Penghantaran besar-besaran alat dengar AR/VR Apple yang telah lama dikhabarkan mungkin ditangguhkan sehingga separuh kedua 2023 disebabkan oleh “isu berkaitan perisian” yang tidak ditentukan, menurut maklumat terkini yang dikongsi hari ini oleh penganalisis teknologi Ming-Chi Kuo.

Menurut butiran terkini yang didedahkan hari ini oleh penganalisis teknologi Ming-Chi Kuo, penghantaran pukal alat dengar AR/VR Apple yang telah lama dikhabarkan mungkin ditangguhkan sehingga separuh kedua tahun 2023 berikutan “isu berkaitan perisian” yang tidak dinamakan. Walaupun Kuo berkata bahawa jualan pukal komponen set kepala masih berkemungkinan besar bermula pada separuh pertama 2023, beliau berpendapat penghantaran set kepala yang siap sepenuhnya mungkin tidak bermula sehingga separuh kedua tahun ini. Walaupun Apple memperkenalkan penutup kepala pada awal tahun ini, kelewatan ini mungkin menyebabkan ia mula diperkenalkan pada separuh kedua 2023.

Headset AR Apple Dilaporkan Tertunda Berikutan Isu Perisian

Set kepala dan SDK (Kit Pembangunan Perisian) untuk pengaturcara membuat aplikasi AR/VR untuk peranti itu boleh diperkenalkan oleh Apple pada Persidangan Pembangun Seluruh Dunia (WWDC) 2023 pada bulan Jun. Dalam laporan sebelum ini, Kuo berkata bahawa Apple berhasrat untuk memperkenalkan penutup kepala semasa acara media pada bulan Januari dan memulakan pengedaran besar-besaran pada suku kedua 2023. Walaupun Kuo tidak jelas sama ada kelewatan itu akan menyebabkan pengumuman Januari ditangguhkan, dia menegaskan bahawa selang masa yang terlalu lama antara acara media dan penghantaran pukal mungkin menjejaskan jualan.

Laporan terbaru mendakwa bahawa Apple telah membangunkan sistem pengendalian baharu yang dipanggil xrOS dan berhasrat untuk memperkenalkan penutup kepala realiti tambahan pertamanya dalam tahun kalendar akan datang. Syarikat itu sebelum ini berkata bahawa ia akan merujuk kepada sistem pengendalian sebagai “realityOS,” tetapi apabila tarikh pelancaran semakin hampir, nampaknya beberapa komponen boleh pakai yang dipasang di kepala telah berubah.

Bloomberg mencadangkan bahawa pembangunan penutup kepala realiti tambahan dilaporkan telah dipercepatkan, dan terdapat kemungkinan bahawa nama sistem pengendalian, yang kini xrOS, mungkin ditukar. Apple telah mengubah suai nama sistem pengendalian kepada xrOS, bagaimanapun, sebahagiannya supaya orang ramai dapat mengenali jenis bahan yang mungkin ditunjukkan melalui set kepala AR. Realiti lanjutan dilambangkan dengan huruf “XR”, yang membayangkan bahawa peranti akan dapat menjalankan bahan realiti campuran, yang termasuk realiti tambahan dan maya.

Alat dengar AR/VR Apple menghadapi lebih banyak kelewatan, tetapi ia masih dijangka pada tahun 2023

Set kepala AR/VR Apple yang telah lama ditunggu-tunggu mungkin menghadapi satu lagi kelewatan. Menurut data rantaian bekalan terkini yang dikumpul oleh Ming-Chi Kuo, Apple mungkin telah menangguhkan penghantaran besar-besaran alat dengarnya hingga separuh kedua 2023 kerana ia berfungsi untuk menyelesaikan isu berkaitan perisian. Kuo sebelum ini menjangkakan penghantaran besar-besaran akan bermula pada suku kedua 2023.

Bloomberg melaporkan minggu lepas bahawa alat dengar Apple akan berjalan pada platform “xrOS”, dan bukannya nama “realityOS” yang dilaporkan sebelum ini. Ini adalah perubahan yang dilaporkan dibuat oleh syarikat itu secara dalaman dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Tidak boleh dikelirukan dengan iPhone XR, Bloomberg mengatakan “xr” dalam kes ini bermaksud “realiti lanjutan.”

Menurut Kuo, perubahan dan pepijat dalam xrOS telah menyebabkan Apple menangguhkan penghantaran besar-besaran alat dengarnya hingga separuh kedua 2023. Kuo tidak memberikan sebarang alasan khusus, tetapi andaian dibuat berdasarkan tinjauan rantaian bekalan terbarunya tentang pembuatan Apple rakan kongsi.

Adalah penting untuk diingat bahawa kelewatan dalam penghantaran besar-besaran tidak semestinya bermakna alat dengar Apple tidak akan diumumkan pada separuh pertama tahun ini. Apple sentiasa boleh mengumumkan produk beberapa bulan lebih awal daripada ketersediaan sebenar, dan itu adalah sesuatu yang dilakukan pada masa lalu dengan produk seperti Apple Watch.

Walau bagaimanapun, dengan itu, Kuo bimbang bahawa pengumuman pada bulan Januari, seperti yang telah diduga, mungkin terlalu awal dan akhirnya “memudaratkan promosi dan jualan.”

Ia masih perlu ditentukan sama ada jadual acara media (sebelum ini dianggarkan pada Januari 2023) juga akan ditangguhkan, tetapi biasanya, jika tempoh masa antara acara media dan penghantaran besar-besaran produk akhir terlalu panjang, ia memudaratkan promosi dan jualan.

Kuo juga mengulangi hari ini bahawa alat dengar Apple dijangka menjadi produk yang sangat khusus. Beliau meramalkan bahawa penghantaran peranti itu akan menjadi “kurang daripada 500,000 unit” pada 2023. Ramalan Kuo adalah di bawah konsensus penganalisis lain, yang berkisar antara 800,000 hingga 1.2 juta unit.

Kesimpulan

Ia jelas mengambil masa Apple lebih lama daripada yang dijangkakan untuk menyempurnakan versi pertama alat dengar realiti campurannya, tetapi itu tidak sepatutnya mengejutkan. Ia merupakan kategori produk serba baharu untuk syarikat, yang merupakan sesuatu yang selalunya tidak menggembirakan. Dengan persaingan yang sudah ada di pasaran daripada orang-orang seperti Meta, terdapat keperluan yang jelas untuk Apple mempunyai permulaan yang kukuh dengan perkakasan AR/VRnya sendiri.

Saya juga fikir ia patut ditunjukkan bahawa Apple boleh terus menguji dan juga melancarkan ciri AR dan VR baharu pada platformnya yang lain buat sementara waktu. Ini bermakna pengguna boleh melihat jenis perkara yang boleh dilakukan dengan teknologi AR/VR dan pembangun boleh menguji teknologi sebelum set kepala khusus benar-benar tersedia.

Apakah pendapat anda tentang khabar angin dan laporan terkini mengenai alat dengar Apple? Adakah anda masih berminat untuk melihat apa yang ada pada syarikat itu? Beritahu kami di dalam ulasan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.