Penghantaran iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max pada suku keempat 2022 akan “jauh lebih rendah” daripada konsensus pasaran berikutan bantahan buruh di kilang iPhone utama Foxconn di China, menurut penganalisis Ming-Chi Kuo.

Penghantaran model iPhone 14 Pro gergasi teknologi Apple dilaporkan akan menurun sebanyak 20 juta pada suku keempat (S4). Menurut penganalisis Apple Ming-Chi Kuo, penghantaran model iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max akan menjadi antara 15 juta dan 20 juta unit lebih rendah daripada jangkaan, lapor AppleInsider.

Kerugian Besar Pihak Apple

Penghantaran model iPhone 14 Pro dan Pro Max Apple Inc boleh terlepas jangkaan pasaran sehingga 20 juta unit pada suku cuti akibat pergolakan buruh di sebuah kilang utama China, kata penganalisis TF Securities Ming-Chi Kuo.

Kuo adalah yang terbaharu membentangkan pukulan kepada syarikat paling berharga di dunia itu daripada bantahan berhubung gaji dan sekatan ketat COVID-19 di kilang iPhone terbesar dunia, kilang kendalian Foxconn di pusat bandar Zhengzhou.

Dia memangkas anggarannya untuk penghantaran iPhone suku tahunan sebanyak kira-kira 20% kepada antara 70 juta dan 75 juta unit, berbanding dengan konsensus pasaran 80 juta hingga 85 juta unit.

Saham Apple didagangkan turun lebih daripada 2%, ditetapkan untuk menambah penurunan 6% setakat bulan ini kerana kebimbangan semakin meningkat terhadap penghantaran dalam musim jualan percutian yang sangat penting.

Kuo, dalam catatan blog pada hari Selasa, juga meramalkan bahawa kekurangan bekalan boleh memadamkan permintaan untuk model Pro yang lebih popular, dan bukannya menangguhkan jualan, kerana pengguna juga bergelut dengan ekonomi yang semakin lemah.

Sebaliknya, penganalisis Apple lain menjangkakan jualan meningkat apabila kekangan pengeluaran berkurangan dan lebih banyak model Pro tersedia.

“Kami ambil perhatian bahawa peranti Pro telah habis dijual pada awal Januari, tetapi kami menjangkakan sebahagian daripada hasil yang terlepas akan mengalir pada suku Mac,” kata penganalisis CFRA Research Angelo Zino pada hari Isnin.

Apple Mengalami Masalah Besar

Memandangkan terdapat banyak masalah di kilang pembekal iPhone Foxconn di Zhengzhou, China, termasuk sekatan penutupan dan rusuhan pekerja, penganalisis yang memberi tumpuan kepada Apple telah mengurangkan anggaran penghantaran mereka sebanyak 20 peratus.

Kuo mendakwa disebabkan bantahan pekerja, pengeluaran di kilang itu menurun secara drastik.

Hasilnya, pengurangan kepada 70 hingga 75 juta unit dijangka dihantar pada Q4 2022. Secara perbandingan, konsensus pasaran adalah sekitar 80 juta hingga 85 juta unit, kata laporan itu.

Minggu lalu, pekerja di kilang terbesar Foxconn di China bertempur dengan pasukan keselamatan dan pegawai syarikat di tengah-tengah bantahan berhubung pembayaran bonus lewat semasa penutupan Covid.

Beratus-ratus pekerja dilihat dalam video media sosial, berarak di jalan raya, membaling kayu dan batu ke arah polis antirusuhan.

“Berkenaan dengan keganasan, syarikat akan terus berkomunikasi dengan pekerja dan kerajaan untuk mengelakkan kejadian serupa berulang,” kata syarikat itu.

Kesimpulan

Kuo berpendapat terdapat pendapatan dan risiko penurunan EPS untuk suku tersebut, berdasarkan cabaran rantaian bekalan iPhone. Foxconn juga mengalami masalah strukturnya sendiri, yang boleh menyebabkan penghantaran komponen iPhone merosot dengan ketara pada separuh pertama 2023 untuk dipadankan.

Hasil daripada jualan iPhone mungkin jauh lebih rendah daripada konsensus pasaran disebabkan oleh jualan yang lebih rendah bagi model Pro berharga tinggi. Kuo meramalkan bahawa pendapatan iPhone boleh turun sebanyak “20-30% atau lebih.”

Bagi Foxconn, masalah boleh menyukarkan ia untuk mengekalkan kedudukannya sebagai pemasang eksklusif iPhone 15 Pro pada 2023, dengan Apple berkemungkinan mahu “mempelbagaikan risiko bekalan,” tulis Kuo.

Bagi kesan penuh masalah, sementara sesetengah penganalisis percaya permintaan akan menyebabkan sebahagian daripada jualan ditangguhkan ke suku seterusnya, Kuo lebih pesimis.

“Saya percaya bahawa kebanyakan permintaan untuk siri 4Q22 iPhone 14 Pro di tengah-tengah kemelesetan ekonomi akan hilang disebabkan jurang bekalan dan permintaan yang ketara dan bukannya ditangguhkan,” kata penganalisis itu.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.