Selamat hari lahir, SMS! Saluran terkenal ini meraikan ulang tahunnya yang ke-30 pada 3 Disember 2022. Daripada mesej antara individu hingga Pemasaran SMS, saluran itu berkuasa dalam dunia telekomunikasi. Mari lihat beberapa statistik dan butiran yang menyeronokkan yang mungkin anda tidak tahu; 30 tahun sejarah SMS, saluran yang mempelopori pemesejan mudah alih seperti yang kita ketahui hari ini.

Dalam 30 tahun, SMS telah menjadi saluran penting untuk semua orang yang memiliki telefon. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, SMS telah kehilangan sedikit kuasanya. Generasi muda lebih suka saluran pemesejan mudah alih baharu seperti WhatsApp, Facebook Messenger atau Instagram untuk bercakap dengan orang tersayang dan menghubungi jenama.

Tetapi SMS masih mempunyai masa depan yang cerah dalam Pemasaran. Di Perancis pada 2021, hampir 11 bilion mesej SMS dihantar kepada pengguna mengikut jenama. Peringatan pelantikan, tawaran promosi, pengesahan, peraduan… Kes penggunaan adalah banyak. Lama terhad kepada “pemberitahuan”, Pemasaran SMS secara beransur-ansur membuka kepada “perbualan” dua hala antara jenama dan pelanggan mereka.

Selamat Beroperasi Selama 30 Tahun

BERLIN: Zaman pemesejan SMS bermula 30 tahun lalu dengan ucapan ringkas: “Selamat Hari Krismas”. Pada mulanya diejek sebagai sesuatu yang tidak akan digunakan oleh sesiapa pun, ia tidak lama kemudian menakluki komunikasi mudah alih – hanya untuk digulingkan semula beberapa tahun kemudian. Namun SMS itu entah bagaimana masih berkembang maju.

Seperti banyak keajaiban teknikal yang lain, anda boleh berdalih tentang siapa yang datang dengan Perkhidmatan Mesej Ringkas, atau SMS, yang melancarkan mesej pertamanya pada 3 Disember 1992, dengan perkataan “Selamat Hari Krismas”.

Ia sebahagian besarnya diterima bahawa konsep itu muncul di Jerman pada tahun 1985, apabila pengurus perkhidmatan pos Friedhelm Hillebrand mencadangkan menggunakan lebihan kapasiti rangkaian mudah alih untuk menghantar dan menerima teks pendek.

Orang ramai mencemuh matlamat graduan kejuruteraan elektrik untuk mengehadkan panjang kepada 160 aksara, walaupun dia secara munasabah berhujah bahawa faks dan poskad jarang menggunakan lebih banyak.

Tetapi pembangun perisian Britain, Neil Papworth yang menghantar SMS yang diakui pertama di dunia untuk Vodafone tujuh tahun kemudian, menyampaikan ucapan perayaan dari komputernya kepada telefon bimbit pengurus Vodafone Richard Jarvis.

Perkhidmatan baharu itu dilancarkan secara komersial 15 bulan kemudian di pameran komputer CeBIT 1994 di Hanover. Harga adalah tinggi mengikut piawaian hari ini. Mesej pada mulanya berharga 39 pfennig setiap satu, tetapi dengan pengenalan euro, 19 sen menjadi harga biasa untuk SMS. Diskaun kemudian menarik pelanggan dengan harga 5 atau 6 sen.

SMS pantas muncul sebagai lembu tunai gergasi untuk industri telekomunikasi. Seawal 1998, Jerman mencapai ambang mesej 1 bilion buat kali pertama, dengan kemuncak sepanjang masa hampir 60 bilion pada 2012.

Penyelidikan menunjukkan populariti global SMS 30 tahun selepas mesej pertama

India, 3 Disember 2022 – Penyelidikan daripada platform komunikasi awan global Infobip menunjukkan populariti global Perkhidmatan Mesej Ringkas (SMS) dalam komunikasi pelanggan, 30 tahun selepas pengaturcara perisian menghantar mesej pertama pada 3 Disember 1992. Analisis Infobip menunjukkan bahawa walaupun terdapat peningkatan saluran komunikasi baharu, SMS kekal popular, dengan peningkatan 75% dalam penggunaan pada 2022 berbanding 2021.

Infobip menganalisis lebih daripada 153 bilion interaksi komunikasi pada platformnya dari separuh pertama 2022 berbanding tempoh yang sama pada 2021. Ia menunjukkan bahawa SMS kekal sebagai tiga saluran teratas di setiap rantau di seluruh dunia, termasuk Eropah, Eurasia, Amerika Utara, Amerika Latin, Timur Tengah dan Afrika Utara, Afrika, India dan Asia Pasifik.

Dengan kadar terbuka dan pulangan pelaburan tertinggi, analisis Infobip menunjukkan bahawa perniagaan dan jenama terus menggunakan SMS untuk makluman tepat pada masanya dan penyelesaian keselamatan, termasuk pengesahan dua faktor. Lebih-lebih lagi, menyerlahkan kepelbagaian saluran, data juga menunjukkan bahawa SMS membentuk 16% daripada jumlah penglibatan pelanggan dan interaksi pemasaran.

Ivan Ostojić, Ketua Pegawai Perniagaan di Infobip, berkata: “Ketika kami mencapai ulang tahun ke-30 SMS, data kami menunjukkan bahawa ia kekal popular seperti biasa. SMS telah berkembang daripada platform pemesejan peribadi kepada alat utama untuk perniagaan kepada komunikasi pengguna. Infobip telah memainkan peranan penting dalam evolusi ini, membolehkan perniagaan dan jenama menyampaikan berbilion-bilion mesej setiap tahun melalui 700 sambungan operator telekomunikasi langsung kami. Sebagai salah satu cara yang paling boleh dipercayai dan praktikal untuk jenama memastikan mesej mereka sampai kepada pelanggan mereka, ia adalah saluran masuk untuk makluman sensitif masa dan pemberitahuan keselamatan. Dengan capaian globalnya dan tiada pergantungan pada sambungan internet, kami menjangkakan SMS akan terus memainkan peranan penting dalam komunikasi perniagaan-ke-pengguna masa hadapan.”

Kesimpulan

Infobip juga mendapati bahawa banyak sektor terus bergantung kepada SMS. Contohnya:

Perbankan dan kewangan menyaksikan 68% lebih banyak interaksi SMS, di mana firma menggunakan SMS untuk makluman tepat pada masanya
Peruncitan dan e-Dagang merekodkan 22% lebih banyak interaksi SMS, di mana jenama menggunakannya untuk automasi pemasaran runcit
Telekom menyaksikan 48% lebih banyak interaksi SMS, di mana firma bergantung pada SMS untuk pemesejan yang boleh dipercayai dan selamat dengan pangkalan pelanggan antarabangsa
Ivan Ostojić, Ketua Pegawai Perniagaan di Infobip, menyambung: “Mesej SMS asal yang dihantar 30 tahun lalu oleh pengaturcara perisian berusia 22 tahun, Neil Papworth, membantu menjalin laluan ke sambungan global. Ketersambungan itu telah berkembang dan berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan Infobip kini mengendalikan ratusan bilion mesej setiap tahun, mencecah 75% daripada telefon mudah alih di seluruh dunia. Kami berharap untuk terus berada di barisan hadapan dalam inovasi dan transformasi dalam komunikasi omnichannel, menggembirakan pelanggan di mana-mana saluran, di mana-mana sahaja di dunia.”

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.