Awal minggu ini, Qualcomm mengumumkan cip dan platform mudah alih Snapdragon 8 Gen 2 terbaharunya, berjanji untuk “merevolusikan telefon pintar perdana” dengan pengalaman “memecah tanah”. Cip baharu itu dijangka akan dilancarkan dalam telefon pintar Android utama pada akhir tahun ini, tetapi penanda aras mencadangkan ia tidak dapat bersaing dengan cip A16 Bionic Apple, yang menjanakan model iPhone 14 Pro.

Memandangkan Qualcomm telah memperkenalkan platform mudah alih Snapdragon 8 Gen 2 terulungnya, tiba masanya untuk mengadu cipset Android perdana baharu dengan raja yang sedang memerintah, Apple A16 Bionic. Jadi dalam artikel terperinci ini, kami membandingkan Snapdragon 8 Gen 2 vs Apple A16 Bionic untuk mengetahui perbezaan dalam prestasi CPU dan GPU. Di samping itu, kami membandingkan markah penanda aras Snapdragon 8 Gen 2 vs A16 Bionic, dan kami juga menganalisis ISP, enjin saraf, modem, sambungan wayarles, dsb. Sehubungan itu, mari kita semak sama ada kali ini Qualcomm telah berjaya tarik ke hadapan Apple dalam permainan silikon.

Snapdragon 8 Gen 2 VS A16 Bionic: Skor Geekbench

Selepas perbincangan CPU, mari kita lihat markah Geekbench bagi Snapdragon 8 Gen 2 dan A16 Bionic. Baru-baru ini, Vivo X90 Pro+ (dilancarkan pada 22 November) muncul dalam penyenaraian Geekbench, kemungkinan besar dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 2. Ia mendedahkan kepada kami betapa hebatnya Snapdragon 8 Gen 2, kerana ia mendapat 1485 dalam satu- ujian teras dan 4739 dalam ujian berbilang teras.

Jika kita memplot markah pada graf, inilah yang kita dapat. Di samping Bionic 8 Gen 2 dan A16, saya juga telah menambah Snapdragon 8 Gen 1, 8+ Gen 1 dan A15 Bionic untuk perbandingan yang lebih baik. Seperti yang anda boleh perhatikan, Snapdragon 8 Gen 2 lebih hampir kepada A15 Bionic tahun lepas dalam tugas berbilang benang tetapi masih tidak ada apabila kami mempertimbangkan prestasi teras tunggal. Dan jika kita membandingkan skor Snapdragon 8 Gen 2 dengan A16 Bionic, perbezaannya menjadi lebih jelas.

Apabila disusun dengan A16 Bionic, Snapdragon 8 Gen 2 ketinggalan sekurang-kurangnya 25% dalam prestasi teras tunggal dan 13% ketinggalan dalam prestasi berbilang teras. Sudah tentu, dengan lebih pengoptimuman, sesetengah pembuat peranti akan dapat menarik lebih banyak prestasi daripada 8 Gen 2, tetapi memandangkan data yang kami ada sekarang, nampaknya Qualcomm masih berada di belakang Apple dalam hal prestasi CPU mentah.

Snapdragon 8 Gen 2 lwn A16 Bionic: GPU

Beralih kepada perbandingan GPU antara Snapdragon 8 Gen 2 dan Apple A16 Bionic, keadaan nampak menjanjikan untuk Qualcomm tahun ini. GPU Adreno 740 pada Snapdragon 8 Gen 2 mungkin sepadan dengan prestasi GPU A16 Bionic dari segi prestasi dan kecekapan. Pengulas Emas di Twitter menguji prestasi GPU A16 Bionic berbanding Snapdragon 8+ Gen 1 generasi terakhir. Ujian itu menyimpulkan bahawa GPU 5 teras A16 Bionic hampir 20% lebih berkuasa dan 10% lebih cekap daripada Adreno 730 pada 8 + Gen 1.

Dengan angka terkini yang disediakan oleh Qualcomm, GPU Adreno 740 pada Snapdragon 8 Gen 2 adalah 15% lebih pantas dan 10% lebih cekap daripada 8+Gen1. Jika kita mengikut angka ini, perbezaan prestasi GPU antara Snapdragon 8 Gen 2 dan A16 Bionic berkurangan kepada hanya 5%. Dan GPU Adreno 740 tampil sebagai GPU yang cekap kuasa seperti GPU 5 teras pada A16 Bionic.

