Memandangkan semua syarikat telekomunikasi tempatan berada di dalam pesawat (kecuali Maxis) dengan Rangkaian Pemborong Tunggal (SWN) 5G Digital Nasional Berhad, Opensignal akhirnya boleh melakukan penyelidikan yang lebih baik tentang pengalaman 5G rakyat Malaysia. Walaupun masih agak awal, Opensignal melaporkan bahawa kami telah “menunjukkan peningkatan yang mengagumkan ke atas rangkaian 4G sedia ada”.

Dalam analisis, pengguna 5G Malaysia melihat purata kelajuan muat turun 284.9 Mbps. Berbanding dengan 4G, kelajuan muat turun ialah 16.9 Mbps jadi, jika difikirkan semula, itu adalah 16.8 kali lebih pantas berbanding sebelum ini. Juga membandingkannya dengan pasaran jiran, pengguna Malaysia mempunyai purata kelajuan muat turun 5G 180.2 Mbps (172.2%) lebih tinggi daripada pengguna Thailand 104.7 Mbps, tetapi kelajuan 47.7 Mbps (14.3%) lebih rendah jika dibandingkan dengan purata kelajuan muat turun 5G pengguna Singapura sebanyak 332.6 Mbps .

Kelajuan 5G Di Malaysia

Tahap Kelajuan 5G Di Malaysia

Pengalaman Gaming 5G

Pengalaman 5G Menonton Video Online Malaysia

Di bahagian lain, kebanyakan pengguna 5G Malaysia mempunyai pengalaman rangkaian yang baik dalam permainan mudah alih dan penstriman video. Dalam carta, penggunaan 4G untuk permainan mudah alih dan video penstriman adalah Adil tetapi masing-masing dipertingkatkan kepada Baik dan Sangat Baik. Bagi yang terakhir, pengguna melihat masa pemuatan yang pantas dengan hanya terhenti sekali-sekala, tetapi pengalaman itu mungkin agak tidak konsisten merentas pengguna dan/atau penyedia/resolusi video.

Opensignal menamatkan analisis dengan mengatakan 5G masih mempunyai ruang untuk penambahbaikan dalam pasaran Malaysia. Memandangkan DNB terus mengembangkan SWN 5Gnya di seluruh negara, lebih ramai rakyat Malaysia akan berpeluang untuk berhubung. Walau bagaimanapun, ini juga bermakna rakyat Malaysia perlu mendapatkan peranti 5G yang layak untuk senarai DNB. Walaupun Digi, Celcom dan U Mobile telah mendaftar masuk ke SWN, sesetengah peranti masih tidak mempunyai akses 5G seperti iPhone.

Ranking Kepantasan 5G Seluruh Dunia

Opensignal, firma analisis rangkaian mudah alih, telah mengeluarkan analisis 5G global terbaharunya, dan nampaknya terdapat satu kejutan besar untuk Malaysia, kerana kami telah melonjak dengan ketara dalam carta kelajuan. Seperti yang ditunjukkan oleh laporannya, Malaysia kini menduduki tempat kedua di dunia untuk kelajuan muat turun 5G dan kedua di dunia untuk kelajuan muat turun puncak 5G. Malah, Malaysia juga mendahului carta global dalam hal kelajuan muat naik 5G global.

Di bahagian atas carta, Korea Selatan mengekalkan kedudukan nombor satunya dalam kelajuan 5G global, dengan kelajuan muat turun 432.7Mbps. Malaysia walaupun berada di belakang dengan kelajuan muat turun 382.2Mbps. Ini mewakili purata kelajuan 5G dunia sebenar yang akan dilihat pengguna, tetapi kelajuan muat turun puncak sudah tentu lebih pantas. Apabila melihat pada kelajuan muat turun puncak 5G, Taiwan menduduki tempat teratas dengan 922.5Mbps, tetapi sekali lagi Malaysia berada tepat di belakang dengan kelajuan muat turun 5G puncak 880.3Mbps.

