Video media sosial menunjukkan orang ramai bertempur dengan pegawai yang sesuai dengan hazmat di tengah-tengah peningkatan ketidakpuasan hati pekerja di kilang Foxconn

Beratus-ratus pekerja menyertai bantahan di kilang besar iPhone Foxconn di China, dengan beberapa lelaki memecahkan kamera pengawasan dan tingkap, rakaman yang dimuat naik di media sosial menunjukkan.

Adegan jarang berlaku perbezaan pendapat terbuka di China menandakan peningkatan kekacauan di kilang di bandar Zhengzhou yang telah melambangkan pengumpulan berbahaya dalam kekecewaan dengan peraturan Covid yang sangat keras di negara itu serta pengendalian situasi yang tidak cekap oleh kontrak terbesar dunia. pengilang.

Punca Terjadinya Rusuhan

Pencetus protes, yang bermula awal pada hari Rabu, nampaknya adalah rancangan untuk menangguhkan pembayaran bonus, kata ramai penunjuk perasaan dalam suapan siaran langsung. Video tersebut tidak dapat disahkan dengan segera oleh Reuters.

“Beri kami gaji kami!” melaungkan pekerja yang dikelilingi oleh orang ramai dengan pakaian hazmat lengkap, ada yang membawa belantan, menurut rakaman dari satu video. Rakaman lain menunjukkan gas pemedih mata digunakan dan pekerja menurunkan sekatan kuarantin. Beberapa pekerja telah mengadu mereka terpaksa berkongsi asrama dengan rakan sekerja yang telah diuji positif untuk Covid-19.

Foxconn dalam satu kenyataan berkata ia telah memenuhi kontrak pembayarannya dan laporan kakitangan yang dijangkiti tinggal di kampus dengan rekrut baharu adalah tidak benar.

“Mengenai sebarang keganasan, syarikat akan terus berkomunikasi dengan pekerja dan kerajaan untuk mengelakkan kejadian serupa berulang,” tambah syarikat itu.

Sumber yang biasa dengan situasi di Zhengzhou berkata pengeluaran di kilang itu tidak terjejas oleh pergolakan pekerja dan pengeluaran kekal normal.

Reuters sebelum ini melaporkan bahawa Foxconn menyasarkan untuk menyambung semula pengeluaran penuh di kilang iPhone Zhengzhou menjelang separuh kedua November.

Walaupun pergolakan terbaru telah menambah “ketidakpastian” kepada sasaran, sumber itu berkata syarikat itu masih bekerja keras untuk mencapainya, sambil menambah bahawa “hanya sebahagian” daripada rekrut baru mengambil bahagian dalam pergolakan itu.

Sumber kedua yang biasa dengan perkara itu, bagaimanapun, berkata Foxconn tidak mungkin mencapai sasaran, menunjukkan gangguan yang dicetuskan oleh pergolakan, terutamanya menjejaskan rekrut baharu yang diupah untuk merapatkan jurang dalam tenaga kerja.

“Pada asalnya, kami cuba melihat sama ada rekrut baharu boleh masuk dalam talian pada akhir November. Tetapi dengan pergolakan, sudah pasti kami tidak dapat meneruskan pengeluaran biasa menjelang akhir bulan.”

Ketidakpuasan hati terhadap peraturan kuarantin yang ketat, ketidakupayaan syarikat untuk menghapuskan wabak dan keadaan buruk termasuk kekurangan makanan telah menyebabkan pekerja meninggalkan kampus kilang sejak pembekal Apple mengenakan apa yang dipanggil sistem gelung tertutup di kilang iPhone terbesar di dunia pada akhir Oktober .

Arahan Tidak Berperikemanusiaan Dalam Kilang Apple

Di bawah operasi gelung tertutup, kakitangan tinggal dan bekerja di tapak, terasing daripada dunia yang lebih luas.

Bekas pekerja telah menganggarkan bahawa beribu-ribu meninggalkan kampus kilang. Sebelum pergolakan, kilang Zhengzhou menggaji kira-kira 200,000 orang. Untuk mengekalkan kakitangan dan menarik lebih ramai pekerja Foxconn terpaksa menawarkan bonus dan gaji yang lebih tinggi.

Pihak berkuasa tempatan juga mengambil bahagian untuk membantu, dengan beberapa menggesa askar bersara dan pekerja kerajaan untuk mengambil tugas, menurut laporan media tempatan.

Sumber pertama berkata bahawa keghairahan pihak berkuasa tempatan untuk mengambil pekerja mungkin telah memainkan peranan dalam menyebabkan “miskomunikasi” dengan pekerja baharu dalam isu termasuk elaun dan penginapan.

Kerajaan Zhengzhou tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Dalam video itu, pekerja menceritakan tentang bagaimana mereka tidak pasti sama ada mereka akan mendapat makanan semasa dalam kuarantin atau di sekatan yang tidak mencukupi untuk membendung wabak.

“Foxconn tidak pernah melayan manusia sebagai manusia,” kata seorang.

Apple tidak menjawab permintaan untuk komen.

“Kini terbukti bahawa pengeluaran gelung tertutup di Foxconn hanya membantu dalam mencegah Covid daripada merebak ke bandar, tetapi tidak melakukan apa-apa (jika tidak memburukkan lagi) untuk pekerja di kilang,” Aiden Chau dari Buletin Buruh China, seorang Hong Kumpulan advokasi yang berpangkalan di Kong, berkata dalam e-mel.

Setakat petang Rabu, kebanyakan rakaman di Kuaishou, platform media sosial tempat Reuters menyemak banyak video, telah diturunkan. Kuaishou tidak menjawab permintaan untuk komen.

Kesimpulan

Imej protes datang pada masa pelabur bimbang tentang peningkatan isu rantaian bekalan global, sebahagiannya disebabkan oleh dasar sifar Covid China yang bertujuan untuk menghapuskan setiap wabak.

Sekatan dan rasa tidak puas hati telah melanda pengeluaran. Reuters melaporkan minggu lalu bahawa pengeluaran iPhone di kilang Zhengzhou boleh merosot sebanyak 30% pada bulan November disebabkan oleh sekatan Covid.

Foxconn ialah pembuat iPhone terbesar Apple, menyumbang 70% daripada penghantaran iPhone di seluruh dunia. Ia menghasilkan kebanyakan telefon di kilang Zhengzhou, walaupun ia mempunyai tapak pengeluaran lain yang lebih kecil di India dan selatan China.

Saham Foxconn, secara rasmi dipanggil Hon Hai Precision Industry Co Ltd, telah merosot 2% sejak pergolakan muncul pada akhir Oktober.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.