Dilancarkan pada pertengahan 2019, ShopeePay pada asalnya diperkenalkan untuk membolehkan pengguna membayar serta-merta untuk pembelian mereka di Shopee, terutamanya semasa promosi jualan tengah malam yang popular. Jangkauan e-dompet sejak itu telah diperluaskan lagi untuk meliputi kedai fizikal dan ia juga telah dipilih sebagai salah satu e-dompet rasmi untuk program ePemula awal tahun ini.

Selain daripada pembayaran, satu lagi ciri ShopeePay yang terkenal ialah keupayaan untuk mengeluarkan baki dompet terus ke akaun bank seseorang. Hanya tersedia untuk akaun ShopeePay Premium yang boleh diperoleh oleh pengguna dengan mengesahkan MyKad mereka, proses pengeluaran tidak berlaku serta-merta walaupun mengambil masa sekitar satu hingga tiga hari bekerja untuk pemindahan selesai.

Namun begitu, jika anda salah seorang yang menyukai ciri ini, kami mempunyai berita buruk untuk anda: pakaian e-dagang akan mengalih keluar pilihan daripada ShopeePay lewat bulan ini. Menurut Pusat Bantuan Shopee Malaysia, ciri pengeluaran ShopeePay akan hilang daripada aplikasinya pada 14 Oktober 2022. Oleh itu, anda biasanya mempunyai masa sekitar lapan hari dari sekarang untuk memindahkan dana daripada dompet ShopeePay anda ke akaun bank anda.

Sebab Kenapa SopeePay Withdrawal Akan Ditutup

Cukup menarik, Shopee Malaysia sedang mengalih keluar ciri tersebut kerana kebimbangan keselamatan. Secara khusus, syarikat menyatakan dalam Soalan Lazim bahawa langkah ini bertujuan untuk mengurangkan risiko wang dipindahkan ke akaun yang tidak dibenarkan.

Walaupun kami tidak mengetahui sama ada ShopeePay telah menghadapi sebarang kejadian seperti itu, pemindahan dana tanpa kebenaran sememangnya menjadi topik hangat di kalangan pengguna baru-baru ini. Ini sehinggakan Bank Negara Malaysia telah meminta bank tempatan untuk meningkatkan langkah keselamatan mereka secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, penyingkiran pilihan pengeluaran tidak bermakna ShopeePay telah kehilangan sepenuhnya keupayaannya untuk memindahkan wang. Masih terdapat pilihan Pemindahan DuitNow yang membolehkan pengguna memindahkan dana dari dompet ShopeePay mereka ke bank dan e-dompet Malaysia lain yang telah menyertai ekosistem DuitNow.

Kesimpulan

Melalui FAQ yang dikongsikan pihak Shopee, pembuangan ciri ini dikatakan disebabkan oleh sebab-sebab sekuriti, dan mengurangkan risiko untuk pemindahan wang ke akaun yang tidak dibenarkan. Sebagai alternatif buat masa ini, mungkin pengguna boleh menggunakan ciri DuitNow Transfer pada ShopeePay untuk menguruskan sebarang perkara melibatkan pemindahan wang.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.