Bolehkah anda meregangkan paparan telefon anda? Mungkin anda boleh jika anda membeli telefon dengan skrin yang lebih besar daripada sebelumnya tetapi tidak ada cara anda boleh meregangkannya. Nah, di situlah LG Display melakukan anjakan monumental dengan paparan 12-inci terbarunya yang boleh diregangkan ke saiz 14-inci dan boleh melantun semula ke saiz asalnya juga.

LG mungkin telah meninggalkan impian telefon pintarnya, tetapi syarikat itu terus menjadi antara pengeluar terkemuka bagi paparan berkualiti tinggi. Anak syarikat pembuat paparan LG — LG Display — adalah antara pembekal utama paparan kepada pelbagai syarikat, termasuk syarikat besar seperti Sony dan Apple. Malah, jika anda menggunakan produk elektronik pengguna arus perdana dengan panel OLED, kemungkinan besar produk itu sama ada diperoleh daripada LG atau Samsung.

Paparan LG Mengumumkan Paparan Boleh Renggang

Digelar Paparan Borang Percuma, pengumuman terbaru daripada LG Display menunjukkan paparan boleh renggang 12-inci futuristik yang boleh diregangkan, ditarik, dipintal dan dibengkokkan tanpa sebarang kerosakan fizikal. Tidak seperti paparan boleh lipat pada Samsung Galaxy Z Fold 4 atau lain-lain, Paparan Borang Percuma daripada LG akan terbentang dan boleh mengalami liku-liku tanpa sebarang masalah.

Menurut pengumuman itu, paparan menggunakan substrat asas yang terdiri daripada silikon yang digunakan dalam kanta sentuh. Ia menggunakan LED mikro bersaiz kurang daripada 40 mikrometer yang secara kolektif menawarkan ketahanan dan resolusi. Paparan boleh renggang LG Display menggunakan pendawaian spring pada litar dan bukannya pendawaian lurus biasa yang meningkatkan lagi lipatan dan lenturan. Untuk meletakkan nombor, paparan boleh diregangkan sebanyak 20%.

Paparan boleh renggang 12-inci menawarkan ketumpatan piksel tinggi 110ppi yang dilihat pada TV 40” 4K. Terdapat keupayaan RGB sepenuhnya di atas kapal. Walaupun kita telah melihat paparan yang mempunyai ketumpatan lebih tinggi seperti prototaip 2.7” daripada Royole yang mempunyai ketumpatan 120ppi.

LG Display merancang untuk menggunakan paparan boleh regangan pada kulit, perabot, fesyen, permainan dan mobiliti di kalangan industri lain yang sifat regangan boleh menjadi penting. Ia juga menunjukkan bahawa paparan boleh digunakan pada kereta dan pesawat bergantung pada kes penggunaan.

Pada masa ini, paparan boleh diregangkan sedang dalam pembangunan dan penyelidikan dijangka tamat menjelang 2024 sahaja. Ia masih dapat dilihat apakah saluran paparan boleh renggang LG Display bersilang sebaik sahaja ia tersedia secara rasmi.

Ciri khas paparan boleh renggang LG

Walaupun prototaip paparan boleh renggang LG berukuran 12 inci, ia boleh diregangkan hingga 14 inci apabila diperlukan. Selain mendapat keupayaan untuk meregangkan, paparan boleh renggang “bentuk bebas” LG juga boleh dilipat dan dipintal tanpa rasa takut akan herotan atau kerosakan, syarikat itu mengesahkan. LG agak kabur dalam menerangkan teknologi yang digunakan untuk mencapai fleksibiliti ini. Catatan blog LG tentang paparan merujuk kepada “substrat jenis filem yang sangat berdaya tahan” sebagai bahan yang digunakan untuk membuat panel ini. Ini adalah bahan berasaskan silikon yang sama yang digunakan untuk membuat kanta sentuh.

Apa yang menjadikan paparan lebih menarik ialah ia tidak kelihatan seperti panel OLED. LG mengesahkan bahawa paparan boleh renggang menggunakan tatasusunan cahaya LED mikro sebagai sumber cahaya dengan pic piksel yang didakwa kurang daripada 40μm. Selain itu, panel ini juga menggunakan sistem berwayar spring berbentuk S yang fleksibel yang membolehkannya fleksibel dan tahan lama pada masa yang sama. Resolusi 100 PPI — walaupun rendah mengikut piawaian telefon pintar — boleh digunakan dengan sempurna untuk alat yang lebih besar, termasuk komputer riba dan monitor. Walau bagaimanapun, memandangkan resolusi rendah paparan dalam avatar semasanya, peluang untuk menjadikannya telefon pintar kekal rendah.

LG percaya bahawa panel boleh renggangnya akan membuka cara baharu sepenuhnya untuk menggunakan paparan. Faktor bentuknya yang boleh diregangkan dan boleh dilipat membolehkannya dilekatkan pada objek yang tidak konvensional daripada pakaian dan kulit kepada perabot dan kereta. Walaupun syarikat itu tidak memberi kami jangka masa yang mana mereka menjangkakan paparan yang boleh diregangkan ini akan menjadi arus perdana, ia mengatakan bahawa mereka berhasrat untuk menyelesaikan projek ini tanpa berlengah-lengah.

Kesimpulan

“Teknologi revolusioner paparan boleh renggang menawarkan fleksibiliti peringkat seterusnya untuk pelbagai senario harian,” tulis LG Display. “Mudah dilekatkan pada permukaan melengkung seperti kulit, pakaian, perabot, kereta dan pesawat, inovasi unik ini mengembangkan potensi paparan dalam pelbagai industri termasuk fesyen, boleh pakai, mobiliti dan permainan.”

Kami telah melihat paparan boleh renggang pada masa lalu daripada Samsung dan lain-lain, tetapi perkara terbaik yang boleh anda lakukan dengannya ialah meletakkan sedikit lekuk padanya. Yang ini nampaknya pergi lebih jauh, menunjukkan potensi untuk paparan dengan potensi sebenar untuk boleh pakai. LG Display telah mengusahakan teknologi itu sejak 2020 dengan kerjasama dan penyelidikan itu dijangka tamat pada 2024.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.