Kajian mencatatkan 24% daripada 12 hingga 34 tahun di seluruh dunia mendengar pada ‘tahap tidak selamat’ pada peranti dan melawat tempat yang bising. Kajian itu menyatakan bahawa 27% daripadanya ialah ‘bawah umur’ terdedah kepada bunyi yang berlebihan daripada peranti pendengaran peribadi.

Lebih daripada 1 bilion remaja dan dewasa muda mungkin berisiko kehilangan pendengaran kerana penggunaan fon kepala, fon telinga dan fon telinga serta kehadiran mereka di tempat muzik yang kuat, satu kajian mencadangkan.

Pasukan penyelidik antarabangsa menganggarkan bahawa 24% daripada 12 hingga 34 tahun mendengar muzik pada peranti pendengaran peribadi pada “tahap tidak selamat”. Penemuan itu diterbitkan dalam jurnal BMJ Global Health.

Mereka menyeru kerajaan untuk “segera” melaksanakan dasar mendengar selamat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa lebih daripada 430 juta orang dari semua peringkat umur di seluruh dunia pada masa ini mengalami kehilangan pendengaran yang hilang upaya. Golongan muda amat terdedah kerana penggunaan peranti pendengaran peribadi (PLD) mereka, seperti telefon pintar, fon kepala dan fon telinga, serta daripada melawat tempat muzik yang kuat, di tengah-tengah penguatkuasaan peraturan yang lemah.

“Kejadian berulang atau bahkan pendengaran tidak selamat yang berulang boleh menyebabkan kerosakan fisiologi pada sistem pendengaran, yang ditunjukkan sebagai tinnitus sementara atau kekal dan/atau perubahan pada pendengaran,” kata penyelidik.

“Kerosakan daripada pendengaran yang tidak selamat boleh menjadi lebih teruk sepanjang perjalanan hidup, dan pendedahan bunyi lebih awal dalam kehidupan mungkin menjadikan individu lebih terdedah kepada kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia.”

Kajian risiko masalah pendengaran

Kajian mereka mengkaji kadar mendengar yang tidak selamat di seluruh dunia.

Para penyelidik, yang diketuai oleh ahli akademik di University of South Carolina di AS, meneliti kajian terdahulu mengenai peranti pendengaran peribadi dan tempat muzik yang kuat yang berlaku antara 2000 dan 2021.

Tiga puluh tiga kajian yang melibatkan lebih 19,000 orang telah dimasukkan dalam analisis.

Pengarang menganggarkan bahawa 23% orang dewasa belajar dan 27% daripada “bawah umur” terdedah kepada bunyi yang berlebihan daripada peranti pendengaran peribadi.

Mereka juga mengunjurkan bahawa 48% orang berumur 12 hingga 34 tahun di seluruh dunia terdedah kepada bunyi bising yang berlebihan di tempat muzik yang kuat seperti kelab atau bar, tetapi memberi amaran bahawa terdapat “kepastian terhad” dalam anggaran itu. Berdasarkan angka ini, para penyelidik menganggarkan bahawa bilangan global remaja dan dewasa muda yang berpotensi berisiko kehilangan pendengaran akibatnya adalah antara 0.67 bilion hingga 1.35 bilion.

Penulis mengakui penemuan itu tidak mengambil kira “faktor demografi” atau “perubahan kepada dasar mendengar selamat di sesetengah negara”, tetapi menyimpulkan bahawa pendedahan kepada muzik yang kuat di tempat dan melalui peranti pendengaran peribadi boleh bermakna sebanyak satu bilion remaja dan muda. orang dewasa boleh berisiko kehilangan pendengaran di kemudian hari.

Mereka membuat kesimpulan: “Amalan mendengar yang tidak selamat sangat berleluasa di seluruh dunia dan boleh menyebabkan lebih 1 bilion orang muda berisiko kehilangan pendengaran.

“Penemuan ini menyerlahkan keperluan mendesak untuk melaksanakan dasar yang tertumpu pada tabiat mendengar yang selamat di seluruh dunia untuk menggalakkan pencegahan kehilangan pendengaran.”

Ini adalah cara untuk mencegahnya

Apabila bercakap mengenai telefon, muzik, filem dan rancangan, adalah perkara biasa bagi remaja dan dewasa muda untuk mendengar terlalu kuat dan terlalu lama, menurut kajian yang diterbitkan Selasa dalam jurnal BMJ Global Health.