Sebab Qualcomm dapat mengejar Apple dalam jabatan GPU ialah A16 Bionic hanya menyaksikan lonjakan prestasi kecil sebanyak 5% berbanding A15 Bionic. Dan sekarang setelah Snapdragon 8 Gen 2 hadir dengan sokongan Ray Tracing dipercepatkan perkakasan, ramai pengguna mungkin beralih kepada Android untuk pengalaman permainan yang intensif dan menarik secara visual. Sebagai kesimpulan, GPU pada Snapdragon 8 Gen 2 kelihatan agak berkuasa dan buat pertama kalinya, ia mungkin menurunkan Apple dalam kurungan kecekapan kuasa yang sama.

Snapdragon 8 Gen 2 lwn A16 Bionic: ISP


Qualcomm sentiasa membekalkan ISP berkebolehan pada cipset perdananya dan perkara yang sama berlaku untuk Snapdragon 8 Gen 2. Ia didatangkan dengan seni bina ISP tiga kali ganda 18-bit dan boleh menangkap lebih 3.2 gigapiksel sesaat. Selain itu, telefon 8 Gen 2 juga boleh merakam video HDR 8K, mengambil foto 36MP serentak dengan ketiga-tiga kamera dengan lag pengatup sifar, menangkap foto sehingga 200MP dan banyak lagi.

Di samping itu, Qualcomm telah membawa sesuatu yang dipanggil ISP Kognitif ke dalam pergaduhan. Ia dikuasakan oleh AI untuk melaksanakan pembahagian semantik dalam masa nyata. Ia pada asasnya menggunakan AI untuk mengesan pemandangan termasuk muka, langit, ton kulit, rambut, pakaian dan ciri muka, dan menggunakan peningkatan pada masa itu. Qualcomm berkata ini akan meningkatkan hasil akhir secara dramatik.

Selain itu, ISP baharu pada Snapdragon 8 Gen 2 telah menerima kemas kini kepada Bokeh Engine 2 untuk merakam video sinematik yang lebih baik. Di samping itu, Snapdragon 8 Gen 2 juga menyokong codec AV1, tetapi A16 Bionic tidak.

Bercakap tentang ISP pada A16 Bionic, Apple mereka bentuk pemproses isyarat imej baharu untuk menggerakkan pelbagai ciri kamera pada siri iPhone 14 Pro. Mula-mula, ia boleh melakukan 4 trilion operasi setiap foto, yang merupakan angka yang mengagumkan, sebagai permulaan. Selain itu, ISP baharu membantu penderia 48MP untuk memanfaatkan piksel tambahan dan mencipta imejan terperinci. Seterusnya, terdapat Enjin Fotonik baharu yang membantu menghasilkan foto dengan lebih jelas, bayang-bayang, sorotan dan warna yang lebih terang.

Apatah lagi, ISP pada A16 Bionic juga digunakan untuk menstabilkan rakaman semasa merakam dalam Mod Tindakan. Pada asasnya, kedua-dua ISP sangat berkuasa dan dilengkapi dengan set ciri yang luas. Pada akhirnya, ia bergantung kepada pembuat telefon Android untuk menggunakan keupayaan dan mencipta timbunan perisian di atas perkakasan. Saya pasti Vivo, Oppo, dan Xiaomi akan berada dalam kedudukan terbaik untuk memanfaatkan ciri kamera ini dan menawarkan persaingan sengit kepada iPhone Apple.

.

Snapdragon 8 Gen 2 lwn Apple A16 Bionic: Chip King?

Jadi itu melengkapkan perbandingan terperinci kami antara Snapdragon 8 Gen 2 vs A16 Bionic. Kecuali dalam jabatan CPU, Qualcomm telah berjaya merapatkan jurang dengan ketara dalam semua aspek lain. Paling ketara, Qualcomm telah melakukan kerja yang hebat dalam meningkatkan kecekapan kuasa dalam jabatan GPU pada Snapdragon 8 Gen 2. Bagi kategori lain, Snapdragon 8 Gen 2 sudah pun mendahului perlumbaan. Kami teruja untuk menguji kedua-dua chipset bersebelahan dan melihat perbezaan dalam penggunaan dunia sebenar. Tetapi apa pendapat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Sementara itu, lihat juga perbandingan kami antara Snapdragon 8 Gen 2 vs Snapdragon 8 Gen 1 untuk mencari maklumat mendalam tentang kedua-dua pemproses.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.