Selepas mendapat kelulusan pemegang saham, Axiata Group Berhad dan Digi.com Berhad secara rasmi mengumumkan penyempurnaan penggabungan Celcom dan Digi. Kedua-dua syarikat telekomunikasi itu bukan sahaja membentuk syarikat telekomunikasi mudah alih tunggal terbesar di negara ini tetapi ia juga merupakan syarikat teknologi tersenarai tempatan terbesar di Bursa Malaysia.

Menurut kenyataan rasmi itu, kedua-dua Axiata dan Telenor akan memegang pemilikan sama rata dalam Celcom Digi pada 33.1% setiap satu, diikuti oleh pemegang saham lain seperti KWSP, PNB dan KWAP. Axiata menerima saham Digi yang baru diterbitkan mewakili 33.1% daripada modal saham yang diperbesarkan Digi dan balasan tunai sebanyak RM2.5 bilion yang dibiayai oleh Digi, dan akan diambil alih oleh entiti yang digabungkan. Digi juga telah menerbitkan saham kepada Telenor untuk mencapai pemilikan yang sama berikutan pembayaran Telenor sebanyak RM300 juta kepada Axiata.

CelcomDigi Berhad

Pihak yang digabungkan menyasarkan untuk membentuk syarikat telekomunikasi digital Malaysia bertaraf dunia yang akan menyumbang secara signifikan ke arah pertumbuhan ekosistem dan ekonomi digital negara. Atas dasar pro forma untuk tahun kewangan 2021, Celcom Digi akan melayani anggaran 20 juta pelanggan, dengan pendapatan RM13 bilion dan EBITDA sekitar RM5.8 bilion. Ia menambah bahawa ia tetap komited kepada sasaran sinergi yang diumumkan sebelum ini sebanyak RM8 bilion.

Mengulas mengenai kejayaan penggabungan itu, Pengerusi Axiata Group Berhad Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan berkata “Celcom Digi bersedia secara strategik untuk melabur dalam pengembangan rangkaian dan menyokong pertumbuhan ekosistem digital Malaysia. Kami juga berbesar hati dengan peranan yang boleh dimainkan oleh gergasi teknologi ini dalam memacu pembangunan bakat di sini di halaman belakang kami sendiri, kerana Malaysia mencatatkan kemajuan dalam inovasi 5G, automasi, IoT, AI dan daya tahan siber, antara lain. Melangkah ke hadapan, saya yakin Celcom Digi – disokong oleh pengalaman global, piawaian tadbir urus cemerlang dan kekuatan kewangan Axiata dan Telenor sebagai pemegang saham, berada pada kedudukan yang baik untuk memberi perkhidmatan kepada pengguna dan perusahaan Malaysia yang ingin meningkatkan daya saing digital dalam era semasa. .”

Pergabungan Dua Syarikat Telco Terbesar

Sementara itu, Naib Presiden Eksekutif Telenor dan Ketua Asia Jørgen C. Arentz Rostrup, berkata “Pelancaran Celcom Digi mewakili satu peristiwa penting dalam perjalanan pendigitalan Malaysia, sejajar dengan cita-cita Telenor untuk membina pengendali terkemuka yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan dengan relevan, menarik dan mudah. produk dan servis. Dengan menggabungkan kekuatan dua jenama telekomunikasi tempatan yang digemari ramai, syarikat baharu itu boleh meningkatkan kepuasan pelanggan dan menyediakan platform yang lebih luas untuk memenuhi keperluan PKS Malaysia dan perusahaan besar yang semakin meningkat. Pekerja boleh menantikan peluang pembangunan, membina kecekapan baharu dan membentuk perjalanan pertumbuhan juara telekomunikasi digital yang berjaya,” tambahnya.

Entiti yang digabungkan itu telah berjanji untuk melabur sehingga RM250 juta dalam tempoh 5 tahun dalam membina pusat inovasi bertaraf dunia di Kuala Lumpur sebagai sebahagian daripada usaha pembinaan negara. Ia bertujuan untuk memangkin transformasi digital 4IR dan mengukuhkan ekosistem tempatan melalui penggunaan IoT, AI, pengkomputeran awan dan 5G. Ia kekal komited untuk merapatkan jurang digital di kawasan luar bandar untuk merangsang penyertaan sosioekonomi yang lebih besar.

Sebagai sebahagian daripada kelulusan SKMM, kedua-dua Celcom dan Digi telah bersetuju dengan beberapa aku janji untuk menangani kebimbangan persaingan. Ini termasuk mengembalikan sejumlah spektrum 70MHz yang meliputi jalur 1800MHz, 2100MHz dan 2600MHz dalam tempoh tiga tahun. Walaupun selepas pelupusan spektrum selesai, Celcom Digi akan mengekalkan spektrum 150MHz yang melebihi mana-mana syarikat telekomunikasi runcit lain di Malaysia termasuk Maxis yang kini menggunakan 115MHz.

Di samping itu, Celcom dan Digi perlu menubuhkan unit perniagaan bebas yang berasingan untuk mengurus Operator Rangkaian Maya Mudah Alih (MVNO) sambil memastikan akses berterusan kepada perkhidmatan borong untuk MVNO pada terma yang tidak lebih buruk daripada perjanjian semasa. Yoodo, jenama telekomunikasi digital di bawah Celcom, perlu dilupuskan dalam tempoh 18 bulan selepas penggabungan selesai. Jika Celcom Digi gagal melupuskan Yoodo dalam tempoh 18 bulan, mereka perlu menghentikan operasi Yoodo dalam tempoh 3 bulan selepas tamat Tempoh Divestasi.

Kesimpulan

Dalam tempoh 3 tahun, Celcom dan Digi juga mesti mengeluarkan perjanjian eksklusif dengan pengedarnya di Sabah, Labuan, Sarawak, Terengganu, Pahang dan Kelantan. Pada tempoh yang sama, syarikat yang digabungkan tidak dibenarkan memasuki sebarang perjanjian eksklusif baharu dengan pengedar eksklusif atau pengedar lain di rantau ini melainkan ia diluluskan oleh SKMM. Melangkah ke hadapan, pengguna harus mula melihat produk Celcom dan Digi secara beransur-ansur diletakkan di bawah satu jenama korporat. Celcom dan Digi sebelum ini telah memberi jaminan bahawa mereka akan mengutamakan meminimumkan sebarang potensi impak kualiti perkhidmatan kepada pelanggan semasa menyampaikan aku janji yang ditetapkan oleh SKMM.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.