Samsung dilaporkan akan memanfaatkan 66 satelit komunikasi orbit rendah Iridium Communications untuk ciri tersebut

Mengikuti jejak langkah Apple, Samsung dilaporkan sedang berusaha menawarkan pengguna sokongan komunikasi satelit pada perdana generasi seterusnya. Laporan baharu dari Korea Selatan mendedahkan bahawa syarikat itu bekerjasama dengan Iridium Communications yang berpangkalan di A.S. untuk menyediakan sambungan satelit untuk siri Galaxy S23 yang akan datang.

Walaupun Samsung tidak mendedahkan sebarang butiran tentang siri Galaxy S23 secara rasmi, kebocoran menunjukkan bahawa barisan itu akan menyertakan tiga peranti yang menampilkan peningkatan perkakasan kecil berbanding siri Galaxy S22 dari tahun lepas. Telefon ini mungkin akan memuatkan cipset Snapdragon perdana terbaharu Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, dan menawarkan beberapa penambahbaikan kamera. Di samping itu, laporan baharu daripada ETNews (H/T Ice Universe) mendakwa bahawa barisan itu mungkin juga menawarkan sokongan komunikasi satelit.

Galaxy S23 dilaporkan akan bertambah baik pada sambungan satelit iPhone 14, menaik taraf sensor cap jari

Samsung hanya tinggal beberapa bulan sahaja untuk memulakan siri Galaxy S23, dan khabar angin mengatakan bahawa perdana generasi seterusnya syarikat itu akan mengambil perhatian daripada sambungan satelit iPhone 14, serta menaik taraf penderia cap jarinya.

Dalam siri iPhone 14 terbarunya, Apple memperkenalkan sokongan untuk sambungan satelit. Ciri ini baru sahaja disiarkan secara langsung untuk pengguna bulan ini dan membenarkan akses seluruh dunia kepada satelit untuk situasi kecemasan apabila rangkaian selular tidak tersedia atau tidak boleh dipercayai.

Elec melaporkan bahawa Samsung sedang mencari untuk turut memasukkan sambungan satelit dalam Galaxy S23.

Nampaknya, pandangan Samsung terhadap ciri ini akan dikuasakan melalui rakan kongsi, Iridium. Syarikat itu pertama kali dilaporkan dalam perjanjian pembangunan dengan pembuat telefon pintar awal tahun ini dengan 66 satelit komunikasi orbit rendahnya.

Sambungan satelit Apple berjalan melalui Globalstar dan kedua-dua syarikat itu mempunyai perjanjian hampir eksklusif.

Samsung nampaknya mahu menggunakan sambungan satelit dalam siri Galaxy S23 untuk lebih daripada situasi kecemasan Apple, walaupun, dengan “matlamat menghantar data seperti mesej teks dan imej berkapasiti rendah pada ratusan kbps.” Ini dilaporkan mungkin disebabkan oleh mengatasi had teknikal termasuk antena yang boleh mengendalikan komunikasi ini.

Huawei adalah yang pertama memasukkan sambungan satelit pada telefon Android, tetapi usaha Samsung jelas akan tersedia kepada lebih ramai orang memandangkan situasi berterusan Huawei.

Sementara itu, Samsung Galaxy S23 Ultra juga dikhabarkan akan menggunakan sensor cap jari baharu. @RGCloudS di Twitter mendakwa bahawa Samsung akan menggunakan penderia cap jari ultrasonik 3D terbaru Qualcomm, generasi ketiga produk itu. Tidak jelas apakah penambahbaikan ini akan dibawa ke meja, tetapi mungkin, kita akan melihat kelajuan dan ketepatan yang lebih baik. Mungkin versi ini juga boleh menggunakan kawasan boleh imbasan yang lebih besar bagi penderia 3D Sonic Max yang jarang digunakan.

Siri Galaxy S23 dijangka tiba pada Februari tahun depan, mengemas Android 13 di luar kotak dengan penderia kamera baharu pada model Ultra, dan reka bentuk yang paling biasa di seluruh keluarga, serta pengurangan penggunaan cip Exynos dengan lebih banyak cip Snapdragon sebaliknya.

