Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) baru sahaja memperkenalkan syarat baharu – anda mesti menyerahkan telefon anda sebelum mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15!

Pada 2:15 petang pada 9 November 2022, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) mengeluarkan infografik yang memperincikan 10 langkah yang perlu anda ambil untuk mengundi pada hari Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Netizen Malaysia yang bermata helang dengan pantas melihat Langkah 6 dan 9, di mana terdapat keperluan baharu untuk menyerahkan telefon anda sebelum mengundi, dan mengumpulnya semula selepas anda mengundi. Ramai orang telah bertanya kepada saya sama ada ini benar, kerana tidak pernah ada keperluan sedemikian pada masa lalu. Ia juga tidak membantu apabila orang ramai berkongsi berita palsu yang mendakwa telefon tidak dibenarkan dibawa ke pusat mengundi semasa PRU15.

Lankah Langkah Pengundian

Anda Boleh Bawa Telefon, Tetapi Mesti Menyerah Sebelum Mengundi!


Pada masa lalu, anda dibenarkan membawa masuk telefon anda, walaupun ke bilik mengundi. Walau bagaimanapun, anda tidak dibenarkan mengambil gambar kertas undi anda. Malah, ia adalah satu kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi dua tahun, atau denda tidak lebih RM5,000, atau kedua-duanya sekali, jika didapati bersalah. Saya menyemak dengan SPR dan BERSIH dan mengesahkan bahawa ini adalah keperluan baru tetapi sah dalam PRU15.

Anda dibenarkan membawa telefon atau telefon pintar anda ke pusat mengundi, tetapi anda mesti menyerahkannya di meja Ketua Tempat Mengundi (Ketua Tempat Mengundi). Selepas menandakan dan membuang undi anda, anda kemudian akan mengambil telefon / telefon pintar anda dari meja KTM, sebelum meninggalkan pusat mengundi. Ini akan membantu menghalang sesiapa sahaja daripada mengambil gambar undi/kertas undi mereka secara tidak sengaja atau sengaja, dan diharapkan dapat mengelakkan pembelian undi.

Bekas Perdana Menteri Dr. Mahathir sendiri meminta SPR (terlambat) melarang orang ramai membawa telefon mereka ke pusat mengundi. Seseorang mesti tertanya-tanya – mengapa dia tidak meminta mereka melakukan ini selama bertahun-tahun dia menjadi Perdana Menteri? #eyeroll Walau apa pun, ini adalah berita tulen, jadi sila kongsi artikel ini dan maklumkan kepada semua orang. Anda masih boleh membawa telefon anda, tetapi anda mesti menyerahkannya sebelum mengundi, dan anda hanya boleh menggunakannya untuk swafoto dan foto selepas meninggalkan tempat mengundi.

Selamat mengundi kepada semua rakyat Malaysia!

Ingatlah – demokrasi tidak menjamin kita sebuah kerajaan yang baik. Ia hanya menjamin hak kami untuk mengundi yang tidak baik!

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.