Samsung dijangka melancarkan telefon siri Galaxy S23nya pada minggu pertama Februari mengikut khabar angin terkini dan ini mungkin tahun di mana semua model akan dilancarkan dengan cipset yang sama di seluruh dunia. Khabar angin tentang barisan telefon siri Galaxy S23 semua-Snapdragon telah berlangsung selama berbulan-bulan dan panggilan pendapatan terkini daripada Qualcomm semuanya tetapi mengesahkan khabar angin ini adalah benar.

Semasa panggilan pendapatan Q4 mereka (transkrip dalam pautan sumber) CFO Qualcomm Akash Palkhiwala mengesahkan jangkaan untuk separuh kedua yang kukuh bagi suku Mac (S1) 2023 yang berkemungkinan bertepatan dengan bulan pertama jualan untuk telefon siri Galaxy S23. Beliau juga mengesahkan Qualcomm telah beralih daripada bahagian 75% (set cip) dalam siri Galaxy S22 kepada bahagian global – bermakna set cip Qualcomm untuk semua model siri S23.

“Jadi dari perspektif suku bulan Mac, anda betul, faedah daripada pelancaran Samsung untuk telefon baharu itu adalah dalam jenis separuh kedua suku Mac. Jadi ia datang menjelang penghujung suku tahun, tetapi itu akan menjadi kelebihan, manakala bahagian kami daripada 75% dalam G S22 naik kepada bahagian global dalam G S23.” – Akash Palkhiwala (CFO Qualcomm)

Qualcomm mengesahkan bahawa siri Samsung Galaxy S23 akan menggunakan pemproses Snapdragon secara eksklusif

Ini tidak akan menjejaskan model Galaxy perdana di AS, kerana mereka sudah menggunakan cip Snapdragon, tetapi ia merupakan berita baik untuk orang di UK, Eropah dan seluruh dunia di mana selama bertahun-tahun pengguna telefon Galaxy S menampilkan pemproses Samsung Exynos yang lebih rendah dan kualiti kamera lebih teruk.

Sejujurnya, pengalaman cip yang lebih perlahan dan sub-par ini merupakan salah satu skandal yang lebih besar dalam industri telefon pintar. Galaxy S20, S21, dan terbaru S22 semuanya mengalami akhbar negatif, yang mereka – sewajarnya – dapat kerana menggunakan cip yang lebih perlahan di banyak negara. Dalam semua telefon tersebut, versi Exynos biasanya mempunyai prestasi yang lebih perlahan, hayat bateri yang lebih teruk dan kualiti foto dan video juga lebih teruk.

Dalam perbandingan kami, kami mendapati bahawa “warna juga diredamkan pada foto Exynos, sementara anda mendapat tonaliti yang lebih bertenaga dan tepu daripada Snapdragon.”

Samsung, bagaimanapun, berkeras untuk memasukkan cip ini. Ia dibuat secara dalaman dan syarikat berharap ia dapat bersaing dengan cip Snapdragon yang menguasai industri, tetapi malangnya ia tidak pernah berjaya sampai ke sana. Dengan tiada pembuat telefon lain yang menggunakan cip Exynos dalam produk utama, ia adalah perkara eksklusif Samsung, tetapi bukan satu untuk dibanggakan

Pengecualian Exynos yang anda ingin tahu

Samsung terpaksa membunuh Exynos di satu negara lebih awal daripada di negara lain

Menariknya, satu pengecualian kepada strategi Exynos Samsung ialah India. Negara ini terkenal dengan pengguna yang sangat menuntut dan nampaknya Samsung merasakan betapa penggunaan cip Exynos di India menjejaskan jualannya lebih daripada di wilayah lain. Itulah sebabnya pada tahun 2022, Samsung membalikkan arah dan menghantar siri Galaxy S22 dengan pemproses Snapdragon di India. Tidak menghairankan, siri S22 jauh lebih berjaya di India berbanding model sebelumnya dan mudah untuk membuat hubungan antara keputusan itu dan perubahan nasib.