Tarikh keluaran Galaxy S23 berpotensi didedahkan

Menurut laporan daripada Chosun, Samsung menyasarkan acara pelancaran untuk siri Galaxy S23 pada awal Februari. Khususnya, pelancaran akan berlangsung pada “minggu pertama” bulan itu, dengan tarikh keluaran untuk siri Galaxy S23 akan menyusul sedikit kemudian pada bulan tersebut.

Laporan itu selanjutnya mendakwa bahawa Samsung akan menganjurkan acara untuk melancarkan peranti di San Francisco.

Ini akan menandakan acara pelancaran secara peribadi pertama untuk Samsung sejak 2020, apabila syarikat itu melancarkan siri Galaxy S20 dan Galaxy Z Flip pada acara di San Francisco hanya beberapa minggu lebih awal daripada kesan terbesar COVID-19. Sejak itu, Samsung telah mengadakan pelancaran maya untuk Galaxy Z Fold 2, Galaxy S21, Galaxy Z Fold 3/Flip 3, Galaxy S22 dan Galaxy Z Fold 4/Flip 4.

Sudah tentu, garis masa ini tidak akan mengejutkan. Siri Galaxy S22 telah dilancarkan pada 9 Februari 2022, dengan tarikh keluaran berikutnya pada 25 Februari. Sumber yang biasa dengan rancangan Samsung “menjangkakan” tarikh keluaran untuk Galaxy S23 jatuh sekitar 17 Februari.


Cip Snapdragon berkuasa tertinggi pada Galaxy S23


Sementara itu, nampaknya semakin besar kemungkinan Samsung tidak akan menggunakan Exynos dalam kapasiti yang bermakna pada siri Galaxy S23.

Khabar angin mula melanda awal tahun ini bahawa Samsung akan menggandakan cip Qualcomm mulai tahun depan, disokong oleh perjanjian antara Samsung dan Qualcomm yang diumumkan secara rasmi pada bulan Julai. Ini berlaku selepas bertahun-tahun cip Exynos dalam perdana Samsung terkenal dengan prestasi dan isu kualiti di kawasan di mana ia digunakan sebagai ganti cip Snapdragon.

Dalam transkrip panggilan pendapatan Q4 Qualcomm yang diserlahkan oleh GSMArena, CFO Qualcomm Akash Palkhiwala berkata bahawa bahagian bahagian chipset Qualcomm dalam siri Galaxy S23 akan meningkat kepada “global” daripada bahagian 75% yang dilihat pada siri Galaxy S22.

Jadi dari perspektif suku bulan Mac, anda betul, manfaat daripada pelancaran Samsung untuk telefon baharu itu adalah dalam jenis separuh kedua suku Mac. Jadi ia masuk menjelang akhir suku tahun, tetapi itu akan menjadi kelebihan, sedangkan bahagian kami daripada 75% dalam G S22 naik kepada bahagian global dalam G S23

Masih terdapat ruang dalam kenyataan ini untuk Samsung memilih Exynos di beberapa wilayah, tetapi nampaknya agak jelas bahawa kebanyakan syarikat itu akan menggunakan cip Qualcomm Snapdragon, khususnya Snapdragon 8 Gen 2.

Kesimpulan

Laporan itu menyatakan bahawa Samsung sedang bekerjasama dengan Iridium Communications untuk memanfaatkan 66 satelit komunikasi orbit rendah yang terakhir untuk membawa ciri tersebut kepada pengguna siri Galaxy S23. Tidak seperti pelaksanaan Apple, yang hanya menawarkan komunikasi kecemasan melalui satelit, ciri komunikasi satelit Samsung boleh membenarkan pengguna menghantar mesej teks dan imej resolusi rendah. Syarikat itu dilaporkan telah mengatasi semua halangan teknikal untuk membungkus sistem modem-RF baharu yang mampu komunikasi satelit pada peranti.

Perlu diingat bahawa Huawei sudah menawarkan ciri komunikasi satelit yang serupa pada siri Mate 50, yang menggunakan satelit Beidou untuk membantu pengguna menghantar dan menerima mesej teks terhad. Pada masa ini, tidak jelas sama ada Samsung akan menawarkan ciri itu secara percuma, seperti Apple, atau mengenakan bayaran kepada pengguna untuk menghantar mesej dan media melalui sambungan satelit. Kami menjangkakan untuk mengetahui lebih lanjut tentang ciri tersebut dalam beberapa bulan sebelum pelancaran siri Galaxy S23.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.