“Kami menganggarkan bahawa 0.67 hingga 1.35 bilion individu berumur 12-34 tahun di seluruh dunia berkemungkinan terlibat dalam amalan mendengar yang tidak selamat,” dan oleh itu berisiko untuk kehilangan pendengaran, kata pengarang kajian utama Lauren Dillard melalui e-mel. Dillard ialah seorang perunding kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan seorang felo pasca doktoral di Universiti Perubatan Carolina Selatan.

Pendedahan kepada bunyi pada volum yang terlalu tinggi boleh meletihkan sel dan struktur deria di telinga, kata Dillard. Jika itu berlaku terlalu lama, ia boleh menjadi rosak kekal, mengakibatkan kehilangan pendengaran, tinnitus atau kedua-duanya.

Penyelidik menjalankan meta-analisis artikel saintifik mengenai amalan mendengar tidak selamat yang diterbitkan antara 2000 dan 2021 merentas tiga pangkalan data, kata kajian itu.

Amalan tidak selamat itu dikesan mengikut penggunaan fon kepala serta kehadiran di tempat hiburan, seperti konsert, bar dan kelab, menurut kajian itu.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengehadkan paras bunyi selamat pada sekitar 85 desibel selama 40 jam seminggu. Jika anda mendengar hanya 2½ jam dalam sehari, itu adalah bersamaan dengan kira-kira 92 desibel, kata kajian itu.

Dipalamkan ke telefon pintar yang dimuat turun dengan fail audio MP3, pendengar sering memilih volum setinggi 105 desibel, dan tempat selalunya berkisar antara 104 hingga 112 desibel, kata kajian itu.

Nasib baik, dasar, perniagaan dan individu boleh melaksanakan langkah-langkah untuk menggalakkan pendengaran yang selamat dan melindungi pendengaran daripada kerosakan dari semasa ke semasa, kata Dillard.

Analisis kajian adalah ketat, dan bukti yang meyakinkan bahawa kehilangan pendengaran harus menjadi keutamaan kesihatan awam, kata De Wet Swanepoel, profesor audiologi di Universiti Pretoria di Afrika Selatan. Swanepoel tidak bergabung dengan kajian itu.

“Muzik adalah hadiah untuk dinikmati sepanjang hayat,” kata Swanepoel, yang juga ketua editor Jurnal Audiologi Antarabangsa. “Mesejnya adalah untuk menikmati muzik anda tetapi dengan selamat.”

Kesimpulan perkara yang perlu dilakukan dengan peranti anda

Sama ada mendengar pada peranti anda sendiri atau di konsert, Dillard memberi amaran bahawa telinga berdering adalah petanda yang baik bahawa muzik itu terlalu kuat.

Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mengelakkan kerosakan sebelum anda melihat kesannya. Sesetengah peranti membenarkan orang ramai memantau tahap pendengaran mereka dalam tetapan peranti, katanya. Malah sesetengahnya akan memaklumkan anda apabila anda telah mendengar terlalu kuat terlalu lama.

“Jika peranti anda menyatakan anda mendengar pada tahap yang tidak selamat, kecilkan kelantangan dan dengar muzik untuk tempoh masa yang lebih singkat,” kata Dillard melalui e-mel.

Pakar tidak dapat menyatakan secara konklusif fon kepala mana yang paling selamat untuk didengar, kata Dillard, tetapi dia mengesyorkan menggunakan fon kepala yang mengurangkan bunyi latar belakang, yang boleh membantu mengekalkan kelantangan pada tahap yang lebih rendah kerana anda tidak perlu menenggelamkan bunyi di sekeliling anda.

Tetapi anda tidak sentiasa mempunyai kawalan ke atas dail kelantangan. Jika anda berada di konsert atau tempat yang kuat, anda boleh melindungi pendengaran anda dengan berdiri lebih jauh daripada pembesar suara dan berehat daripada bunyi bising, jika boleh, kata Dillard.

Dan ia sentiasa membantu untuk menggunakan beberapa pelindung telinga – malah palam telinga buih akan berfungsi, tambahnya.

“Pendengaran adalah deria yang menghubungkan kita dengan orang yang kita sayangi,” kata Swanepoel dalam e-mel. “Menjaga pendengaran kita adalah kunci untuk mengekalkan hubungan yang sihat dan kesihatan dan kesejahteraan umum. Pencegahan utama pada orang dewasa awal adalah penting untuk mengelakkan berlakunya lebih awal dan kehilangan pendengaran berkaitan usia dipercepatkan.”

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.