Mula-mula disediakan kepada pengguna Malaysia pada Januari 2021, pilihan Beli Sekarang Bayar Kemudian (BNPL) untuk kaedah pembayaran SPayLater Shopee membolehkan pengguna membayar pembelian mereka pada bulan berikutnya tanpa sebarang bayaran tambahan. Walau bagaimanapun, itu telah berubah dari hari ini dan seterusnya.

Jika anda kerap membeli-belah di Shopee, anda mungkin telah menggunakan SPayLater, ciri Beli Sekarang Bayar Kemudian yang membolehkan anda membeli-belah sekarang dan membayar kemudian. Shopee Malaysia telah mengumumkan bahawa ia akan mula mengenakan yuran pemprosesan sebanyak 1.5% untuk pilihan pembayaran SPayLater mulai hari ini, 17 Oktober 2022. Akibatnya, pengguna Shopee yang berhasrat untuk menggunakan Shopee Pay Later dan membayar penuh pada bulan hadapan akan dikenakan bayaran tambahan caj.

Kadar Caj Yang Dikenakan

Berdasarkan notis itu, yuran pemprosesan 1.5% akan dikenakan sebanyak 1.5% sebulan ke atas jumlah pembayaran mulai hari ini. Yuran pemprosesan 1.5% juga dikenakan setiap bulan ke atas jumlah pembayaran jika anda memilih untuk membayar melalui ansuran bulanan. Jika anda terlepas tarikh akhir pembayaran, akaun SPayLater anda akan dibekukan dan anda perlu membayar yuran lewat sebanyak RM10. Bergantung pada kitaran pengebilan anda, tarikh tamat SPayLater jatuh sama ada pada 10 atau 1 setiap bulan.

Jadi seperti yang anda lihat, ini bermakna semua pengguna Shopee kini akan dikenakan bayaran pemprosesan standard 1.5% sebaik sahaja mereka menggunakan ciri SPayLater. Ini tidak kira sama ada mereka memilih untuk membayar jumlah penuh pembelian mereka pada bulan berikutnya (bukan secara ansuran), atau secara ansuran dua hingga dua belas bulan.

Cara Aktifkan SPayLater

Sebelum semakan ini, pengguna SPayLater yang memilih untuk menjelaskan pembayaran BNPL mereka sepenuhnya pada bulan berikutnya tidak perlu membayar sebarang yuran pemprosesan; hanya mereka yang memilih pelan ansuran SPayLater akan dikenakan yuran 1.5%. Oleh itu, ciri ini menawarkan kemudahan yang serupa dengan tempoh tanpa faedah untuk kad kredit, di mana pengguna boleh menangguhkan pembayaran untuk pembelian mereka untuk satu tempoh tanpa dikenakan faedah.

Dengan kemas kini ini, faedah ini dialih keluar dengan jelas untuk SPayLater. Sementara itu, yuran pembayaran lewat standard untuk semua pelan pembayaran SPayLater kekal tidak berubah; pengguna masih perlu membayar caj pembayaran lewat RM10 untuk mengaktifkan semula akaun SPayLater beku mereka jika terdapat sebarang jumlah yang belum dibayar atau tertunggak.

Kesimpulan

Menurut Shopee Malaysia, SPayLater kini disahkan patuh Syariah oleh Amanie Advisors, firma penasihat Syariah global dan syarikat penasihat Syariah berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Ia menambah bahawa SPayLater adalah selaras dengan keizinan Syariah pada Bay’ Bithaman Ajil (jualan pembayaran tertunda), di mana pihak dalam transaksi jualan bersetuju untuk membuat pembayaran secara tertunda.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.