Razer Kiyo Pro Ultra ialah kamera web terbaharu untuk mengejar kualiti kamera DSLR, menjanjikan imej yang lebih jelas berbanding pesaing dari Logitech dan Elgato

Saya mengenali Webcam dengan baik. Oleh itu, apabila saya melihat kamera web 4K Kiyo Pro Ultra baharu Razer di CES 2023, dimensi bersaiz lensanya yang terpotong di atas paparan komputer riba pasti menarik perhatian saya.

Terdapat dua aliran pemikiran pada kamera web. Dalam kem pertama, terdapat orang yang percaya bahawa ia meningkat dengan cepat dan kemudian jatuh lebih cepat selepas 2020. Kemudian terdapat kem kedua: penstrim, pencipta kandungan dan pekerja jauh yang menghargai kamera web berkualiti tinggi tanpa menggunakan kamera sebenar kamera sebagai kamera web, dan mereka sanggup membayar dolar tinggi untuknya.

Bagi orang di kem pertama, kamera web baharu, malah yang canggih dan penuh ciri seperti Razer Kiyo Pro Ultra, adalah “meh” yang besar. Tetapi bagi sesiapa sahaja dalam kem kedua (termasuk saya sendiri), kamera web 4K baharu Razer boleh menjadi penukar permainan berbanding kamera web komputer riba terbina dalam atau kamera Logitech yang sudah tua.

BIG SENSOR BERMAKSUD PENINGKATAN KUALITI IMEJ BESAR

Kamera web bukan Ultra Kiyo mendahului pada resolusi 1080p pada 30 fps. Sebagai perbandingan, Kiyo Pro Ultra mempunyai sensor Sony Starvis 2 1/1.2 inci yang mampu resolusi 4K pada 30 fps atau 1080p pada 60 fps.

Penderia hampir 1 inci bermaksud dua perkara: saiz fizikal Kiyo Pro Ultra adalah besar (seperti lensa kit ringkas yang disertakan dengan DSLR atau kamera tanpa cermin) dan kualiti imej dipertingkatkan dengan baik. Kamera web mempunyai apertur f/1.7 yang menghasilkan kedalaman medan cetek yang sangat bagus dan ini juga bermakna prestasi cahaya rendah adalah lebih baik.

Razer berkata terdapat autodedahan, pemprosesan imej berkuasa AI dan penjejakan muka. Saya menguji Kiyo Pro Ultra dengan sekumpulan orang yang bergerak di sebelah dan di hadapan dan di belakang saya dan autofokus kelihatan agak baik. Satu perkara yang anda akan perasan tiada pada Kiyo Pro Ultra berbanding kamera web Kiyo Pro biasa ialah tiada lampu cincin; Saya merinduinya di Ultra.

EASY SETUP

Kiyo Pro Ultra adalah plug-and-play melalui USB 3.0. Dengan aplikasi Razer Synapse, anda boleh mengubah suai pelbagai tetapan gambar kamera seperti ISO, kelajuan pengatup dan menyorot. Semuanya sangat mudah dan aplikasinya sangat hijau – ini adalah Razer.

Terdapat cincin bertekstur kecil yang kemas yang boleh anda pintal untuk menyekat kamera web secara mekanikal. Anda boleh melihat ia kelihatan seperti apertur kanta dalam imej atas di atas. Ia benar-benar memuaskan, tetapi saya harap ia juga mematikan kamera web secara elektronik dan/atau meredamkan mikrofon. Malangnya, ia hanya pengatup privasi mekanikal. Lebih baik daripada tiada yang saya rasa.

Kamera kelihatan sangat serupa dengan lelarannya yang lain dan merasakan kualiti yang sangat kukuh dan boleh dipercayai. Ia menggunakan klip yang sama seperti yang lain, yang akan berfungsi dengan hampir mana-mana paparan atau monitor, tetapi ia mempunyai pelekap tripod suku inci jika anda lebih suka melekapkannya dengan cara itu.

Terdapat pengatup fizikal pada bahagian hadapan kamera yang boleh anda tutup untuk privasi dengan memulas kamera. Untuk perjalanan, terdapat penutup kanta tambahan untuk mengelakkan calar kanta secara tidak sengaja.

Kesimpulan

Terdapat juga penjejakan muka “lanjutan”, mod potret yang memaparkan kesan bokeh kabur di latar belakang, dan memori onboard supaya anda boleh menyesuaikan profil anda dan membawanya semasa dalam perjalanan. Kegemaran saya, walau bagaimanapun, ialah kemasukan pengatup privasi terbina dalam yang anda aktifkan dengan memutar kes itu. Ia tidak menggantikan penutup berasingan yang disertakan dengan model terdahulu, yang masih berada di dalam kotak, tetapi ia merupakan peningkatan yang besar memandangkan penutupnya cukup mudah untuk hilang.

Jika spesifikasi tidak memberikannya, tanda harga $299.99 (~RM1313) menunjukkan bahawa ia ditujukan tepat kepada penstrim yang mahukan salah satu kamera web terbaik yang mungkin. Lagipun, pengguna umum masih akan menerima pemampatan daripada Google Meet, Zoom dan seumpamanya, manakala satu-satunya sekatan jalan dalam cara penstrim ialah kadar bit mereka. Ia akan tersedia di Razer Store mulai 5 Januari.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

 

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

 
 
FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.