Cip baharu itu menghimpunkan penambahbaikan seperti peningkatan prestasi, penjejakan sinar masa nyata dan sokongan Wi-Fi 7

Qualcomm baru sahaja menanggalkan platform mudah alih perdana baharunya dalam bentuk Snapdragon 8 Gen 2 (SD8G2). Mengikuti kitaran kemas kini tahunan tradisionalnya, seseorang boleh mengharapkan peningkatan merentas pelbagai faktor daripada platform termasuk prestasi umum, grafik, AI dan pengimejan.

Mari kita mulakan dengan asas: platform mudah alih SD8G2 membawa CPU Kryo 64-bit 4nm yang menampilkan teras Arm Cortex-X3 Prime dengan kelajuan jam sehingga 3.2GHz. Ia juga dilengkapi dengan empat teras Prestasi yang berjalan pada 2.8GHz bersama-sama dengan tiga teras Kecekapan dengan kelajuan jam sehingga 2.0GHz.

Platform Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm mendakwa bahawa CPU menawarkan sehingga 35% prestasi lebih pantas manakala mampu sehingga 40% lebih cekap kuasa daripada rakan sejawatannya dalam Gen 1. Dari segi grafik, syarikat itu berkata bahawa GPU Adreno dalam keluaran Gen 2 membawa sehingga 25% prestasi lebih pantas dan 45% lebih penjimatan kuasa.
Selain itu, GPU yang dipertingkatkan juga membolehkan SD8G2 menjadi platform mudah alih pertama yang menyokong Vulkan 1.3 dan mampu membuka kunci sehingga 30% peningkatan prestasi untuk API grafik. Melalui GPU, Gen 2 juga mampu menyampaikan penjejak sinar masa nyata dipercepat perkakasan serta sokongan untuk Unreal Engine 5 dan rangka kerja Metahuman.

Dari segi AI, Qualcomm menyatakan bahawa keluaran Gen 2 ini membawa Enjin AI Qualcomm terpantas dan paling maju setakat ini. Ia dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Hexagon yang dinaik taraf yang termasuk pemecut tensor yang lebih besar yang membantu meningkatkan prestasi AI sehingga 4.35 kali serta keupayaan inferens jubin mikro.

Tambahan pula, platform Gen 2 perdana juga merupakan platform mudah alih Snapdragon pertama yang mampu menyokong format ketepatan INT4 yang boleh membantu menyampaikan sehingga 60% peningkatan dari segi prestasi setiap watt semasa inferens AI. Sebaliknya, Qualcomm Sensing Hubnya membawa pemproses AI dwi dan 50% lebih memori yang turut membantu meningkatkan prestasi AI SD8G2.

Feature Snapdragon 8 Gen 2

Untuk pengimejan, SD8Gen2 bergantung pada ISP Qualcomm Spectra 18-bit yang mempunyai sambungan terus ke pemproses Heksagon platform, mewujudkan apa yang digelar syarikat itu sebagai Cognitive-ISP. Antara ciri baharu yang telah dibawa oleh ISP ke meja termasuk pembahagian semantik masa nyata untuk pemprosesan foto dan video yang dimungkinkan melalui kerjasama dengan Arcsoft.
ISP juga dilengkapi dengan enjin cahaya malap dan bokeh baharu, Pro Sight Video Capture dan codec AV1 yang menyokong main balik video sehingga 8K HDR pada 60 fps. Ia terus menyokong tangkapan foto sehingga 200MP sama seperti pendahulunya walaupun Qualcomm menyatakan bahawa platform Gen 2 telah dioptimumkan untuk penderia baharu seperti 200MP Samsung ISOCELL HP3 manakala teknologi HDR bertindih quad digital baharu Sony dalam penderia IMX800 dan IMX989 juga telah diperhalusi untuk Snapdragon.

Untuk ketersambungan, SD8G2 telah dilengkapi dengan sistem modem-RF Snapdragon X70 5G yang pada asalnya diumumkan syarikat itu pada bulan Februari. Terdapat juga Sistem FastConnect 7800 yang menyediakan sokongan untuk Wi-Fi 7 yang boleh memberikan kelajuan puncak 5.8Gbps dan ia juga mempunyai keupayaan Bluetooth 5.3 bersepadu.

Dari segi bunyi, platform Gen 2 baharu turut membawakan audio spatial dengan keupayaan pengesanan kepala dinamik bersama-sama dengan sokongan untuk penstriman muzik tanpa kehilangan 48kHz. Syarikat itu juga mendakwa bahawa platform baharu itu boleh menyampaikan tahap kependaman gerakan-ke-bunyi yang rendah iaitu 48ms dan saluran belakang suara terbina dalam yang merupakan dua ciri yang boleh memberi manfaat kepada pemain di luar sana.

Kesimpulan

Senarai panjang syarikat telah pun mengesahkan komitmen mereka terhadap Snapdragon 8 Gen 2 baharu termasuk bahagian ROG ASUS, HONOR, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Red Magic, Redmi, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu, dan ZTE. Dari segi peranti sebenar, pengguna boleh menjangkakan untuk melihat produk berasaskan Snapdragon 8 Gen 2 baharu menjelang akhir tahun 2022 yang bermakna ia boleh didedahkan dalam beberapa minggu akan datang.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.