Bagi negara lain, bagaimanapun, termasuk UK, Eropah dan selebihnya, keluarga Galaxy S22 terperangkap dengan cip Exynos. Biar kami juga mengingatkan anda bahawa Samsung mempunyai strategi berbeza untuk telefon boleh lipatnya. Sama ada kerana ini lebih mahal dan dianggap lebih premium, atau atas sebab lain, siri Galaxy Z Fold dan Galaxy Flip dilancarkan dengan cip Snapdragon dari awal.

Ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada Samsung menyebut perubahan ini sama sekali apabila ia melancarkan keluarga Galaxy S23, dan dengan cara khabar angin tarikh keluaran Galaxy S23 terkini menunjukkan kepada keluaran pada pertengahan Februari 2023, jadi kami hanya tiga bulan jauh dari itu.

Selain daripada cip Snapdragon 8 Gen 2 baharu yang dijangka menjana kuasa kepada ketiga-tiga model Galaxy S23, S23 vanila, S23 Plus dan S23 Ultra, kami menjangkakan kamera 200MP baharu pada Ultra akan menghasilkan percikan yang besar. Dan dengan semua model kini menjalankan pemproses Snapdragon, anda tidak perlu risau sama ada kualiti imej lebih teruk sedikit di satu negara atau negara lain, anda akan mendapat kualiti imej terbaik di mana-mana sahaja.

Menariknya, Galaxy S23 Ultra tidak dijangka menerima baik pulih besar dalam reka bentuk, jadi ia kebanyakannya akan kelihatan seperti pendahulunya, perumah kamera berasingan untuk setiap lensa, S Pen terbina dalam, dan semua yang lain. Satu perubahan kecil ialah bahagian tepi melengkung yang berbeza, jadi telefon akan mempunyai kelebihan yang lebih rata, menjadikannya lebih mudah untuk diambil apabila ia diletakkan rata di atas meja.

Dua model lain, S23 dan S23 Plus, dijangka menerima bateri yang lebih besar, yang akan sangat dihargai oleh kebanyakan orang. Galaxy S23 Ultra, sebaliknya, akan mempunyai saiz bateri yang sama pada 5,000mAh. Sukar untuk mengadu tentang itu, walaupun, bateri 5,000mAh masih bersaiz besar.

Kesimpulan Dan Implikasi global

Exynos Samsung bukanlah yang terpantas, tetapi ia cukup baik dan ia membantu mempelbagaikan industri

Sebaliknya, beberapa penganalisis menyebut bahawa cip Exynos buatan Samsung adalah peluang yang baik untuk mempelbagaikan daripada rantaian pembuatan yang didominasi China – Taiwan. Dengan ketidakpastian global selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dan dengan ancaman ketenteraan dari China ke atas Taiwan, kemungkinan konflik ketenteraan mungkin menjejaskan pengeluaran cip secara serius pada skala global.

Dan walaupun Exynos tidak pernah menjadi cip terpantas, ia dilihat secara meluas sebagai cip yang cukup baik. Jika ia hilang daripada perdana, bermakna kurang satu pesaing, dan juga akan menyebabkan industri menjadi lebih bergantung kepada TSMC Taiwan.

Bagaimanakah ini semua akan berlaku dalam jangka panjang? Sukar untuk diramalkan, dan jelas terdapat pelbagai sudut pandangan jika anda menjadi penganalisis yang mengambil berat tentang gambaran besar. Tetapi sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, peralihan kepada pemproses Snapdragon kelihatan seperti kemenangan besar bagi pengguna, yang kini berkemungkinan memperoleh telefon S23 baharu mereka dengan prestasi terbaik, tidak kira dari negara mana mereka membeli telefon itu.

Akhirnya, ini juga membawa persoalan harga.

Apple mengekalkan harga siri iPhone 14nya tidak berubah di AS, tetapi itu tidak berlaku untuk Eropah dan seluruh dunia yang menyaksikan kenaikan harga yang besar. Adakah peralihan Samsung kepada cip Snapdragon yang lebih berkuasa dan mungkin lebih mahal sedikit akan mengakibatkan kenaikan harga yang sama? Masih terlalu awal untuk memberitahu, tetapi itu satu lagi kemungkinan untuk dipertimbangkan.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.