Parlimen Eropah telah banyak mengundi untuk menyokong perundangan EU yang akan menyeragamkan pengecas mudah alih pada USB Type-C — membuka jalan untuk undang-undang mula digunakan menjelang akhir 2024. MEP telah mendesak langkah e-waste selama lebih sedekad jadi undian pleno afirmatif secara besar-besaran hari ini – sebanyak 602 menyokong arahan itu dan hanya 13 menentang (ditambah lapan berkecuali) – bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

Ahli Parlimen juga sebelum ini mendesak untuk memperluaskan peraturan pengecas biasa untuk memasukkan lebih banyak jenis peranti elektronik pengguna mudah alih (termasuk komputer riba). Arahan itu belum cukup undang-undang. Ia masih memerlukan kelulusan akhir oleh Majlis — tetapi langkah itu dianggap sebagai formaliti memandangkan perjanjian politik sementara yang telah dicapai antara penggubal undang-undang bersama musim panas ini.

Sebaik sahaja Majlis telah ditandatangani, arahan itu akan berkuat kuasa 20 hari selepas penerbitan dalam Jurnal Rasmi EU dan negara-negara Anggota kemudian akan mempunyai 12 bulan untuk menukar peraturan — dan 12 bulan selepas tempoh transposisi tamat untuk menggunakannya. Jadi nampaknya ia akan mula menggigit menjelang penghujung tahun 2024 — apabila semua telefon mudah alih, tablet dan kamera yang dijual di EU perlu dilengkapi dengan port pengecasan USB Jenis-C.

Penyalarasan Charging Ke Type-C

Selepas itu, terdapat tarikh akhir kedua – pada musim bunga 2026 – apabila kewajipan akan dilanjutkan kepada komputer riba. Produk yang diletakkan di pasaran EU sebelum tarikh permohonan arahan itu tidak termasuk dalam skop — jadi kami perlu melihat sama ada terdapat perebutan oleh pengeluar untuk membuang inventori serantau bukan USB-C sedia ada dengan membuangnya ke pasaran menjelang tarikh akhir 2024.

“Tidak kira pengeluarnya, semua telefon mudah alih baharu, tablet, kamera digital, fon kepala dan set kepala, konsol permainan video pegang tangan dan pembesar suara mudah alih, e-pembaca, papan kekunci, tetikus, sistem navigasi mudah alih, fon telinga dan komputer riba yang boleh dicas semula melalui kabel berwayar, beroperasi dengan penghantaran kuasa sehingga 100 Watt, perlu dilengkapi dengan port USB Type-C,” tulis parlimen dalam kenyataan akhbar.”Semua peranti yang menyo kong pengecasan pantas kini akan mempunyai kelajuan pengecasan yang sama, membolehkan pengguna mengecas peranti mereka pada kelajuan yang sama dengan mana-mana pengecas yang serasi.”

Dengan penyelarasan ini, ia akan memudahkan lagi pengguna – sekaligus mengurangkan sampah elektronik, dan pada masa yang sama memudahkan pengguna membeli pengecas untuk peranti.

Ini juga sekaligus akan memerlukan Apple menggunakan pengecas USB-C pada produk mereka seperti iPhone dan AirPods.

iPhone Dan Barangan Apple juga Harus Bertukar Kepada Pengecasan Type-C

Terdapat juga banyak mata tentang perkara yang dilakukan oleh pembuat iPhone Apple – dan seberapa cepat ia bergerak untuk menggunakan USB-C merentasi suite mudah alihnya – memandangkan ia telah menjadi pengikat untuk standard pengecasan telefon pintar proprietarinya (dan semua dongle yang boleh dijualnya. sekitar pelabuhan Kilat).

Dengan langkah ini, semua peranti elektronik – termasuk telefon pintar, tablet, kamera digital, fon kepala, fon telinga, konsol mudah-alih, speaker, papan kekunci, tetikus, dan komputer riba menggunakan pengecas USB-C. Ia juga perlu menyokong pengecasan sehingga 100 Watts.

Dengan penyelarasan ini, ia akan memudahkan lagi pengguna – sekaligus mengurangkan sampah elektronik, dan pada masa yang sama memudahkan pengguna membeli pengecas untuk peranti. Ini juga sekaligus akan memerlukan Apple menggunakan pengecas USB-C pada produk mereka seperti iPhone dan AirPods.

Kesimpulan

Pada masa ini, dari segi e-sisa, pengecas yang dilupuskan dan tidak digunakan setiap tahun menyumbang kira-kira 11,000 tan sisa elektronik di EU, mengikut Suruhanjaya. Oleh itu, ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada terdapat syarat sebenar pemotongan dalam e-waste akibat daripada arahan atau kesan yang lebih kompleks.

Peningkatan kesalingoperasian antara gizmo berbeza sebenarnya mungkin meningkatkan penggunaan elektronik mudah alih dengan mewujudkan lebih banyak permintaan yang dikaitkan dengan utiliti yang diperluaskan. Tetapi kita mungkin semua bersetuju bahawa pengecas yang tidak digunakan yang menghabiskan hidup mereka tanpa disentuh dan segar dalam kotak sebelum dibuang adalah sejenis sisa elektronik yang menyedihkan. Dorongan Eropah untuk pengecas biasa mewujudkan tarikan reflektif di tempat lain. Musim panas ini, trio penggubal undang-undang AS merampas arahan EU untuk mendesak Amerika mengikutinya dan mengguna pakai standard pengecas biasa USB-C menjelang 2024.

So what are you waiting for, visit our store now with RM5 Discount. Voucher Code: RM5DiscountBlog

If you have any questions or need help, feel free to contact our customer service

FACTORY MOBILE

Why Customers Prefer Factory Mobile?

Lowest Price

Our product is the lowest than others.

Fast & Free Shipping

We Provide Free & Fast Delivery Courier and Self Pickup

Original Device

We sell original devices only. We offer 1 year extended warranty for secondhand device. 

Fully Checking Guarantee

We make sure to do fully check the device before shipping to customers

Trade & Installment

We accept trade in and Installment for New and Secondhand phone

Start typing to see products you are looking for.