi, seseorang boleh mengatakan ia gred perdana. Ia mempunyai resolusi FHD+ (1080 x 2412px), berjalan pada kadar penyegaran 120Hz, menyokong standard HDR10+ dan mempunyai kedalaman warna 10-bit. Kami menguji apl Netflix dan YouTube, dan HDR10 berfungsi dalam kedua-dua apl.

Satu-satunya perkara yang tiada di sini ialah kawalan kadar penyegaran berbutir. Тini kekal eksklusif untuk telefon peringkat tinggi dengan skrin LTPO OLED. Sekarang pergi ke beberapa ujian. Kami mendapat sehingga 466 nits dalam mod manual, manakala dalam mod Auto, paparan mencapai 796 nits yang dihormati pada 75% APL. Itu hasil yang sangat baik, dan kecerahan itu sendiri cukup untuk memberikan pengalaman menonton yang selesa di luar rumah. Ia agak hampir dengan adik-beradik GT yang lain juga.

Overall Perfomance

Realme GT Neo3 menampilkan salah satu cipset terbaru MediaTek, Dimensity 8100. Ia adalah satu langkah yang lebih tinggi daripada Dimensity 8000 standard, terutamanya dalam kelajuan jam. Ia memaparkan tetapan perkakasan yang sama, walaupun. Walaupun kelajuan jamnya yang tinggi (lebih tinggi daripada Dimensity 9000), CPU menggunakan seni bina lama ARM, dan ia juga berdasarkan proses pembuatan 5nm dan bukannya 4nm yang lebih baharu.

CPU okta-teras menggunakan teras 4x Cortex-A78 dengan jam 2.85 GHz dan teras 4x Cortex-A55 berdetik pada 2.0 GHz. GPU yang digunakan untuk tugas grafik ialah Mali-G610 MC6, yang sama digunakan dalam Dimensity 8000, tetapi ia menjanjikan prestasi 20% lebih baik. Kami menganggap ia dicapai melalui kelajuan jam yang lebih tinggi.

Sebagai tambahan kepada kombo CPU dan GPU yang agak berkuasa, SoC mempunyai NPU dan ISP yang berkebolehan. Imagiq 780 ISP boleh merakam video HDR dengan dua kamera secara serentak atau rakaman HDR10+ 4K@60fps menggunakan satu kamera. Ia juga boleh mengendalikan penderia 200MP, zum tanpa kehilangan 2x dan pengurangan hingar berkuasa AI dan pengimejan HDR.

Satu lagi perbezaan ketara antara Dimensity 8000 dan 8100 ialah yang kedua menyokong kadar penyegaran 120Hz pada resolusi WQHD+ dan HDR10+ Adaptive. Yang terakhir itu bermakna ia boleh melaraskan kecerahan skrin semasa video HDR10+ bergantung pada cahaya ambien.

Kesimpulan

Pandangan pantas pada helaian spesifikasi dan harga GT Neo3 menunjukkan bahawa peranti ini mudah disyorkan, tidak kira versi yang anda pilih. Ia mempunyai chipset moden yang kuat, paparan hebat, pengecasan yang tiada tandingan, hayat bateri yang boleh dipercayai dan prestasi kamera utama yang baik. Sekiranya ia mempunyai persediaan kamera tambahan yang lebih baik, ia akan menjadi telefon pilihan kami dalam kurungan harga.

Dan sementara kebanyakan pesaing menawarkan pengalaman pengguna yang setanding, ada yang cemerlang dalam jabatan kamera, manakala yang lain meminta beberapa dolar kurang. Jadi sukar untuk mengatakan sama ada GT Neo3 secara objektif lebih baik daripada persaingan. Kenaikan harga daripada Neo2 tahun lepas meletakkannya di tempat yang sukar juga. Satu perkara yang pasti, jika perkara yang menarik perhatian anda, kemungkinan besar anda juga akan menyukai telefon bimbit yang lain.

So what are you waiting for, if Realme GT Neo 3 fits your taste, grab one for yourself now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.