Akhir sekali, Samsung akan menggunakan Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 untuk siri Galaxy S23 di setiap rantau kali ini.

Menurut laporan, Qualcomm akan mempunyai bahagian terbesar dalam pengeluaran chipset di seluruh dunia, bermakna S23 yang dijual di Amerika Syarikat, Kanada dan China tidak akan menggunakan chipset Exynos di bawah par. Setakat yang kami tahu, TSMC akan bertanggungjawab untuk mengeluarkan versi standard cipset, manakala Samsung Foundry akan membuat versi overclocked reka bentuk cip untuk telefon pintar mereka sendiri.

Chipset datang dalam dua versi berbeza: Versi AB dihasilkan oleh proses LPE 4nm Samsung, manakala Versi AC dihasilkan oleh nod proses N4P TSMC.

Terdahulu, kami membincangkan bahawa S23 mempunyai skor Geekbench yang berbeza daripada pemproses 8 Gen 2. Oleh itu, perlu diingat bahawa Samsung menghasilkan cipset untuk telefonnya sendiri yang akan menjelaskan perbezaan markah.

Sebagai ganti Snapdragon 8 Gen 2, Samsung S23 mungkin menggunakan versi cipset yang sama. Daripada mengehadkan kelajuan jam maksimum teras Cortex X-3 Prime kepada 3.2GHz, adalah spekulasi bahawa versi overclocked yang terdapat dalam semua peranti Galaxy S23 akan mempunyai teras Cortex X-3 yang mampu mencapai jam sehingga 3.32 GHz.

Walaupun standard Snapdragon 8 Gen 2 menampilkan Adreno 740 dengan jam pada 680 MHz, kita juga mungkin melihat peningkatan dalam kelajuan jam GPU. Chipset overclocked Samsung S23, sebagai perbandingan, akan menampilkan GPU yang mencatatkan masa pada 719MHz.

Overclocked Chipset

Terdapat beberapa berita hari ini mengenai “versi khas” Samsung Snapdragon 8 Gen 2. Walaupun TSMC akan mengeluarkan varian biasa cipset, nampaknya Samsung Foundry akan mengeluarkan versi overclocked reka bentuk cip untuk telefonnya sendiri. Tweet dari Twitter tipster RGcloudS mengatakan bahawa terdapat dua versi chipset. Versi AB dibuat oleh Samsung menggunakan proses LPE 4nm manakala varian AC dihasilkan menggunakan nod proses N4P TSMC.

TSMC dan Samsung Foundry ialah dua pengeluar cip terkemuka dunia di seluruh dunia (dalam susunan itu). Xiaomi baru-baru ini menyiarkan di laman media sosial China Weibo bahawa Siri 13nya akan menjadi antara telefon pertama yang menggunakan SoC Snapdragon 8 Gen 2.

Siri Samsung Galaxy S23 termasuk Galaxy S23, Galaxy S23+ dan Galaxy S23 Ultra yang paling popular. Ketiga-tiganya dijangka akan diperkenalkan pada Januari atau Februari semasa acara Samsung Unpacked seterusnya.

Ciri baharu Hot untuk Galaxy S23 Ultra dijangka menjadi kamera 200MP di bahagian belakang yang dipacu oleh pemproses imej 200MP baharu yang dibangunkan oleh Samsung. Ini bukan pemproses imej HP1 ISOCELL 200MP yang dibuat oleh Sammy dan digunakan pada Motorola X30 Ultra dan Xiaomi 12T Pro.

Peningkatan Perfomance Yang Besar

Awal bulan ini, kami memberitahu anda bahawa Samsung dilaporkan akan menggunakan cipset Snapdragon 8 Gen 2 overclocked untuk menghidupkan siri Galaxy S23 yang akan datang. Daripada mengehadkan kelajuan jam teras Cortex X-3 Prime berprestasi ultra tinggi cip pada 3.2GHz, versi komponen yang akan ditemui di bawah tudung semua unit Galaxy S23 dikhabarkan mempunyai Cortex X-3 teras berjalan sepantas 3.32GHz.

Teras Cortex X-3 akan memberikan prestasi sehingga 25% lebih besar daripada Cortex X-2. ARM berkata, “Program Tersuai Cortex-X membolehkan penyesuaian dan pembezaan melangkaui pelan hala tuju tradisional produk Arm Cortex, menawarkan rakan kongsi kami cara untuk menyampaikan prestasi muktamad yang diperlukan untuk kes penggunaan khusus mereka.”

Secara tradisinya, Samsung telah menjanakan barisan Galaxy S dengan cip Exynos sendiri di mana-mana kecuali A.S., Kanada dan China. Tetapi nampaknya ramai pembeli Galaxy S tidak berpuas hati dengan mengeluarkan harga perdana untuk telefon yang mereka rasakan dikuasakan oleh SoC Exynos yang lebih rendah. Ini akan diperbetulkan tahun ini kerana nampaknya Qualcomm telah mengesahkan bahawa ia akan mempunyai “bahagian global” siri Galaxy S23 tahun ini.

Kesimpulan

Sama ada cip itu akan menjadi lebih cepat adalah perkara lain, tetapi mungkin bahagian yang paling menarik dari dakwaan Ice Universe ialah cip ini adalah untuk pasaran Eropah. Dari segi sejarah, perdana Samsung Eropah telah dihantar dengan cip Exynos di dalamnya, bermakna ini akan menjadi yang pertama untuk barisan itu.

Ia masih belum jelas sama ada cip berkelajuan tinggi khas itu akan unik untuk orang Eropah atau jika mereka di Amerika Syarikat juga akan mendapatkannya, tetapi masa akan menentukan. Nampaknya tidak mungkin Samsung akan menggunakan dua versi cip yang sama dalam telefon yang sama – tetapi itu tidak berhenti memasukkan dua cip berbeza dalam telefon yang sama selama bertahun-tahun, jadi tekaan anda sama baiknya dengan kami pada ketika ini.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.