Solana telah mengumumkan pelancaran telefon pintar Android mereka bernama Saga dan perisian Solana Mobile Stack untuk Android. Solana melancarkan Saga telefon pintar berfokus web3 untuk meningkatkan hubungan mudah alih kripto

Solana Labs, pasukan di sebalik rangkaian Solana (SOL), pada 23 Jun mengumumkan pelancaran telefon pintar Androidnya sendiri bernama Saga, serta ekosistem perisian Solana Mobile Stack untuk Android. Solana Mobile Stack (SMS) ialah kit pembangunan perisian sumber terbuka (SDK) yang membantu pembangun membina apl Android asli yang akan serasi dengan rangkaian blockchain Solana. Kit alat ini akan membolehkan pembangun untuk “membina pengalaman mudah alih web3 yang cantik dan lancar”, dengan SDK mula diperkenalkan pada telefon pintar Saga oleh Solana.

Feature Yang Terbaharu Oleh Solana Saga Ini

SDK termasuk penyesuai Mobile Wallet, protokol untuk menyambungkan aplikasi web dan apl Android asli ke dompet pada peranti mudah alih. Ciri ini bertujuan untuk berfungsi pada semua peranti mudah alih dan bukan hanya sistem pengendalian Android mengikut syarikat.

Ciri lain ialah Seed Vault, persekitaran selamat yang terbina dalam peranti mudah alih yang menyimpan kunci peribadi, frasa benih dan rahsia dipisahkan daripada lapisan aplikasi, sambil masih boleh berinteraksi dengan apl yang berjalan pada peranti atau penyemak imbas mudah alih. Dengan mengasingkan data sensitif daripada lapisan aplikasi, ciri ini bertujuan untuk mengelakkan kecurian akibat penggodaman dan eksploitasi dalam aplikasi.

Solana Pay untuk Android ialah ciri tambahan yang membolehkan pembayaran mudah alih terdesentralisasi serta membolehkan pengguna membuat pembayaran mudah alih berasaskan tanpa sentuh yang disokong oleh dana yang dipegang dalam dompet hak penjagaan diri mereka di “berpuluh juta pedagang” di seluruh dunia.

Solana Labs juga melancarkan Kedai Solana Dapp untuk aplikasi terdesentralisasi pada peranti mudah alih, membolehkan pengguna memanfaatkan ekosistem Web3 melalui telefon pintar mereka. Pengguna akan dapat mengakses dapps dan dompet pada rangkaian Solana tanpa membayar sebarang bayaran.

Menurut Solana Labs, Solana Mobile Stack akan mendayakan ciri baharu termasuk keupayaan untuk pengguna membuat (iaitu mencipta dan melancarkan) Token Tidak Boleh Berguna (NFT) melalui telefon pintar mereka. Mereka juga akan bermain permainan berasaskan Solana, membuat transaksi mudah alih pada rangkaian dan mendapat akses yang lebih mudah kepada pelbagai dapps dan protokol dalam ekosistem Solana, termasuk aplikasi Defi.

Selain Seed Vault, Saga akan mempunyai “elemen selamat” berasaskan perkakasan untuk melindungi maklumat sensitif pengguna daripada eksploitasi dan kecurian akibat penggodaman. Pengguna peranti Android dan iOS berisiko kehilangan kripto mereka disebabkan oleh aplikasi palsu, jadi langkah keselamatan tambahan ini terbukti dapat membantu.

Di samping itu, Yayasan Solana sedang menubuhkan dana ekosistem pemaju $10 juta untuk menyediakan geran kepada pembangun dan pencipta mudah alih. Ini berlaku sejurus selepas Solana melancarkan dana $100 juta untuk menarik projek crypto dari Korea Selatan.

Ringkasan Specifikasi Dan Release Date

Saga direka dan dihasilkan oleh OSOM, sebuah syarikat pembangunan Android yang mempunyai pengalaman membina perkakasan pengkomputeran untuk Google, Apple dan Intel, antara lain. Telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses Snapdragon 8+ Gen 1, paparan OLED 6.67”, RAM 12GB dan storan 512GB.

Solana Saga akan dijual pada harga $1000 iaitu sekitar RM4,737. Peranti hanya akan dihantar kepada pembeli bermula awal tahun 2023 akan datang. Bagi yang tidak tahu, Solana juga adalah sejenis kriptowang yang kini boleh dijual beli melalui Luno.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.