Prototaip Samsung Galaxy Z Fold 5 mungkin membetulkan kelemahan terbesar Fold 4

Samsung mempunyai rancangan bercita-cita tinggi untuk telefon boleh lipat seterusnya, dan jika laporan yang keluar dari Korea boleh dipercayai, peningkatan itu agak ketara. Sebuah blog Korea telah berkongsi imej prototaip dengan reka bentuk engsel yang dilaporkan Samsung dipamerkan di CES 2023.

Perbandingan sebelah menyebelah prototaip ini (melalui Naver) menggegarkan reka bentuk engsel yang dibayangkan semula dan peranti Samsung Galaxy Z Fold 4 menyerlahkan dua perbezaan utama. Pertama, tiada jurang seperti baji antara kedua-dua bahagian telefon.

Design No-Gap Terbaru

Kedua, terima kasih kepada reka bentuk tanpa jurang, telefon boleh lipat prototaip kelihatan lebih langsing. Awal bulan ini, Naver juga melaporkan tentang mekanisme titisan baharu untuk panel boleh lipat yang pada asasnya akan menghilangkan lipatan pada peranti Samsung yang akan datang.

Sekarang, ini kebanyakannya berita baik, dengan perhatian yang berhati-hati. Mari mulakan dengan reka bentuk engsel. Samsung dilaporkan akan menggunakan reka bentuk celah bergerak untuk engsel yang akan menampung “titisan skrin” apabila peranti dilipat.

Terima kasih kepada reka bentuk titisan, jejari kelengkungan adalah lebih tinggi, yang bermakna kurang ketegangan pada bahan boleh dilipat dan lebih tahan lama. Kelebihan utama, mengikut beberapa kebocoran, adalah hampir kehilangan lipatan di sepanjang bahagian tengah.

Ya, anda akan terbiasa dengan lipatan semasa anda meluangkan sedikit masa dengan Galaxy Z Fold 4, tetapi ia masih ada. Saya tidak menemui seorang pun yang bermain sebentar dengan Galaxy Z Fold 4 saya dan tidak menyebut masalah lipatan.

Inovasi Samsung Terbaru

Pembuat telefon pintar Cina telah melakukan kerja yang lebih baik dalam mengendalikan teka-teki lipatan. Ambil, sebagai contoh, Oppo Find N dan penggantinya, yang hampir tidak menunjukkan sebarang kemiripan lipatan pada skrin boleh lipat dalam. Ia kelihatan menakjubkan, secara peribadi.

Dengan lipatan hilang, Samsung akan menyelesaikan salah satu gangguan terbesar telefon boleh lipatnya. Syukurlah, reka bentuk engsel yang diperhalusi juga bermakna Samsung juga menyingkirkan jurang berbentuk V antara dua bahagian Galaxy Z Fold 4.

Sekurang-kurangnya peranti prototaip yang digambarkan di CES nampaknya menunjukkan reka bentuk tanpa celah. Sungguh mengejutkan memandangkan peraturan Samsung sebagai perintis dalam trend telefon boleh lipat bahawa ia sebenarnya saingan seperti Oppo, Xiaomi, dan Honor yang sudah menawarkan peranti boleh lipat dengan reka bentuk tanpa celah.

Jurang itu, selain daripada merosakkan pemandangan, juga merupakan bahaya mekanikal. Saya sering menjumpai zarah kecil berada pada skrin setiap kali saya membuka Galaxy Z Fold 4 saya. Dengan reka bentuk tanpa celah, Samsung juga akan memastikan perlindungan kemasukan yang lebih dipercayai terhadap habuk dan air. Dan di atas itu, ia hanya kelihatan menakjubkan.

Ia juga akhirnya membebaskan pengguna telefon pintar daripada sarung pelindung dua bahagian yang menyusahkan untuk Galaxy Z Fold 4, yang diperlukan kerana bahagian bersudut tidak mudah untuk meletakkan sarung dalam satu bahagian.

Kesimpulan

Reka bentuk tanpa celah juga bermakna Galaxy Z Fold 5 sepatutnya berasa jauh lebih ramping dan lebih mudah dipoket, walaupun ketebalan sebenar batu tulis tidak banyak berubah. Saya suka Galaxy Z Fold 4, tetapi setiap kali saya mengambilnya, ketebalannya benar-benar memberikan sedikit senaman pada tapak tangan saya.

Tetapi kurus datang dengan kos. Dengan mengandaikan Samsung telah mencapai kelebihan telefon boleh lipat tanpa lipatan tanpa celah yang juga lebih ramping dan licin secara drastik, terdapat beberapa kompromi praktikal.

Dengan ruang mengecil di dalam casis, kapasiti bateri kemungkinan besar akan terjejas. Selain itu, apabila bahagian dalam terlalu rapat, kebolehbaikan akan menjadi sukar, malah pembaikan atau penggantian kecil akan menelan belanja yang banyak.

Satu lagi trend membimbangkan yang berulang kali saya alami pada telefon nipis dan kecil ialah perkakasan haba yang lemah. Ia bukan sahaja permainan, malah tangkapan video yang menjadikan telefon ini panas dengan cepat, yang membawa kepada kejatuhan bingkai atau kegagapan apl.

Tidak perlu melihat lebih jauh daripada Pixel 7 dan Samsung Galaxy S22 untuk masalah pemanasan kerana perkakasan terma di bawah taranya. Di sini diharapkan Samsung tidak berkompromi dengan kebimbangan praktikal ini apabila akhirnya meletakkan Galaxy Z Fold 5 yang lebih nipis dan tanpa celah di rak pada akhir tahun ini.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.