Malaysia juga mendahului semua orang dalam hal kelajuan muat naik 5G, dengan kelajuan muat naik 5G teratas sebanyak 50.3Mbps. Ia merupakan perubahan besar dalam carta kelajuan 5G untuk Malaysia berbanding beberapa bulan yang lalu; dalam laporan 5G global Opensignal Mac 2022, Malaysia tidak muncul pada mana-mana carta ini.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa walaupun berada dalam kedudukan tinggi, Opensignal Ian Fogg menyerlahkan bahawa Malaysia kekal sebagai anomali dalam kedudukan kelajuan 5G ini. Ini kerana 5G di Malaysia masih melihat penggunaan yang sangat terhad, kerana hanya dua pengendali—Unifi Mobile dan Yes—telah mendaftar dengan DNB untuk menggunakan 5G di dalam negara. Walaupun begitu, hanya Yes pada masa ini yang mempunyai pelan data mudah alih 5G yang ditawarkan. Ia juga tidak membantu bahawa iPhone Apple setakat ini tidak disokong oleh perkhidmatan 5G semasa.

Fogg menambah bahawa ujian sebenar untuk Malaysia akan berlaku dalam beberapa bulan akan datang, jika dan apabila lebih banyak syarikat telekomunikasi mula memasarkan rancangan 5G mereka sendiri. Beliau menjangkakan pengalaman 5G kami akan menurun secara mendadak sekali lagi pengguna dan lebih banyak syarikat telekomunikasi beralih ke 5G. Pada masa ini, liputan 5G Malaysia melalui DNB adalah agak terhad, dengan liputan jerawatan di bahagian Kuala Lumpur, Cyberjaya dan Putrajaya. Terdapat rancangan untuk memperluaskan liputan ke Pulau Pinang dan Johor, dengan DNB mengharapkan liputan 5G merentasi 80% negara menjelang 2024.

Ranking Pengalam 5G Dunia

Kelemahan semasa Malaysia dengan penggunaan 5Gnya paling jelas apabila melihat kedudukan pengalaman dalam laporan Opensignal. Dalam tiga carta untuk pengalaman pengguna kedudukan 5G global dalam penstriman video, permainan dan aplikasi suara, Malaysia hanya muncul dalam carta untuk permainan. Tambahan pula, kami hanya berada di bahagian bawah carta tersebut, menduduki tempat ke-15 di dunia untuk pengalaman permainan 5G, dan tidak hadir sama sekali untuk video dan suara.

“Terutama, [permainan] adalah satu-satunya kategori pengalaman di mana Malaysia memaparkan dalam jadual yang menonjolkan kepentingan pengalaman hujung ke hujung untuk penstriman video, permainan mudah alih berbilang pemain dan komunikasi suara — rangkaian borong 5G Malaysia hanya meliputi rangkaian akses, pada asasnya menara sel, dan pengendali Malaysia terus menggunakan rangkaian teras sedia ada mereka dan meninjau untuk membolehkan pengalaman lengkap untuk pengguna,” – Ian Fogg, ketua pasukan Opensignal Analysis

Secara berasingan, laporan terdahulu daripada Ookla awal bulan ini juga menunjukkan bahawa negara-negara ASEAN lain telah meninggalkan Malaysia jauh di belakang apabila ia datang kepada ketersediaan 5G. Thailand kini merupakan salah satu peneraju di rantau ini dengan ketersediaan 5G sebanyak 24.6%, diikuti oleh Filipina pada 18.1% dan Singapura pada 8.9%. Untuk konteks, ketersediaan 5G di sini bermaksud ukuran kekerapan peranti disambungkan ke rangkaian 5G. Malaysia tidak disebut sama sekali mengenai ketersediaan 5G dalam laporan Ookla mahupun laporan Opensignal, kerana kekurangan penggunaan 5G secara besar-besaran di sini.

Kami memasuki minggu terakhir tarikh akhir 30 Jun yang telah ditetapkan oleh kerajaan untuk syarikat telekomunikasi tempatan untuk menerima tawaran akses dan ekuiti DNB, namun kami nampaknya tidak lebih dekat daripada tempat kami beberapa bulan lalu. Empat syarikat telekomunikasi besar setakat ini enggan mendaftar dengan DNB kerana kebimbangan harga dan ketelusan.

Pelancaran 5G secara besar-besaran Malaysia masih disiarkan, dan terus menjadi tajuk utama atas semua sebab buruk kerana baru semalam pemimpin Pemuda UMNO membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menggesa mereka menyiasat DNB kerana bimbang ia akan menjadi 1MDB lagi.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.