Sony mengumumkan aksesori permainan baharu untuk Xperia 1 IVnya awal hari ini yang membawakan penyejukan aktif dan empat port tambahan. Selain aksesori, Sony turut mengumumkan telefon pintar Xperia 1 IV Gaming Edition baharu yang membawakan 16GB RAM dan storan 512GB.

Pada persidangan pelancaran produk baharu Sony hari ini, syarikat itu secara rasminya mengeluarkan versi Sony Xperia 1 IV 16GB + 512GB serta Edisi Permainan Xperia 1 IV. Syarikat itu juga mengeluarkan aksesori eksklusif – stesen dok kipas permainan, Xperia Stream. Konfigurasi kedua-dua telefon pintar baharu itu hampir sama dengan versi asal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peningkatan kepada versi permainan.

Spesifikasi SONY XPERIA 1 IV

Sony Xperia 1 IV menggunakan paparan AMOLED 4K 6.5 inci yang sama seperti generasi sebelumnya. Peranti ini dilengkapi dengan nisbah skrin 21:9 dan menyokong kadar penyegaran 120Hz. Selain itu, peranti ini turut hadir dengan peningkatan 50% dalam kecerahan skrin. Dari segi konfigurasi, Sony Xperia 1 IV menggunakan pemproses utama Snapdragon 8 Gen 1. Telefon pintar utama ini turut hadir dengan 16GB RAM dan 512GB storan dalaman. Tambahan pula, storan dalaman boleh dikembangkan melalui slot MicroSD dan ia menjalankan sistem Android 12.

Di bahagian kamera, Sony Xperia 1 IV menggunakan kamera utama sensor 1/1.7 inci dan menyokong penstabilan imej optik (OIS). Kamera sudut ultra lebar ialah sensor 1/2.5 inci yang menyokong autofokus. Kamera telefoto periskop ialah sensor 1/3.5 inci yang turut menyokong OIS dan autofokus.

Sony berkata ketiga-tiga kamera itu menyokong tangkapan video 4K pada 120 bingkai sesaat. Selain itu, semua penderia menyokong penstabilan imej optikal dengan FlawlessEye, autofokus mata dan penjejakan objek dan autofokus masa nyata. Semua kamera juga boleh menggunakan tindanan imej untuk mengembangkan julat dinamik dan mampu menangkap 20 fps burst dengan autofokus/AE dan HDR didayakan. Sensor inframerah RGB di bahagian belakang menyuapkan algoritma AI yang mengawal imbangan putih kamera, dan terdapat penderia ToF 3D.


SONY XPERIA 1 IV GAMING EDITION


Sony Xperia 1 IV Gaming Edition ialah salah satu telefon pintar Sony paling mahal di pasaran. Peranti ini lebih mahal daripada iPhone 14 Pro di Jepun.

Edisi Permainan Xperia 1 IV boleh dianggap sebagai versi teratas Xperia 1 IV. Ia dilengkapi dengan 16GB memori besar dan 512GB storan. Walau bagaimanapun, parameter lain adalah sama seperti Xperia 1 IV. Khususnya, Edisi Permainan Xperia 1 IV menggunakan skrin penuh OLED 4K 6.5 inci dan dikuasakan oleh pemproses perdana Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Di bawah hud, telefon pintar permainan ini mempunyai bateri 5000mAh yang baik dan menyokong rintangan habuk dan air IP68.

XPERIA STREAM GAMING FAN DOCK

Perlu diingat bahawa Sony telah mencipta aksesori khusus untuk Edisi Permainan Xperia 1 IV – Dok Peminat Permainan Stream Xperia. Aksesori ini menggunakan penyelesaian penyejukan badan penuh. Aliran udara boleh meliputi keseluruhan bahagian belakang telefon, dan aliran udara meresap ke hadapan skrin telefon melalui reka bentuk saluran udara khas. Ini dengan berkesan menghilangkan haba sehingga tiada kepekatan haba di bahagian belakang.Dalam Game Booster Xperia 1 IV, peminat menyokong kedua-dua kawalan automatik dan manual. Xperia 1 IV dengan Xperia Stream juga memberikan pemain pengalaman permainan definisi tinggi yang lebih lama apabila bermain pada tetapan definisi tinggi.

Menurut syarikat itu, Xperia Stream dibangunkan bersama oleh Sony dan pasukan e-sukan Jepun yang terkenal SCARZ. Reka bentuk produk memberikan cengkaman yang selesa dan mudah dibongkar. Port pengembangan terletak di bawah tengah Xperia Stream, mengelakkan gangguan kusut kabel dan keseronokan permainan yang mengasyikkan.

Xperia Stream mempunyai antara muka kabel LAN, antara muka USB Type-C, antara muka HDMI dan antara muka audio 3.5 mm. Pengguna boleh menyambung ke rangkaian berwayar melalui antara muka kabel rangkaian LAN. Ini boleh merealisasikan kependaman rendah dan sambungan rangkaian yang stabil.

Telefon pintar utama ini juga dilengkapi dengan antara muka HDMI yang boleh mengeluarkan gambar kadar bingkai tinggi 120Hz. Antara muka USB Jenis-C boleh kuasa Xperia 1 IV dan Xperia Stream pada masa yang sama, mencapai pengalaman permainan yang stabil dan siaran langsung masa nyata berkualiti tinggi. Selain itu, dengan bicu fon kepala 3.5 mm, anda boleh menikmati pengalaman audio kependaman rendah dan berkualiti tinggi apabila anda bersembang dengan rakan sepasukan atau siaran langsung dalam masa nyata. Akhir sekali, berkenaan dengan masa keluaran, Xperia Stream akan tersedia secara rasmi di Jepun pada 15 September.

Kesimpulan

SONY XPERIA 1 IV PENINGKATAN LAIN. Dalam aspek lain, kapasiti bateri Sony Xperia 1 IV telah ditingkatkan sebanyak 500 mAh. Telefon pintar ini menyokong pengecasan pantas 30W. Ini mungkin bukan kapasiti pengecasan terpantas dalam industri tetapi ia menyampaikan 50% dalam 30 minit. Telefon pintar ini turut menyokong pengecasan tanpa wayar protokol Qi. Selain itu, Sony Xperia 1 IV masih mengekalkan pembesar suara stereo menghadap hadapan dengan beberapa peningkatan. Kini terdapat peningkatan 10% dalam volum maksimum dan 20 – 50% lebih bass. Untuk audio tanpa wayar, telefon ini merupakan salah satu telefon pertama yang menyokong teknologi Bluetooth LE Audio baharu, yang menyokong penghantaran audio Bluetooth LDAC.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.