Jualan telefon akan turun lebih banyak daripada jangkaan pada 2022, kata Qualcomm.
Pembuat cip Qualcomm telah mengumumkan bahawa jualan telefon akan turun lebih daripada jangkaan, dalam dua digit rendah, tahun ini berikutan persekitaran ekonomi global yang tidak menentu.

Pembuat cip Qualcomm telah mengumumkan bahawa jualan telefon akan turun lebih daripada jangkaan, dalam dua digit rendah, tahun ini disebabkan oleh persekitaran ekonomi global yang tidak menentu.

Mengumumkan keputusan suku keempat fiskal, Cristiano Amon, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Qualcomm, berkata bahawa “sementara prospek kewangan kami terjejas buat sementara waktu oleh inventori saluran yang tinggi, strategi kepelbagaian dan peluang jangka panjang kami kekal tidak berubah”.

“Memandangkan ketidaktentuan yang disebabkan oleh persekitaran makroekonomi, kami sedang mengemas kini panduan kami untuk tahun kalendar 2022 volum telefon bimbit 3G/4G/5G daripada penurunan peratusan pertengahan satu digit tahun ke tahun, kepada penurunan peratusan dua digit yang rendah, ” Qualcomm berkata dalam satu kenyataan lewat pada hari Rabu.

Kerugian Tinggi

Kemerosotan pesat dalam permintaan dan pengurangan kekangan bekalan merentas industri semikonduktor telah menyebabkan inventori saluran meningkat, ia mengakui. Pada Q4nya, syarikat itu menyampaikan hasil rekod sebanyak $11.4 bilion, mencerminkan hasil rekod dalam perniagaan chipsetnya dan prestasi kukuh dalam pelesenan. Pendapatan FY22 sebanyak $44 bilion meningkat 32% tahun ke tahun.

“Dalam telefon bimbit, kami memeterai perjanjian berbilang tahun baharu dengan Samsung, memperluaskan penggunaan platform Snapdragon untuk produk Samsung Galaxy premium masa depan di seluruh dunia,” kata Amon.

“Snapdragon telah menjadi sinonim dengan pengalaman mudah alih premium di seluruh dunia. Dalam bidang automotif, reka bentuk kami memenangi saluran paip merentasi sambungan, kokpit digital dan ADAS kini melebihi $30 bilion.

“Walaupun tinjauan kewangan kami terjejas buat sementara waktu oleh inventori saluran yang tinggi, strategi kepelbagaian dan peluang jangka panjang kami kekal tidak berubah,” kata CEO itu.

Keupayaan AI mengubah permainan platform pengiraan Snapdragon, baru-baru ini ditunjukkan pada persidangan pembangun Microsoft Ignite 2022, akan mentakrifkan semula pengalaman pengguna pada Windows 11.

“Dalam rangkaian edge IoT, kami telah melihat daya tarikan perkongsian positif berkaitan dengan pelancaran penyelesaian Wi-Fi 6 dan 6E untuk pusat akses perusahaan dan sistem jaringan runcit,” kata Amon.

Ramalan Pihak Qualcomm

Oleh Chavi Mehta dan Jane Lanhee Lee

-Ramalan Qualcomm Inc untuk pendapatan suku cuti turun kira-kira $2 bilion daripada anggaran Street, kerana pembuat cip itu bergelut dengan kemerosotan dalam jualan kepada pelanggan telefon pintar, menyebabkan sahamnya turun 7% dalam dagangan selepas waktu kerja. Syarikat itu juga mengunjurkan keuntungan yang lebih rendah daripada jangkaan untuk suku tersebut, dan berkata ia menjangkakan penurunan peratusan dua digit yang rendah dalam volum telefon bimbit tahun ini, berbanding dengan ramalan sebelumnya penurunan peratusan pertengahan satu digit.

Ramalan mengecewakan Qualcomm datang sejurus selepas kedua-dua Intel Corp dan Advanced Micro Devices Inc mengurangkan anggaran pendapatan mereka, sebagai tanda bahawa kemerosotan dalam permintaan sedang melanda industri yang lebih luas. Pembuat cip termasuk Texas Instruments dan Micron Technology juga telah menimbulkan kebimbangan mengenai penurunan mendadak dalam permintaan daripada syarikat elektronik apabila pengguna mengekang perbelanjaan mengikut budi bicara mereka disebabkan oleh inflasi yang tinggi selama beberapa dekad, kenaikan kadar faedah dan kebimbangan kelembapan ekonomi.

Pemulihan dalam pasaran telefon pintar boleh ditolak ke separuh kedua 2023 daripada separuh pertama, kata penganalisis IDC Nabila Popal.

“Permintaan telah menurun di seluruh dunia, tetapi begitu banyak di China serta di pasaran baru muncul. Inilah yang sebenarnya paling menarik (menurun) pasaran telefon pintar,” katanya.

Pelonggaran kekurangan cip dan kesesakan rantaian bekalan pada suku kebelakangan ini telah menyebabkan lebihan inventori di pembuat telefon pintar, dengan Qualcomm menganggarkan “inventori meningkat” bernilai kira-kira lapan hingga 10 minggu yang boleh mengambil masa beberapa suku untuk diselesaikan. Ketua Pegawai Kewangan Qualcomm Akash Palkhiwala berkata suku cuti itu boleh menjadi bahagian bawah dari segi inventori kerana pengeluar menggunakan cip sedia ada mereka.

Hasil daripada perniagaan telefon bimbit Qualcomm, yang menyumbang lebih daripada separuh jumlah jualannya, meningkat 40% pada suku keempat berakhir 25 September, walaupun hasil daripada cip yang membolehkan sambungan WiFi dan Bluetooth turun sebanyak satu perlima. Ia bukan semua malapetaka dan kesuraman untuk Qualcomm kerana ia memenangi lebih banyak perniagaan daripada Apple, yang mana pembuat cip itu cuba kurang bergantung padanya, dan berkata syarikat itu akan mula melihat manfaat daripada peningkatan bahagian cip yang digunakan Samsung pada suku Mac.

Qualcomm berkata ia kini menjangkakan untuk memiliki sebahagian besar bahagian modem 5G untuk pelancaran iPhone 2023, meningkat daripada andaian sebelumnya sebanyak 20%. Ia juga berkata pada panggilan selepas pendapatan bahawa ia menganggap sumbangan minimum daripada Apple pada fiskal 2025.

Kesimpulan

“Kami percaya Apple akan memacu sedikit pertumbuhan pada suku Disember … tetapi pasaran Android sangat lemah dan banyak model boleh lipat peringkat premium baharu yang dilancarkan beberapa bulan lalu tidak laku sama sekali,” kata Kinngai Chan, penganalisis di Summit Kumpulan Wawasan.

Syarikat itu juga menghadapi persaingan yang lebih sengit daripada pembuat cip Taiwan MediaTek dalam pasaran Android yang lebih tinggi, kata Runar Bjørhovde, penganalisis penyelidikan di Canalys. Qualcomm meramalkan pendapatan suku semasa antara $9.2 bilion dan $10 bilion, berbanding anggaran penganalisis sebanyak $12.02 bilion, menurut Refinitiv. Ia menjangkakan pendapatan larasan sesaham antara $2.25 dan $2.45, berbanding jangkaan $3.42.

Untuk menghadapi persekitaran makroekonomi yang sukar, Ketua Eksekutif Qualcomm, Cristiano Amon memberitahu penganalisis bahawa syarikat itu telah melaksanakan pembekuan pengambilan pekerja dan akan mengurangkan lagi perbelanjaan operasi mengikut keperluan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.